piątek, 25 września 2015

Barszcz biały wielkanocny

Wielkanocny barszcz biały ugotowany na białej surowej kiełbasie i wywarze mięsnym. Zabielany śmietaną i doprawiony majerankiem, czosnkiem oraz chrzanem. Podawany z ugotowanym jajkiem, pokrojoną kiełbasą, marchewką z wywaru i białym serem. Barszcz biały Wielkanocny.


W Polsce śniadanie wielkanocne spożywa się przy suto zastawionym stole. Nie może na nim zabraknąć wędlin z sosem tatarskim, jaj w majonezie, kiełbasy z chrzanem, pasztetów oraz barszczu białego lub żurku z jajkiem. Zupy te są bardzo podobne w smaku i wyglądzie. Tradycyjny barszcz, jak u babci :) W ubiegłym roku zostaliśmy nim poczęstowani na Wielkanoc i tak nam smakował, że w tym roku postanowiłam podzielić się z Wami tym dobrym przepisem.


Ugotowany na wywarze wołowym, z dodatkiem wędzonej i białej kiełbasy, zabielony śmietanką kremówką, bez zakwasu. Oto barszcz biały wielkanocny dla opornych. Przepis Magdy Gessler z filmikiem, dla tych, którzy jeszcze nigdy nie gotowali tej świątecznej zupy. Białą kiełbasę pogotuj chwilę we wrzątku. Do wywaru z wędzonki dodaj do smaku zakwas i przyprawy, zagotuj.


Zdejmij z ognia i wlej śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach gorącej zupy. Moja mama gotuje wspaniały barszcz biały. Na aromatycznej białej kiełbasie, zakwasie, z dużą ilością śmietany, czosnku i majeranku. To wspaniała zupa, rozgrzewa, syci, a za sprawą wkładki kiełbasianej taka zupa to dwa dania w jednym.


Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez tej potrawy. Sprawdź przepis na barszcz biały od Magdy. Przepis na barszcz biały Magdy Gessler to propozycja dla miłośników wielkanocnej tradycji. Ugotowany na wędzonych żeberkach barszcz biały z przepisu Magdy Gessler będzie koronnym daniem w świątecznym menu.


Barszcz biały wielkanocny

Boczek pokrój w kostkę przysmaż w garnku o grubym dnie, dodaj umyte i pokrojone warzywa, grzyby i kiełbaski. Zalej wodą, gotuj pod przykryciem minut. Po tym czasie odcedź wywar, warzywa nie będą Ci już potrzebne, kiełbasę odłóż.


Odlej chochlę zupy do kubka, dodaj śmietanę, wymieszaj. Tradycyjnie żurek przygotowuje się na bazie zakwasu razowego a barszcz wielkanocny biały na zakwasie z mąki pszennej. BARSZCZ BIAŁY – tradycyjny, polski przepis na Wielkanoc.


Barszcz biały wielkanocny

OBIAD WIELKANOCNY PRZEPISY – oczywiście śniadanie wielkanocne jest najważniejsze, ale na pewno zastanawiacie się co podać na Wielkanocny obiad. Zebrałam najlepsze przepisy, które są moją propozycją na wielkanocny obiad. Zapach rumianku, ostry posmak świeżego chrzanu i miękka biała kiełbasa sprawiają, że barszcz biały wielkanocny przenosi mnie do dzieciństwa.


Dzisiaj przygotowuję barszcz biały wielkanocny dla mojej rodziny i też im bardzo smakuje. Wówczas ugotujesz barszcz biały na zakwasie z butelki. Możesz też zrobić swój własny zakwas na biały barszcz. Mój przepis na zakwas do barszczu na Wielkanoc jest najlepszy i sprawdzony.


Możesz zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej użyć płatków owsianych. Zrobisz wtedy zakwas na barszcz biały z płatków owsianych. Po pierwsze jeśli to ma być biały barszcz np. Zamiast tego boczku można dać porcje rosołową.


Dalej może być jak w opisie, z tym że przyprawy dajemy na początku gotowania i bez grzybów, to nie barszcz wigilijny. Dodatkowo tradycyjny barszcz biały zabiela się śmietaną, a smak podkręca się chrzanem. Przepis na wielkanocny barszcz na białej kiełbasie najlepiej smakuje z jajkami i dodatkiem chrzanu. Zrób go z podsmażonym boczkiem i cebulą, gotując z białą kiełbasą oraz ziemniakami. Wtedy wielkanocny barszcz biały stanie się jeszcze bardziej treściwy i zyska intensywniejszy smak.


Jednak i jeden i drugi różni się między sobą. Ja ze swojej strony nie mogę zrobić nic innego jak polecić mój żurek wielkanocny albo któryś z poniższych, chociaż ten podobno jest najlepszy! Składniki: 5g białej kiełbasy, boczek wędzony, żeberka wędzone, włoszczyzna, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, c. Bez barszczu nikt nie wyobraża sobie Wielkanocy. Ile rodzin tyle przepisów na żurek. Niezastąpione na świątecznym stole!


Kulinarny hit: przepisów na wielkanocne mięsa. Nie tylko dla tych, którzy nie jedzą mięsa! Przygotowując barszcz biały nie warto chodzić na skróty - tylko barszcz na zakwasie będzie miał charakterystyczny kwaśny smak, taki, który przypomina Wielkanoc.


Barszcz biały wielkanocny

Tradycyjnie barszcz biały zabiela się śmietaną oraz świeżo utartym chrzanem, a serwuje z jajkami i białą kiełbasą. Podstawą dobrego barszczu białego jest zakwas. Durszlak Tradycyjny biały barszcz wielkanocny.


Wyniki wyszukiwania dostarcza duszlak. Dania główne Kotlet schabowy z kani. Smakują prawie identycznie jak kotlety schabowe - są mega soczyste i pyszne a skórka obłędnie chrupiąca!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty