wtorek, 22 września 2015

Jakie przyprawy dodajemy do lecza

Jakie dodatki, przyprawy i zioła do leczo Bazą leczo jest świeża papryka i wyrazista w smaku cebula. Jedną z głównych przypraw jakie stosuje się do leczo jest papryka w proszku lub świeża - ostra. Jeżeli potrawa ma być pikantna, wtedy wybiera się chili, a w wersji łagodnej dodaje się słodką paprykę w proszku. Zastanawiam się jednak jakie przyprawy tutaj pasują - sól, papryka w proszku, pieprz , to na pewno, ale czy można dodać coś jeszcze(np.oregano) i nie zepsuć dania ? Nadszedł czas na leczo - potrawę kojarzoną z Węgrami, ale bardzo chętnie przygotowywaną także w środkowej i wschodniej Europie.


Na co dzień używamy ich w kuchni. Ale czy wiemy, jakie mają działanie? Czy wiemy, że przyprawy popularnie stosowane w kuchni są domowym lekarstwem na wiele dolegliwości?


Smak ostry oddziałuje pobudzająco, ułatwia trawienie, zwiększa apetyt, ma działanie napotne i wykrztuśne (usuwa flegmę), a także. Leczo - danie proste i smaczne. Zobacz, jak zrobić leczo. Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.


Niektórzy lubią dodać do lecza. Kliknij, aby zobaczyć przepis. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.


Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Popularne zioła i przyprawy w kuchni oraz ich właściwości zdrowotne. Gdy już się trochę zeszklą dodajemy paprykę, po minutach cukinię i po kolejnych minutach pomidory.


Wszystko solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem. Przyprawę Knorr mieszamy z wodą wg wskazówek na opakowaniu. Sól, pieprz, przyprawy do smaku, np. Cebulę kroimy w kostkę - niezbyt drobno.


Maseczka owocowa – truskawki i niewielką ilość malin rozcieramy, dodajemy łyżkę świeżej śmietany, nakładamy na twarz i szyję, po minutach zmywamy. Otóż dobrze jest dodać dwa… ogórki kiszone. Ich kwaśność świetnie podkreśla wszystkie inne smaki – słodycz papryki czy ostrość przypraw.


Naprawdę gorąco polecam! Ale trzeba pamiętać, że dodajemy je na sam koniec, kiedy już wszystkie warzywa są odpowiednio miękkie, bo kwas z ogórków hamuje gotowanie! Jakie są najbardziej oczywiste przyprawy do leczo?


Jedynie od nas zależy, czy użyjemy papryki słodkiej, ostrej, chilli czy może pieprzu kajeńskiego z dodatkiem papryki. Do leczo warto dodać ziół. Wrzuć do rondelka, dodaj przyprawy, pokrojone w kostkę papryki, pomidory oraz pomidory z puszki.


Całość wymieszaj, duś pod przykryciem minut. Właściwości tej przyprawy znane są już od ponad tys. Wówczas jej lecznicze działanie wykorzystywano w starożytnych Chinach, za czasów dynastii Han. Czterysta lat później kupcy arabscy przywieźli goździki do Wenecji, skąd dotarły do reszty mieszkańców Europy, którzy do dziś cenią lecznicze działanie goździków. Od dawnych czasów zioła wykorzystywano w kuchni dodając ich do potraw.


Stosuje się je zarówno do warzyw, mięs duszonych czy pieczonych, zup a nawet do ciast i deserów. Jak widać ich zastosowanie w kuchni jest szerokie. Częstym sposobem na stosowanie ziół jest przyrządzanie naparów ziołowych i wypijanie ziołowych herbatek błyskawicznych. Zioła podnoszą smak dań. Cukinię osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę.


Do garnka dodajemy paprykę i gotujemy przez minut. Po upływie tego czasu do garnka wrzucamy pokrojoną cukinię i gotujemy przez minut. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy, przykrywamy pokrywką na 5-minut. Dzięki temu cukinia dojdzie i nie rozgotuje się. Kolejno dodajemy pokrojoną cukinię, pieczarki i posiekany lub wyciśnięty czosnek.


Dusimy około -minut aż warzywa lekko zmiękną. Warzywa przekładamy do garnka w którym mamy już mięso, dodajemy passatę i podlewamy wodą. LECZO Z CUKINII Składniki: duża cukinia papryka szynka drobiowa - kilka plasterków cebula czosnek (jeśli ktoś lubi) pomidor oliwa z oliwek przyprawy Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie z oliwek. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe.


Dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. Wlewamy przetarte przez sitko pomidory i gotujemy całość 2-minuty. Jeżeli robimy na szybkie zużycie gotujemy trochę dłużej i wystarczy przelać bardzo gorące do wyparzonych słoików, zamknąć i odwrócić do góry dnem na ok. Następnie dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w grubą kostkę paprykę, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory lub pomidory z puszki, dolewamy szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu.


Po minutach dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię, podsmażoną kiełbasę i posiekaną papryczkę chilli bez pestek. Na oliwie podsmazamy pokrojona cebule i kielbase,jak juz ladnie sie przyrumieni dodajemy pomidory(bez skory)i papryke. Podlewamy woda lub bulionem.


Leczo z cukinią, z bakłażanem, z dynią, a może z kiełbasą? Chcesz ugotować pyszne leczo? Poniżej przedstawiamy Wam sprawdzone i proste przepisy na pyszne leczo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty