wtorek, 20 stycznia 2015

Kruche faworki

Kruche faworki

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na parę minut. Tak przygotowane wałkujemy cieniutko. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.


Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Robię faworki z tego przepisu od kilku lat.


Są rewelacyjne, kruche, rozpływają się w ustach. Raczej lekko rozwałkowuję, składam, ubijam. Najważniejsze, żeby ciasto bardzo cienko rozwałkować. Po wyrobieniu elastyczną i nie klejącą się do rąk kulę z ciasta okładamy wałkiem, w celu pozbycia pęcherzyków powietrza. Proponujemy przepis na kruche faworki , które zrobisz już w minut!


Ciasto na faworki : Z mąki, masła, żółtek, śmietany, spirytusu i szczypty soli wyrabiamy ciasto. Chrusty smakują wybornie z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY. Następnie odkładamy ciasto na godzinę do lodówki. Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce.


W ogóle faworki są u nas bardzo lubiane i jako jedne z pierwszych zawsze znikają ze stołu. Możesz je podjadać nawet przez kilka dni, jeśli nie znikną szybciej! Kojarzą się również z dużym nakładem pracy, więc chyba mało kto w domu robi nadal faworki.


Robią faworki w domu robisz je takie jak lubisz. Jedni preferują właśnie takie faworki, z dużym bąblami, lekkie i kruche. Sprawdź, jak zrobić puszyste i kruche faworki z ciasta z dodatkiem śmietany! Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku.


W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty. Usmażone z cieniutkiego ciasta. Kruche, delikatne, smażone ciastka posypane cukrem pudrem z wanilią. Kolejny przysmak karnawałowy – faworki. Kruche, lekkie, delikatne, dosłownie rozpływające się w ustach.


Składają się tylko z czterech składników: żółtek, cukru, mąki i piwa. Takie mają być idealne faworki. Dodatek piwa dodatkowo napusza faworki.


Ważne aby ciasto rozwałkować jak najcieniej, wówczas chruściki wychodzą bardzo kruche. Ja dodałam pół szklanki mąki więcej bo początkowo ciasto było tak rzadkie, że bez użycia magicznych mocy nie dało się go wałkować. Polecam użycie drewnianej stolnicy, odradzam silikonowe. Z podanych składników wyszły mi dwie patery pysznych faworków. Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki?


Porcja wyszła bardzo zacna. I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie.


Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde. Trzeba jedynie dokładnie odmierzyć składnik, trzymać się receptury i. Jak zrobić pyszne, kruche faworki ?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty