piątek, 4 września 2015

Leczo z pieczarkami i kurczakiem

Jak zrobić włoskie risotto z kurczakiem i grzybami? Proste, lekkie i niesamowicie smaczne. Mieszanka przypraw jest wymyślona przez moją mamę. Doradca Smaku XI: Gulasz węgierski, odc.


Tego dania Ona nie pozwala mi doprawiać, sama. Leczo z kurczakiem, cukinią i kukurydzą. Ze świeżymi pomidorami i bazylią. Dla wszystkich, którzy uwielbiają leczo, choć może niekoniecznie z kiełbasą, polecam lżejszą wersję z kurczakiem.


Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! Jest to danie troszkę sycące, z dużą ilością warzyw z dodatkiem kiełbasy. Nie pamiętam czy po raz pierwszy poznałam smak tego dania w Toskanii czy też w Polsce, ale utkwił on na długo w mojej pamięci. Jest proste w przygotowaniu i dość szybkie. Nawet niecierpliwi będą zadowoleni.


A smakosze zachwycą się jego aromatem i smakiem. Na patelni o wysokich brzegach rozgrzać olej. Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Przepisów na leczo nigdy dość. Gdy bowiem przychodzi sezon na pomidory, paprykę i cuknie, jemy je w Polsce bardzo często.


Dla osób, które chcą zerwać z rutyną i zastąpić czymś typową dla polskiej kuchni kiełbasę, opracowaliśmy przepis na leczo z mięsem z kurczaka. To delikatne mięso doskonale pasuje do. Zamiast papryki - u nas dominuje cukinia. Mamy nadzieję, że nasza wersja leczo przypadnei Wam do gustu.


Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. W sezonie paprykowym na stołach nie może zabraknąć węgierskiego przysmaku: leczo z kurczakiem. Propozycja z dodatkiem mięsa stanowić będzie pożywne danie obiadowe.


Tym razem postawiliśmy na drób, jeśli zatem nieco delikatniej doprawicie potrawę, zasmakuje ona także najmłodszym smakoszom. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody.


Coś ciepłego, sytego, domowego. Najsmaczniejsze w lecie, w sezonie na świeże pomidory. Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek.


Cóż zimą chcieć więcej jak obiad pachnący tyloma letnimi smakami. Następnie podduszamy je na oleju ok min. Kapustę myjemy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę.


Marchewki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Pieczarki płuczemy kroimy w plastry. Tworzymy ją z pasją dla tych, którzy tak jak my, kochają gotować i piec. Znajdziesz tu moc inspiracji na każdą okazję, stworzysz własną książkę kulinarną, a także poznasz sporo kulinarnych porad i trików.


Chcesz podzielić się swoją opinią? O nas For importers Biuro Prasowe Mapa Serwisu Mapa Tagów. Polityka Prywatności Polityka Cookies. Uwielbiam lipiec za pyszne owoce, którymi nas obdarowuje, a sierpień za moc warzyw. Warzywa są miękkie, ale nie rozgotowane, a całość doprawiona ziołami i pomidorową passatą smakuje wybornie.


Leczo z pieczarkami i kurczakiem

Nie jest to tradycyjne leczo. Sprawdź jak przygotować bezmięsną wersję węgierskiego leczo, z pieczarkami, papryką, cebulą i przyprawami. Poznaj przepisy i inspiracje WINIARY. Dziś propozycja na moje ulubione leczo z dodatkiem drobiowego mięsa.


Kawałki kurczaka w połączeniu z warzywami sprawiają, że danie jest jeszcze bardziej sycące niż tradycyjne, ale oczywiście drób można tu zastąpić kiełbasą. Dawno już nie jadłam duszonych warzyw więc z tym większą chęcią obiadek spałaszwałam. Oczywiście jako dobra żonka - sporą część zostawiłam mężowi.


Leczo z pieczarkami i kurczakiem

Z czym najlepiej podawać takie leczo? Składniki: na 5-porcji. Dzięki pieczarkom leczo zyskuje aromat grzybów, a smak dania staje się nieco łagodniejszy.


To bez wątpienia pyszne i szybkie danie, którym ugościsz nawet największych smakoszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty