czwartek, 15 stycznia 2015

W jakiej temperaturze pieczemy chleb

Można pod blachę z chlebem wsunąć drugą blachę i po wsunięciu chleba wlać na tą dolną małą filiżankę wody (uwaga na palce!), można też spryskiwaczem (takim jak do prasowania) rozpylić trochę wody w piekarniku (ale nie bezpośrednio na chleb). Najlepiej przechowuje się chleb w kamiennym lub glinianym garnku. Należy wtedy zmienić technikę przygotowania takiego chleba.


A po czym poznać upieczony chleb? Ostukany od spodu wyda głuchy dźwięk (pamiętajcie, że jest gorący!). Jednak przyznam się Wam, że czasem po prostu wbijam drewniany patyczek w chlebek i sprawdzam. W drożdżowym powinien być suchy, a w tych na zakwasie może być wilgotny, ważne, by się nie był mocno oblepiony. Przygotowanie chleba w domu nie jest trudne, a domowe pieczywo jest smaczniejsze i zdrowsze od tego, które sprzedawane jest w sklepach.


Czasy pieczenia odnoszą się do pieczenia w temperaturach, które stosuję na co dzień i które podaję we wcześniejszych wpisach na blogu. Jest to pieczenie w temperaturze zmiennej, zaczynając od około 2– 2stopni w pierwszej fazie, a kończąc na 1stopniach. Po wstępnym pieczeniu w termoobiegu, wyłączamy go i ustawiamy klasyczny tryb „góra-dół”, zawsze jest to wyraźnie zaznaczone w przepisie. Istnieją jeszcze przypadki, kiedy piekarnik płata figle i nie dopieka równo, wtedy warto indywidualnie ustawiać piekarnik, w taki sposób, aby chleb się upiekł z każdej strony. Mniejsze wypieki, na przykład bułeczki, piecze.


W jakiej temperaturze pieczemy chleb

Piekarnik dobrze piecze inne rzeczy. Chleb pieczony w garnku. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Lista przepisów na w jakiej temperaturze pieczemy karczek z polskich blogów kulinarnych. Pieczenie chleba wymaga cierpliwości i nie ma drogi na skróty, jeżeli chodzi o czas wyrastania ciasta. Często pomaga nacięcie bochenka przed pieczeniem wzdłuż górnej powierzchni przy pomocy żyletki. Wielu nie przedstawia swojego życia bez chleba. W jakiej temperaturze piec chleb.


A jeśli przed zakupem tylko w sklepie, coraz więcej osób przygotowuje chleb w domu. Gromadnik pieczony w chlebie. W sklepach można dostać pieczywo bezglutenowe, i to w coraz większej liczbie sklepów je spotykam, jednak to nie to samo.


Kupny chleb bezglutenowy jest suchy, bez smaku, taki nijaki. W dodatku zawiera mnóstwo konserwantów by jak najdłużej zachował świeżość. Przekąski Boczek pieczony w piwie. Dotąd piekłam chleb w piekarniku z termoobiegiem - 1stopni, minut.


Co potrzebuję zmienić w procedurze pieczenia? Wcześniej (zapomniałam napisać) odkładam łyżki do słoika. Trzymam w temperaturze pokojowej jakieś godzin, potem słoik do lodówki.


Przełożyć do nich ciasto, przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około minut). Bochenki piec przez minut w temperaturze 230ºC, potem zmniejszyć temperaturę do 190ºC i piec kolejne - minut. Oczywiście bułki powinny być przykryte. Jest szybki w przygotowaniu, a zamiast drożdży używa się sody oczyszczonej.


Różne wariacje tego chlebka zezwalają na dodatki w postaci owoców, przypraw i orzechów. Pomimo, że nie przechowuje się dobrze w pokojowej temperaturze, może być mrożony przez dłuższy okres czasu. Na moim blogu jeszcze na pewno nie raz do niego wrócę.


Ciasto pieczemy najczęściej w 180°C (ja zawsze podaję w przepisach temp.), a stan upieczenia ciasta najlepiej sprawdzać poprzez wbicie patyczka drewnianego w ciasto. Tylko pamiętajcie, by wbijać patyczek pod koniec przewidywanego pieczenia, zaglądając do ciasta co pięć minut, wcale mu nie pomożecie. JAKIEJ MĄKI MOŻEMY UŻYĆ? Obsmażamy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Wkładamy do piekarnika na ruszt na środkowej szynie, pod którą umieszczamy blaszkę na spływający z mięsa sok.


W jakiej temperaturze pieczemy chleb

Po upieczeniu zawinęłam w folię aluminiową i zostawiłam… do kolacji. Wołowina pieczona w niskiej temperaturze, to rewelacja. Nastawiamy wymaganą w przepisie temperaturę (zwykle 2stopni) i pieczemy chleb, ciągle przykryty. Gdy piekarnik osiągnie nastawioną temperaturę odkrywamy ostrożnie garnek i dalej pieczemy chleb już odkryty. Rozczyniony chleb pozostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około – godziny.


Mieszamy składniki w dzieży lub w misce. Po godzinie od rozczynienia ciasta, możemy brać się za jego mięszenie. Dodajemy zate– garści soli, – garści żytnich otrębów, – 1ml oleju roślinnego i mąki ile zajmie. Wymienione składniki pozwolą Wam upiec pierwszy chleb.


Pamiętajcie, że chleb to po prostu mąka, woda, zakwas lub drożdże i sól! Jeszcze jedno: od pewnego czasu, -razy w tygodniu piekę „chleb dla pracowitych inaczej”, który robi sie na drożdżach, ale nie robiąc rozczynu. I do tego chleba drożdże rozcieram z solą. Kompletny przewodnik “Jak ustawić piekarnik do pieczenia pizzy”.


Poznaj każdy sposób jak ustawić piekarnik, aby dobrze upiekł Twoją pizzę, nie zależnie od tego czy masz piekarnik gazowy czy elektryczny, z termoobiegiem czy bez, z kamieniem czy na blaszce. Wiele zależy od temperatury w jakiej przechowywany jest słoik. Powinno być w miarę ciepło, ale gdyby II lub III dnia w zakwasie nie było widać tak wyraźnych pęcherzyków powietrza – nie oznacza to jeszcze, że coś z nim nie tak.


Dobrze go wtedy postawić gdzie indziej, gdzieś gdzie będzie po prostu cieplej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty