środa, 30 września 2015

Chleb z zakwasu

Chleb z zakwasu

Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.


Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego.


C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Upieczony chleb od razu wyjmuję z formy i studzę go na kratce. Z młodego zakwasu chleb po prostu będzie dłużej rósł niż jest to napisane w przepisie, ale jeśli został dobrze wyhodowany to z każdą mąką powinien dać radę, chociaż z pszenną czy orkiszową jasną pewnie pójdzie szybciej i łatwiej. Najprostszy chleb bez zakwasu Delikatny, miękki chleb, który przez kilka dni zachowuje świeżość.


Chleb z zakwasu

Bardzo prosty do wykonania. Można zamiennie używać różnego rodzaju mąki. Prawdziwy chleb z mąki żytniej jasnej będzie miał kolor szaro-brązowy, ponieważ taką barwą charakteryzuje się właśnie ta mąka. Przepis sprawdzi się idealnie w kuchni tradycjonalistów, a także początkujących domowych piekarzy.


A po więcej wskazówek o wypieku domowego chleba na zakwasie zapraszam tu. Dzięki nastawieniu zaczynu a dopiero później ciasta na chleb, bakterie z zakwasu mają więcej czasu na fermentację, robią to dokładniej. Piekłam kilka razy chleby bez zaczynu, na samym aktywnym zakwasie (skusiło mnie to, że cały proces zabiera mniej czasu), ale jakoś nie chciały mi ładnie wyrastać.


Z każdym dniem zakwas dojrzewa coraz bardziej. V dnia pęcherzyki powinny być już widoczne, ale głównie widać będzie zmianę jego koloru. Po kilku dniach od nastawienia zakwasu żytniego na bazie mąki żytniej razowej – zakwas zmieni się z koloru szarego w zdecydowanie bardziej jasnobrązowy – taki jak na zdjęciu.


To mój pierwszy chleb jaki upiekłam w życiu :D! Może nie jest super piękny, ale meega pyszny;P Zatem rozpoczynam experyment – swój własny chleb ! Być może odmieni też Wasze życie. Mam dzisiaj dla was chleb bezglutenowy bez drożdży, bez zakwasu, bez jajek i bez skrobi. Domowy chleb tak bardzo rozbestwił domowników, a mnie samego zachęcił do dalszych eksperymentów, że postanowiłem przygotować swój własny zakwas.


Chleb bezglutenowy bez drożdży. Z pomocą przyszła również styczniowa grypa i dwa tygodnie zwolnienia lekarskiego. Dzięki temu miałem czas na doglądanie świeżego zakwasu przez pierwsze kilka dni. Następnie dokarmić (dodając np. 100g mąki i 100ml wody) i pozostawić, na ok.


Jeśli będziemy piec chleb, odważamy tyle zakwasu, ile potrzebujemy według przepisu i przygotowujemy zaczyn. Teraz jednak, zostając przy temacie drożdży mam dla Was chleb, który mnie i mojej rodzinie smakował bardzo! Wiadomo, aby zrobić chleb najpierw trzeba mieć zakwas.


Często spotykałem się z opiniami, że im zakwas starszy, dojrzalszy tym lepszy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb z amarantusa bez drożdży i zakwasu. Będę robiła jeszcze jedno podejście, tym razem z zakwasu pszennego i ciasto wyrobię w automacie, ale tylko do pierwszego wyrastania (to jakieś min.) potem zgodnie z przepisem, choć jeden chleb znowu będzie pieczony w automacie a drugo w piekarniku. Jeśli nie mamy takiej możliwości to po prostu w czystym słoiku rozrabiamy mąkę żytnią z letnią wodą, żeby uzyskać proporcje gęstej śmietany. Dzisiaj podam przepis na domowy chleb, który zawsze się udaje.


Najlepiej chleb orkiszowy na zakwasie, a nie na drożdżach. Takiego chleba jak domowy nie kupisz w żadnej piekarni. Ponadto robiąc chleb samodzielnie masz stuprocentową pewność, że do produkcji został użyty prawdziwy zakwas, a nie sproszkowany.


Banalnie prosty, wystarczy pomieszać składniki i dobrze ugnieść, by bochenek był zwarty po upieczeniu. Wiejski chleb francuski. Przepisy Kulinarne ›› Szukaj przepisu.


Zakwas chlebowy- krok po kroku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty