środa, 30 września 2015

Jak ugotować leczo z kiełbasą

W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo.


Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Przygotowuje się ją szybko i równie szybko znika z talerzy, taka jest smaczna.


Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem.


To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. W wielu odmianach do leczo dodaje się również różnego rodzaju mięsa. Zastanawiasz się, jak ugotować leczo mięsne?


Do jego przyrządzenia użyjesz dowolnego rodzaju kiełbasy. Pokrój ją w plasterki, a składniki warzywne w kostkę podobnych rozmiarów. Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem. My zawsze jemy leczo w dużych miseczkach z kromką chleba. Każdą gorącą łyżkę sycącego leczo zajadam z ogromną przyjemnością i za każdym razem, gdy widzę dno miseczki, czuje rozczarowanie, że to koniec.


Jak ugotować leczo z kiełbasą

Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Leczo jest ukochanym daniem Węgrów, ale od wielu lat gości też na polskich stołach. Leczo z kiełbasą jadałam jako dziecko bardzo często, ot tak, domowe, naturalne i proste. This feature is not available right now.


Leczo z pieczarkami i kiełbasą to właśnie taki posiłek. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury.


Katalog Smaków, proponujemy przepis na Leczo z cukinią i kiełbasą, autorstwa Grzes. Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów. Przepis na Leczo z cukinią i kiełbasą - Kulinarnyblog. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos.


W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Zobacz przepis na leczo z kiełbasą i warzywami! Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. To danie najlepiej serwować z pieczywem, ryżem lub kaszą.


Ja lubię jeść leczo również z ziemniakami. Cebulę pokrój w paski, czosnek posiekaj, kiełbaskę pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej olej i smaż na nim cebulę. Dodaj czosnek, smaż razem.


Kiedy cebula się zeszkli, wrzuć. Leczo z cukinią, papryką i kiełbasą Kolejna propozycja tej smakowitej, jednogarnkowej, węgierskiej potrawy. Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są.


Nasze leczo z kiełbasą to niezwykle kolorowa potrawa – użyj do niej aż trzech rodzajów słodkiej papryki. Jeśli lubisz bardziej wyraziste dania – dodaj także dowolny rodzaj papryczki ostrej, chili lub jalapeno. Gotowe danie powinno być wodniste, tak by dało jeść się łyżką do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty