czwartek, 22 stycznia 2015

Jak zrobić żurek

Chciałabym też użyć własnego zakwasu. Od kilku miesięcy piekę chleb i posiadam swój własny zakwas żytni. Widzę, że przygotowanie tego do żurku to wymieszanie tylko mąki z wodą. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej.


Jak zrobić żurek

Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Kiszenie żuru – jak zrobić domowy zakwas na żurek. Ocena wpisu: Ilość ocen: 45. Jest chyba jedną z najpopularniejszych polskich zup, na tyle, że to właśnie on zajmuje najważniejsze miejsce na stole, podczas wielkanocnego śniadania.


Mowa oczywiście o żurku. Można śmiało powiedzieć, że to król polskich zup, który gości na. Jak zrobić żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis dla każdego. Podawaj go z dużą ilością białej kiełbasy, marchewką i ziemniakami. Ciekawym rozwiązaniem jest żurek z pulpetami.


Jak zrobić żurek

Dodaj do niego także warzywa, chrzan i grzyby. Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur. Mam zaległości z zakwasem na żurek. Zakwas jest w moim domu nowością, może nie sam w sobie ale jego przygotowywanie. I co najważniejsze, żeby smakował jak u mamy!


Dzisiaj postaram się rozwiązać ten problem raz na zawsze #128077; Każdy Polak uwielbia żurek. Zakwas podstawowy na żur oraz żurek szykuję się tak samo. Aby zrobić zakwas do żuru i żurku potrzebujesz mąki żytniej, najlepiej typ. Bardzo ważny jest też czosnek, ponieważ ma działanie bakteriobójcze i przyspiesza proces fermentacji zakwasu.


Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Wielkanoc już za pasem, czas najwyższy przygotować żur na pyszną, świąteczną zupę.


Na Boże Narodzenie kisiliśmy buraki, na kwas burakowy do czerwonego barszczu. Opis przepisu: Autor: WINIARY Żurek jest jedną z popularniejszych zup, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych. Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim.


Jak zrobić żurek

Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę.


Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie. Obejrzyj smaczny przepis na żurek i ciesz się wyśmienitą zupą na obiad. Jak dokładnie zrobić żurek?


Kawałek około dkg boczku gotujemy przez około minut do miękkości z włoszczyzną – jedna mała pietruszka, małe marchewki i kawałek selera o objętości nie większej niż pietruszka. Dodajemy do gotowania listek laurowy i ziele angielskie. Po ugotowaniu wyjmujemy włoszczyznę i boczek. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku.


Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Możliwości jednak się na tym nie kończą, bo jest wyjątkowo wdzięczną potrawą i pozwala na rozmaite wariacje kulinarne. Skoro masz już wywar z warzyw oraz zakwas żytni, to zrobienie żurku zajmie Ci już tylko około minut.


Przygotuj sobie boczek surowy wędzony oraz kiełbasę podsuszaną i kiełbasę białą. Prezentujemy przepis na żurek – tradycyjną polską potrawę. Zgodnie z tradycją, spożywa się go w postne dni, jednak na pewno nie pożałujesz, jeśli będzie znajdował się na Twoim talerzu znacznie częściej.


Wystarczy dodać do niego boczku, kiełbasy, ziemniaków oraz podanych w przepisie przypraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty