poniedziałek, 7 września 2015

Jak gotowac leczo

Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np.


Jak gotowac leczo

Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. My lubimy, kiedy jest mocno paprykowe, lekko pikantne, zawiesiste i sycące. Gotujemy od razu wielki garnek i część potrawy zamrażamy na potem. Prawdę mówiąc całą robotę związana z krojeniem wykonuje Artur, ja tylko wrzucam wszystko do garnka i doprawiam.


Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Zobacz, jak zrobić leczo. Przepisy na leczo są różne. Leczo - danie proste i smaczne. Jest leczo z grzybami, z cukinią, z parówkami, kiełbasą, jakami itd.


Jak gotowac leczo

Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza.


Ja od lat robię leczo ,z tym że ja daję po równo cukinii w kostkę ,papryki w kostkę i pomidorów bez skórki w kostkę i tylko solę. A zimą tylko smażę według uznania mięso,boczek lub kiełbaskę i zalewam leczem. Moje zawsze stoi z resztą przetworów w piwnicy, mieszkam w bloku, przez piwnicę idą sobie rozmaite rury, więc lodowato tam nie jest. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym.


Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki. Nie traktuj życia zbyt serio, bo i tak nie wyjdziesz z niego żywy. This feature is not available right now. Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni.


I mimo, że mogę kupić na nie wszystkie składniki w tym czasie to nie to samo co z sezonowych. W leczo, lekki słodko-kwaśny posmak (a takie lubię) nadaje mu głównie koncentrat pomidorowy, możecie też zrobić tak jak w moim przepisie – wkroić kilka kawałków papryki konserwowej, a robimy to właśnie w tym momencie (jak inne twardsze składniki są już podsmażone). Słodko-Słony Świat Ilony Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Słodko-Słony Świat Ilony. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.


Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Ważnym składnikiem, poza papryką czy pomidorami, jest smalec. Nie można z niego zrezygnować. Podsmażona złocista cebulka, pachnące kawałki boczku i kiełbaska.


Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem. Całość duś na wolnym ogniu ok. Słoiki lekko zakręcaj wyparzonymi, ale suchymi zakrętkami. Do lecza użyłam kiełbaski z baraniny oraz resztki grillowanego antrykotu wołowego.


Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników. Idealne w środku lata, kiedy pomidory i papryki są tanie i nabrzmiałe od wszystkich tych dobroci wytworzonych przez naturalne promienie słoneczne. Obok witamin i likopenu jarzyny te zawierają samą.


Najlepiej jest je przygotować w okresie letnim, kiedy możemy kupić świeże produkty do jego przygotowania. Co ważniejsze jest to danie jednogarnkowe, które przygotujemy w ok. Cielęcina z papryką i ziemniakami.


Bałkańska sałatka z pieczonej papryki. Briami – grecka zapiekanka warzywna. Trzeba korzystać,póki sezon na warzywa w pełni. My próbowaliśmy do naszego leczo dodawać pokrojone w kostkę wędzone tofu.


Staramy się gotować duży gar tej potrawy,może postać kilka dni w lodówce i leżąc i czekając smaki się przegryzają dokładnie jak w bigosie. Kasza gryczana jest delikatniejsza od kaszy jęczmiennej czy pęczaku – łatwo ją rozgotować. Zwłaszcza jeśli dla ułatwienia kupujemy ją pakowaną w specjalne torebki i gotujemy w „głębokiej” wodzie.


Jest wtedy mocno nasączona wodą, a wystarczy gotować ją kilka minut za długo, by ziarenka zmieniły się w nieapetyczną, rozmoczoną papkę. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis.


W przypadku leczo można dosyć mocno improwizować. Można je zrobić na mięsie, boczku, słoninie, kiełbasie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty