czwartek, 17 września 2015

Jak zrobic leczo z cukinii i papryki

Całość pikantna, ale to zależy jakie mięso i dodatki wybierzemy. Twojego przepisu nie jest węgierską potrawą. Prawdziwe węgierskie leczo nie zawiera cukinii a jedynie pomidory, paprykę, wędzoną słoninę i cebulę. Wlasnie robię leczo z pani przepisu. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.


Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw.


Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Z warzyw możemy wyczarować potrawy, które zachwycą swym smakiem i wyglądem. Dodane przez krysienka_w: Tylko o kuchni.


Bulion drobiowy WINIARY z liściem laurowym i zielem angielskim sprytnie połączy smaki wędliny, cukinii, czerwonej papryki, marchewki i cebuli. Jeśli wolisz wersję wegetariańską, pomiń dodatek kiełbasy. Możesz ją też zastąpić innym mięsem, np.


Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w drobną. Leczo to potrawka węgierska z warzyw z dodatkiem mięsnym. W Polsce przyrządzana jest często na oleju z dodatkiem cukinii, kabaczka lub bakłażanów. Leczo w wersji klasycznej składa się z pomidorów, duszonej papryki, wędzonej słoniny i podsmażanej na złocisty kolor papryki. Danie można przygotować również na ryżu, zwiększając jego gęstość.


Jak zrobic leczo z cukinii i papryki

Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię. Poznaj przepis na leczo z cukinią i kiełbasą. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.


Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: pieczarki, paprykę i cukinię. Leczo z kiełbasą, cukinią, papryką i pieczarkami.


Jak zrobic leczo z cukinii i papryki

Później przełóż je wraz z cebulą i kiełbasą do papryki z pomidorami. Rozpuść Bulion Warzywny Kogutek WINIARY w połowie szklanki gorącej wody i wlej do garnka. Duś całość przez minut, a na koniec dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Podawaj z pajdą świeżego chleba lub z grzankami. Jak przygotować leczo: Cebulę należy obrać i pokroić w piórka, a paprykę w paseczki.


Oczywiście wcześniej usuń z wnętrza papryki gniazda nasienne i wykrój białe błony. Wrzuć wszytko do garnka na rozgrzaną oliwę. Zobacz też: Placki z cukinii. Konkurencja dla ziemniaczanych. Papryka – składnik obowiązkowy.


Jak zrobic leczo z cukinii i papryki

Do przygotowania prawdziwego węgierskiego leczo potrzebujemy tylko papryki, pomidorów, cebuli, czosnku i… smalcu, na którym będziemy podsmażali składniki. Ten ostatni produkt budzi kontrowersje, ale jest niezbędny do. Coś ciepłego, sytego, domowego. Podstawą każdego lecza jest papryka.


Nic dziwnego w końcu leczo to węgierski wynalazek. Złagodzisz nieco jego pikantny wyraz dodając do niego cukinię. Jeszcze cebula, pomidory, zioła i masz gotowe danie w wersji wegetariańskiej. Jeśli jednak brakuje ci tu mięsnego pierwiastka dodaj kiełbasę, lub podsmażoną pierś z kurczaka. To faktycznie olbrzym ta cukinia!


Z takiej wielkiej cukinii to można zrobić wiele rzeczy np. Takiej wielkiej nie trzeba całej obierać tylko po kolei, bierzemy kawałek, obieramy i coś z niej robimy. Jak na każde danie, również na leczo z papryki musi być u nas w domu sezon.


Nie koniecznie pokrywa się on również z sezonem na sama paprykę, no cóż zrobić … jak to mówił mój wujek Jurek, czasami jest tak, że „najlepiej smakują pomidory w grudniu i pomarańcze w czerwcu”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty