środa, 13 lipca 2016

Leczo węgierskie

Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Węgierskie leczo przygotowuje się na smalcu. Nie trzeba się tego bać, warto zaryzykować, bo leczo bardzo zyskuje na smaku. Zasadą, którą zapamiętałam są równe ilości składników podstawowych, dodatki mogą być różne.


Nie każdy jednak kojarzy je z Węgrami, dla wielu z nas to podstawowe, polskie danie w czasach gdy na naszych działkach cukinia i. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Przede wszystkim aby zrobić prawdziwe leczo konieczne jest pozyskanie dobrej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy) i białej, podłużnej papryki. Poza warzywami powinny się w nim znaleźć również: kiełbasa, czosnek, słodka.


I tak jak to zazwyczaj bywa w przypadku dań tradycyjnych danego kraju. Nigdy nie ma tego jednego, jedynego przepisu na leczo. Co region to inna tradycja, co gospodyni to inny przepis na leczo.


Sezon warzywny w pełni, więc pora na zrobienie leczo w węgierskim smaku. Dania główne Niedbałe leczo. Tradycyjne węgierskie leczo z dodatkiem cukinii i patisona. Czasami leczo węgierskie jest naszym obiadem, kolacją i śniadaniem.


W większym garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, odrobinę ją posól. Mieszając, smaż ze min, po czym ustaw mały płomień i przykryj garnek. Leczo węgierskie Idealne latem i już!


Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. A leczo musi być lśniące, gęste, błyszczące i pełne dymnego, głębokiego aromatu – dlatego poniżej znajdziecie garść zasa jak przygotować dokładnie takie porządne, wegańskie, węgierskie leczo: Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat. Pierwsze moje leczo postanowiłam zrobić z oryginalnych węgierskich produktów.


Na hali kupiłam białą i czerwoną paprykę, wędzone i niewędzone papryki w proszku (słodką i pikantną) oraz salami i kiełbaski debreczyńskie. Do przygotowania leczo najlepsza jest papryka igołomska i taką właśnie udało mi się kupić. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.


Często mam wrażenie, że węgierskie leczo w Polsce to jest bardziej nasze narodowe danie #127477;#127473; o nieco mylącej nazwie tak samo jak pierogi ruskie #129375;#129375;#129375; i mój ulubiony sposób na. Klasyczny przepis na węgierskie leczo - jest wyśmienite! To kolorowe, sycące i przede. Pyszne, zdrowe i sycące leczo z kiełbaską.


W sam raz na chłodne dni. Najsmaczniejsze w lecie, w sezonie na świeże pomidory. Jeśli lubicie kuchnie lekką, zdrowa i smaczną, to leczo węgierskie czyli popularne leczo z papryki jest zdecydowanie dla was. Osobiście uwielbiam, robię, gdy tylko nadarzy się ku temu okazja. Sprawdzone, znane smaki są tymi, do których wraca się z wielką przyjemnością.


Prawdziwe leczo to leczo węgierskie. Nazwane tak wyłącznie dzięki ostrości potrawy jakiej nadaje jej papryka. Polecam przepis na klasyczne leczo. Przepis na tradycyjne leczo od Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. Całość pikantna, ale to zależy jakie mięso i dodatki wybierzemy.


Jest również bardzo popularne w Polsce, Austrii i Izraelu. Sposobów na wykonanie jest wiele, a wśród nich wyróżnia się leczo z cukinią oraz leczo z kiełbasą. Bardzo często szykuję leczo bez mięsa, ponieważ jest to danie jednogarnkowe i można je długo przechowywać w lodówce.


Leczo węgierskie

Super pyszne jest też moje leczo z kiełbasą. A największy klasyczk, to moje pyszne leczo węgierskie. Wegetariańskie leczo warzywne szykuję zazwyczaj na oliwie z oliwek. Znane jest także w krajach takich jak: Izrael, Ukraina. To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo.


O leczo zrobiło się głośno dopiero w latach 30. XX wieku, gdy węgierskie firmy zaczęły produkować konserwy z tym przysmakiem i wysyłać je w świat. Z czasem potrawę zaczęto cenić także w Niemczech, Austrii, Czechach, na Słowacji i Ukrainie oraz w Polsce, gdzie modyfikowano recepturę, dodając produkty nie stosowane w oryginalnej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty