Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Chłodnik z botwiny Magdy Gessler. Zaczynamy od ugotowania wywaru z botwiny – botwinę wraz z liśćmi siekamy drobno, zalewamy małą ilością wody (tylko, by woda przykryła buraki) i gotujemy minut.
Wywar delikatnie zakwaszamy sokiem z cytryny i schładzamy. Rewelacyjnie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Mógłbym ją jeść prawie codziennie. Pączki są mięciutkie i przepyszne.
Składniki: pęczek botwiny wraz z buraczkami marchewki pietruszki. Przepisy z książki quot;Kuchenne rewolucje. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni.
Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni. Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi. Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni, albo nigdy jeszcze takiej zupy nie próbowaliście zrobić, to skorzystajcie z tego.
Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Dwie propozycje na łatwe i szybkie dania z pierwszej młodej botwonki z malutkimi buraczkami.
Pierwsza to zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem. Druga to tarta na cieście francuskim z botwinką, kozim serem i koperkiem. Sprawdź przepis na zupę z botwinki - porcja wiosennych witamin, która posmakuje każdemu!
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa z botwiny wg magdy gessler. Innym daniem nieodzownie związanym z upałami są chłodniki. Niezwykle łatwa w przygotowaniu i smaczne zupa przynosząca ochłodę w skwarny dzień. Zawsze dodaję też sporo młodej marchewki oraz ziemniaki i obowiązkowo koperek.
Jeśli ktoś ma ochotę, to może też dorzucić do swojej porcji jajko gotowane na twardo. Co ciekawe, zauważyła Zobacz więcej. Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler. Bardzo szybka w przygotowaniu. Pyszna sezonowa zupa z botwinki.
Najlepiej smakuje właśnie teraz, w sezonie wiosenno-letnim. Można ją podawać z młodymi ziemniakami i koperkiem lub z pieczywem. Sprawdzi się też ugotowane jajko lub ser biały i szczypiorek. Gotuj ją dopóki na straganach jest dostępna pyszna, młoda botwina!
Część z nich straci w gotowaniu, ale przecież można ją też zjadać na surowo i jeśli nie zupa botwinka na obia to niech na talerzu zagości sałatka z botwinkowymi listkami! Kiedy nie mamy apetytu, nie mamy ochoty na spędzenie długich godzin w kuchni, szybki w przygotowaniu i orzeźwiający chłodnik, jest tym, czego potrzebujemy! W dużym garnku zagotować szklankę wody.
Uwielbiamy zabielaną zupę z botwinki z jajkiem, ale warto wypróbować też inne przepisy - z botwiny można zrobić np. Wielkanocna sałata z botwinką Magdy Gessler. Botwinę dokładnie umyć, buraczki obrać. Wypróbuj tradycyjny polski przepis na zupę szczawiową. Tak czy inaczej raki w chłodniku są czymś cudownym, bo poza rodzinną zabawą w ich obieranie nadają zupie wykwintny smak i wygląd.
Do tego delikatna, pokrojona w plastry pieczeń cielęca, podawana również na zimno. Zawsze była w niej odrobina pełnej smaku galarety. Jakież to było nieziemsko pyszne. Słynna restauratorka poleca ten rodzaj zupy w książce Smaczna Polska.
Wspaniała propozycja na jesień i zimę. Możemy ją przygotować na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest zupa z dyni Magdy Gessler. Zupa rybna według Magdy Gessler.
Z oryginalnego przepisu Magdy Gessler usunęłam składniki, przez które sos pomidorowy nie byłby jedwabiście gładki, a taki właśnie lubię, no i dałam więcej mięsiwa:) W oryginalnym przepisie dodaje się jeszcze cebule i pomidory z puszki, ja z nich jednak zrezygnowałam. Rosyjska zupa solianka (przepis na zupę poniżej) znalazła się w menu legionowskiej restauracji Carska. To tam właśnie odbyły się Kuchenne rewolucje. Magda Gessler przygotowała dla podupadającego lokalu menu godne prawdziwych carów. Na stołach królowała zatem tradycyjna zupa solianka, bliny z kawiorem, pielmieni, a także dziczyzna.
W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były jeszcze młode ziemniaki i marchewka, a całość zabielana zatrzepką ze śmietany i pszennej mąki. Babcia nie dodawała soku z cytryny, ale gdzieś wyczytałam że wciśnięcie odrobiny cytryny sprawia, że zupa nie straci pięknego, różowego koloru. Kupiliśmy rydze do usmażenia ( tak zrobione są pyszne).
Okazało się ze miały wyjątkowo długie ogonki. Ogonki obcięłam, zostawiłam też kilka główek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.