wtorek, 27 stycznia 2015

Przepis na drożdżówkę z kruszonką

Przepis na drożdżówkę z kruszonką

Zawsze wychodzi puszyste i utrzymuje świeżość przez kilka dni, a zapach waniliowej kruszonki podczas pieczenia tworzy w domu niesamowitą atmosferę. Odkąd zrobiłam to ciasto w formie chałki mój chłopak nie je na śniadanie już nic innego (Polskie drożdżowe z kruszonką wygrało z ulubionymi herbatnikami włochów Mulino Bianco!). Z masła, mąki, cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę.


Przepis na drożdżówkę z kruszonką

Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe. Ten placek drożdżowy z kruchą, słodką skorupką to smak mojego dzieciństwa. Taki placek piekła często moja mama. Sama bardzo go lubiła a mi najbardziej smakowała kruszonka posypana obficie cukrem pudrem. Placek do herbaty lub mleka jak i do pudełka z drugim śniadaniem dla dziecka.


Dziś po ciasto drożdżowe z kruszonką coraz częściej chodzimy do cukierni. Dodane przez nana74j w: Tylko o kuchni. Czy ma ktoś przepis na jabłecznik z grysiku , przesypuje sie nim jablka tylko zgubiłam proporcje.


Idealna drożdżówka dla tych, którzy boją się ciasta drożdżowego. Przepis na prostą drożdżówkę. Nie ma tu ani zaczynu, ani długiego wyrabiania ciasta. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, a po godzinach ciasto jest już prawie gotowe.


Bardzo dobry przepis, aż mi głupio bo tyle razy już piekłam z niego drożdżówki a nie wstawiłam komentarza. Jest to przepis na podstawową kruszonkę, w której trzymamy się prostej zasady proporcji mąki do masła i do cukru. Zawsze 2:1: pamiętając o tym możemy dowolnie modyfikować ilość kruszonki. Dodatkowo można dodać wanilię lub inne smakowe przyprawy, np. W godzinę otrzymasz puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką, a po całym domu rozejdzie się pyszny zapach świeżutkiego ciasta, któremu nikt nie będzie się mógł oprzeć.


Przepis na drożdżówkę z kruszonką

Podawaj ze szklanką mleka, filiżanką aromatycznej herbaty lub rozgrzewającej kawy z dodatkiem cynamonu. W sprzedaży dominuje wersja bez kruszonki. Ciasto pieczone jest z kruszonką lub bez niej.


Jajka ubić z resztą cukru na puszystą masę. Mąkę wymieszać delikatnie z wyrośniętym, spienionym rozczynem oraz z ubitymi jajkami. Następnie zacząć wyrabiać ciasto.


Wyrabiać cierpliwie przez ok. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Nawet jeśli się zeschnie to można go podpiec w tosterze i zjeść np. Myślę że jednak tych drożdży było o wiele o wiele za dużo, Szkoda mojej pracy, ciasto do kosza. Drożdżówka z owocami i kruszonką.


Na drugim miejscu plasuje się drożdżówka z truskawkami i kruszonką. To moje typy, ale Ty możesz zrobić ją z czym tylko zechcesz. Wykładam na ciasto owoce. W ostatnim kroku posypuję drożdżówkę kruszonką i odstawiam foremkę na kolejne minut.


Piekarnik rozgrzewam do 1stopni. Wkładam ciasto na minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzam za pomocą patyczka czy środek jest dobrze upieczony.


Piekę drożdżowce od ponad 20- stu lat i ten przepis jest szybki, mało słodki i pyszny efekt. Z rabarbarem idealny, wiśni mysi być więcej, ja daję – kg i dzieciaki wpychają jedną blaszkę na godzin. Kruszonkę robiłem zawsze na oko, teraz ten przepis usystematyzował moje poczynanie.


Pomaga mi serdeczny kolega Jarek, drożdżówkę upiekłam w podziękowaniu za pomoc, pewnie upiekę jeszcze niejedną:) Zatem proste ciasto drożdżowe z kruszonką, łatwy przepis. Później tę drożdżówkę dzieliło się z koleżanką z ławki lub pożerało od razu z powrotem w drodze na lekcje. Piękne to były czasy drożdżówkowe.


No i mnie naszło przed kilkoma dniami na takie smaki. Naszło mnie, bo wśród karteluszek z przepisami znalazłam przepis na ciasto drożdżowe i od razu mój nos przypomniał sobie o. Nie jem ciasta, choć dawno temu piekłam tradycyjną drożdżówkę, z dziurkami, strasznie męczące i do tego nie było chętnych do zjedzenia… więc dałam sobie spokój, a do tego nie umiem piec… natknęłam się na ten przepis, zrobiłam i rewelacja, nawet synowa zdziwiona, że coś mi wyszło i takie dobre … podoba mi się pomysł. Jak zrobić drożdżówkę , ciasto , skuteczny przepis na sukces - Duration:. DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ - PYSZNA I PROSTA. Z okazji nowego cyklu: “Kulinarny Piątek”, mam dla Was przepis na domową drożdżówkę z kruszonką, która smakiem i zapachem, przeniesie Was do kuchni Waszych Babć.


Jest to prosty i sprawdzony przepis, który z powodzeniem uda Wam się nawet jeśli ciasto drożdżowe robicie po raz pierwszy! A moze za duzo owocow bylo na wierzch wlozone i do tego brak kruszonki. Ja jak robie jakikolwiek placek ze sliwkami, to niestety, ale z reguly wychodzi mi zakalec.


Upiekłam crumble z kruszonka z roztopionego masła ( zaraz wstawię przepis ). Kruszonka jest zapieczona , drobna , smaczna z tym , ze troche inna niż znam drożdzowego. Robi się fajnie i rzeczywiscie ,, gruzełki same powstają z tym , że potem troche za bardzo zapieka na gładko- ale moze to moje ,, nieumiejętności.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty