piątek, 11 września 2015

Leczo w słoiki z kiełbasą

Udostępnij na facebooku Udostępnij na Twiterze. Dodatkowo możemy słoiki pasteryzować w garnku z wodą – około minut. Słoiki są zawekowane już przynajmniej miesiąca, ale dopiero dziś znalazłam chwilę, by zaproponować Wam przepis na leczo do słoików na zimę. Nadmiar cukinii i pomidorów w ogrodzie sprawił, że musiałam je jakoś wykorzystać.


W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Na koniec jak warzywa zmiękną dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i przyprawy do smaku. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Leczo w słoikach na zimę.


Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. Moje zawsze stoi z resztą przetworów w piwnicy, mieszkam w bloku, przez piwnicę idą sobie rozmaite rury, więc lodowato tam nie jest. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Ale u nas funkcjonuje jako leczo. Nie traktuj życia zbyt serio, bo i tak nie wyjdziesz z niego żywy.


Najchętniej z dodatkiem podsmażonej kiełbasy ;) Ponieważ sezon na warzywa w pełni, mamy świeże pomidory, paprykę i cukinię, postanowiliśmy w tym roku zamknąć w słoikach i nasze leczo. Gorące przekładamy do słoików. Niezbyt mocno zakręcamy i pasteryzujemy pod przykryciem około minut.


Dokręcamy słoiki i pozostawiamy do wystygnięcia w wodzie. W zimie wystarczy podsmażyć na tłuszczu cebulę z kiełbasą lub wędzonką, dodać leczo ze słoika, zagotować i jeść ze smakiem! W tym miejscu przychodzi czas na ujawnienie mojej tajemnicy :) Jak widać na zdjęciu, leczo w moim wykonaniu nie przypomina rozmemłanej papki z większości przepisów na leczo dostępnych w sieci. To faktycznie olbrzym ta cukinia!


Jestem zwolennikiem atrakcyjnych wizualnie potraw, ale oprócz wyglądu liczy się również wyrazisty smak i konsystencja. Z takiej wielkiej cukinii to można zrobić wiele rzeczy np. Takiej wielkiej nie trzeba całej obierać tylko po kolei, bierzemy kawałek, obieramy i coś z niej robimy.


Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem. My zawsze jemy leczo w dużych miseczkach z kromką chleba. LECZO NA ZIMĘ - OBIAD ZE SŁOIKA W sezonie letnim, kiedy warzywa są najlepsze i tanie, warto pokusić się o przygotowanie w domu kilku słoików obiadu, który z powodzeniem można przechować na zimę. Każdą gorącą łyżkę sycącego leczo zajadam z ogromną przyjemnością i za każdym razem, gdy widzę dno miseczki, czuje rozczarowanie, że to koniec. D ziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią.


W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. Słoiki stawiamy do góry nogami w ciemnym, suchym miejscu, żeby się zawekowały. W ten sposób latem przygotowane leczo dotrwa do zimy bez konieczności pasteryzacji.


Polecamy: Przepisy na przetwory z cukinii - na słodko i na słono. Można również zamrozić przygotowane leczo. Po osiągnięciu temperatury zmniejszamy do 120. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Cukinia, papryka i pomidory w najlepszym połączeniu :).


Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Jesienne leczo zamknięte w słoikach, to najlepszy sposób na szybkie danie wegetariańskie podane z bagietką. Jak mamy już wszystkie warzywa z kiełbasą (w wersji mięsnej) w garnku dodajemy passatę pomidorową i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Można do lecza dodać kiełbasę, parówki, lub mielone mięso, wtedy mamy syty obiad. Gdy leczo sie gotuje przygotować słoiki - z tej porcji dużych słoiików po majonezie mi wyszło - sparzyć.


Bulgoczące leczo nakładać do słoików, zakręcać na maksa, odwracać do góry dnem i stawiać pod kocem - żeby zaciągneło. Ja zostawiam takie słoiki pod kołderką na noc, sprawdzam potem rano czy zaciagnięte i do spiżarni. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Polecam robić samo leczo bez cebuli i kiełbasy- by uniknąć dodawania tłuszczu do weków, gdyż tłuszcz( mięsny czy roślinny) prędzej czy później zjełczeje - ja robię na świeżo smażoną cebulę z kiełbasą przed podaniem leczo do stołu.


Oczywiście pasteryzacja wskazana -minut dla słoików mniejszych niż 9l. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Gotowanie w trasie, dania do słoika, przepisy kierowcy. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję.


W słoikach świetnie udaje się sałatka z cukinii na zimę. Jak zrobić leczo do słoików z cukinii? Paprykę kroimy w paseczki. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Na rozgrzanej patelni podsmażamy posiekaną cebulę.


Wkładamy warzywa na patelnię i smażymy razem z pokrojoną kiełbasą. Dusimy przez około minut na wolnym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem oraz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty