Chociaż można kupić wiele rodzajów gotowych (i bardzo dobrych) sosów do spaghetti, to jednak nie ma to, jak sos domowej roboty. Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę. Do usmażonego boczku dodać ugotowane spaghetti, dobrze wymieszać.
Na spaghetti wlać sos z robełkotanym jajkiem i znowu dokladnie wymieszać. Tak przygotowanych spaghetti już nie podsmażamy. Sos ma byc kremowy a jajko nie powinno być ścięte. Jeśli i Ty zastanawiasz się jak zrobić sos do spaghetti – zerknij na poniższe przepisy!
Sos do spaghetti bolognese. Robi się go z zaledwie kilku składników a smak jest o niebo lepszy od gotowego produktu w słoiczku. Zresztą – przekonaj się sam!
Składniki: - 5g mięsa mielonego. Jak zrobić sos do spaghetti? Ten rodzaj makaronu produkuje się z twardych odmian mąki pszenicznej o nazwie durum. Jak się robi sos do spaghetti ? Dobry sos do spaghetti to podstawa smacznego dania.
Na szczęście przygotowanie pysznego sosu do spaghetti nie jest trudne – poradzi sobie z tym każdy, bez względu na swoje umiejętności kulinarne. UWAGA: jeśli sos jest za kwaśny, można trochę osłodzić cukrem, w drugą stroną, jeśli za słodki dodać trochę soku z cytryny. Jeśli nie będzie dobrze osolony będzie bezsmakowy. Następnie dodajemy mielone mięso, smażymy aż odparuje całą wodę i lekko się podsmaży.
Pomidory świeże obieramy, te z puszki przelewamy tylko do miski i blendujemy. Wlewamy do mięsa patelnię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż sos mocno zgęstnieje, pod koniec dodając roztarte zioła. Dodane przez haneczkap w: Tylko o kuchni. Obgotowane w wodzie z solą grzyby ładuję do wyprażonych słoików, zakręcam, odwracam na łebki.
Najprostsze spaghetti bolognese - sposób przygotowania: Przygotuj sos do spaghetti: na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wsyp pokrojony w plasterki czosnek i cebulkę posiekaną w talarki. Zaczekaj, aż się zeszklą, przemieszaj kilkukrotnie. Potem dołóż mięso mielone i lekko je obsmażasz, mieszając łopatką, żeby nie przywarło.
Jak bardzo się śpieszę dodaję gotowe sosy w słoikach do usmażonego wcześniej mięsa i spaghetti wychodzi bardzo dobre ,dobrą odskocznią jest też dodanie do mięska usmażonych pieczarek-czasami warto sobie urozmaicić danie. Najpopularniejszym sosem do spaghetti jest ten na bazie pomidorów – świeżych lub z puszki. Nie jest to jedyna opcja.
Równie dobrze sprawdzają się różnego rodzaju pesto, sosy na bazie owoców morza czy boczku. Jeśli jednak nie lubisz kombinować, sięgnij po najbardziej klasyczny sos do spaghetti – bolognese. Oto prosty przepis na błyskawiczny sos pomidorowy, który zasmakowałby nawet najbardziej wybrednemu Włochowi!
Wybierz ulubiony makaron, przygotuj sos według naszego sprawdzonego przepis i oczaruj gości doskonałym spaghetti po bolońsku. Dosyć drobno pokrojony boczek wrzucić na patelnię, dodać do niego drobno posiekaną cebulę i usmażyć. Wszystko przełożyć do rondelka, zalać śmietaną wymieszaną z serem, doprawić do smaku pieprzem (najlepiej obficie) i solą, a potem gotować.
Gdy sos zacznie wrzeć, dodać rozbite widelcem jajko. Odczekać, aż sos się lekko zetnie. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Sos boloński do spaghetti - VIDEO. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.
Mamy też przepisy na sos bolognese i napoli do spaghetti oraz spaghetti z cukinii. Włosi dodają również do sosu nóżki kurczaka a po ugotowaniu w do miękkości szarpią na małe kawałeczki i. Spaghetti carbonara i spaghetti bolognese robi się bardzo prosto. Witam, powiedzcie mi jak zrobić sos do spaghetti?
Czy na 3-porcje jedna puszka wystarczy? I czy te pomidory rozdrobnić jakoś? Poratujcie mnie, z góry dziękuje. Odkąd przekonałam się do własnoręcznego robienia sosu bolońskiego, jednego jestem pewna: nie będę kupować gotowego w słoiku!
No chyba, że będzie na gwałt potrzebny, ale. Mięso przesmaż na patelni z oliwą, dopraw solą i pieprzem. Seler naciowy i marchewkę drobno pokrój, dodaj do mięsa, przesmaż. Dodaj puszkę pomidorów, zioła i duś minut na dość dużym ogniu, dopraw. Wlej mleko i gotuj godziny na bardzo małym ogniu, aż powstanie aksamitny sos.
Sos boloński jest prosty, nawet bardzo prosty do zrobienia, ale gotuje się stosunkowo długo, dlatego nie ma co się bawić w robienie małej ilości. Trzeba nastawić od razu wielki gar, a niewykorzystany zamrozić w pojedynczych lub podwójnych porcjach. Bo sos boloński świetnie się mrozi, nic nie tracąc na smaku.
Dzięki tym prostym i szybkim przepisom przygotujesz błyskawiczny obia który wszystkim członkom rodziny będzie smakował! Dzieciaki oszaleją, mąż będzie prosił o dokładkę! Wśród naszych przepisów znajdziesz klasyczne spaghetti bolognese i nietypowe spaghetti z dynią i pomidorami. Uwielbiamy z mężem spaghetti, najchętniej z własnymi sosami.
Ale ostatnio wszystko co wymyślam wydaje mi się nie takie jak bym chciała. Poszukuję inspiracji, macie jakieś przepisy na sosiki do makaronu? Sos a’la pieczeniowy: łyżkę drobno posiekanej słoniny, łyżkę drobno posiekanej cebuli, szczyptę mielonej kozieradki, szczyptę estragonu, szczyptę majeranku- wrzucam na mocno rozgrzaną patelnię, gdy zacznie się rumienić, dodaję łyżkę tłuszczu, zmniejszam ogień, dodaję łyżkę mąki pszennej, mieszam do odpowiedniego ściemnienia mąki, zalewam bulionem do uzyskania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.