środa, 16 września 2015

Ile czasu piec biszkopt na tort

Tradycyjna metoda sprawdzania czy ciasto jest już gotowe, polega na zanurzaniu patyczka w biszkopt pod koniec czasu pieczenia. Suchość patyczka oznacza, że można zakończyć pieczenie. Ciasto jest pu szyste, pulchne, świetnie wyrasta i łatwo je przekroić na cztery, a nawe t pięć cienkich blat. Teraz mam wyzwanie ponieważ syn poprosił o biszkopciki. Biszkopt robiłam kilka razy i zawsze się udaje.


Jak Pani myśli - jeśli ciasto wycisnę w formie ciasteczek (planuje użyć woreczka z obciętym rogiem) to jest szansa ze się udadzą? Tortownicę, w której ma być pieczony biszkopt, przed wlaniem ciasta należy natłuścić oraz wysypać bułką tartą. Porada ta dotyczy jednak tylko spodu. Boków tortownicy nie wolno natłuszczać, gdyż w trakcie pieczenia ciasto odejdzie od nich, a pośrodku biszkoptu utworzy się niepotrzebne wybrzuszenie. Czytam i czytam i nie mogę wyjść z podziwu ile przepisów na biszkopt tu sie podaje.


Dodane przez amela w: Tylko o kuchni. Problem tylko w tym, że niektóre z nich są do luftu i nie dziwię się, jeśli takie przepisy stosujecie w Waszej kuchni - biszkopty nie udają się. Kiedy zadzwoniłam do znajomej cukierniczki, by zapytać, gdzie popełniłam błą natychmiast zrugała mnie, mówiąc, że chyba oszalałam, żeby piec biszkopt w burzę!


Okazuje się, że podczas burzy biszkopt - podobnie jak bezy - po prostu się nie udaje. Kluczowe znaczenie ma temperatura jajek - z ogrzanych i ciepłych jajek możemy uzyskać więcej puszystej masy niż z jajek w temperaturze pokojowej. Inaczej niż w tradycyjnym biszkopcie, w misie miksera ubijamy całe jajka z cukrem do otrzymania puszystej, kremowej masy. Nie chciałabym żeby tort wyszedł suchy s nie mam niestety czasu żeby pięć próbny tort.


Popularny jest również biszkopt na tort prostokątny. Kiedy macie do przygotowania tort, pierwsze co nasuwa się na myśl — o nieeeee, tylko nie biszkopt. Strach w oczach, płacz i zgrzytanie zębów. Doskonale to rozumiem bo sama nie lubiłam piec biszkoptów.


Albo opadały, albo wychodziły za. Zawsze coś było z nimi nie tak. Na ciasto potrzebujemy: – jajek, – łyżek cukru, – łyżek mąki. Jednym z patentów na dobry biszkopt jest trzymanie jajek w temperaturze pokojowej przez około godziny przed pieczeniem.


Prezentuję biszkopt, który można nazwać idealnym. Gdy biszkopt wystygnie (najlepiej upiec dzień wcześniej i następnego przecinać) w taki oto sposób (sprawdzone przeze mnie już wielokrotnie): weź nitkę, okrąż nią biszkopt na takiej wysokości na jakiej chcesz przeciąć, skrzyżuj trzymane oba końce, ściśnij i gotowe #128578; powodzenia. Jest puszysty, wysoki i prosty - co jest niewątpliwym atutem przy krojeniu go na tort.


Rośnie bez proszku do pieczenia. Wczoraj robiłam biszkopt wg Państwa przicznika na rant fi dałam jaj , 600g cukru , 450g mąki pszennej i 150g ziemniaczanej. Urósł boski prawie po same brzegi. Ale dzisiaj rano środek się zapadł i wygląda jakby był surowy #128577; Czy to wina za krótkiego czasu pieczenia przy tylu. Przyznaję, że robiłam to ciasto z ogromną obawą.


Cała tajemnica tego cuda tkwi w. Wychowałam się w stronach, gdzie biszkopt robi się z wielkim namaszczeniem i przekonaniem, że ciasto wymaga wiele delikatności i starania: najpierw ubijanie białek na sztywno ze szczyptą soli, potem dodawanie zbełtanych żółtek, delikatnie mieszając łyżką. I wcale, ale to wcale nie martwię się, że przygotowuję tort sama dla siebie, bo bardzo to lubię, a gdy zaszywam się w kuchni sam na sam z mikserem i piekarnikiem jestem w swoim żywiole. Przez wiele lat dopracowałam przepis na biszkopt tak, by zadowalał mnie smakiem, był niezawodny, wyrośnięty i łatwy do przygotowania.


Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć. Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł #128578;. Od jakiegoś czasu robię biszkopt z przepisu II znalezionego na portalu Moje Wypieki.


I muszę powiedzieć, że zawsze się udaje. Idealny do tortów, do tirmaisu, a nawet sam do przegryzania przy popołudniowej herbatce. Najlepszy przepis jaki do tej pory znalazłam!


Sekret puszystego biszkopta leży w dobrym napowietrzeniu ciasta. Czas zabrać się do dzieła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty