środa, 27 lipca 2016

Jak zrobić pierniczki na choinkę

Właśnie wpadłam na Twój przepis. Będę robić pierniczki po raz pierwszy w życiu… Hmmm mam nadzieje, że wyjdą. A powiedz mi proszę, ile wychodzi pierniczków (tak mniej więcej) z jednego takiego przepisu? Kolorowe, lukrowane pierniczki będą znakomicie prezentowały się na bożonarodzeniowej choince.


Jak zrobić pierniczki na choinkę

Problem jest jedynie w przypilnowaniu rodziny, aby przedwcześnie nie skonsumowała tych smakowitych dekoracji. Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później. Co zrobić, by pierniczki zmiękły? To pomyślcie o pierniczkach na choinkę, takich, które można powiesić na świątecznym drzewku, a potem podkradać z radością.


Pierniczki już upieczone? To mój ulubiony przepis na pierniczki, po upieczeniu są twarde, chrupiące (choć łasuchom to nie przeszkadza). Jeśli chce się wieszać pierniczki na choince, należy pamiętać by zrobić dziurki na sznureczek, najlepiej robić to słomką do napojów, koniecznie przed upieczeniem. Po upieczeniu zostaje nitka z igłą, ale pierniczki często łamią.


Jak zrobić pierniczki na choinkę ? Próbowałam wiele przepisów, jednak z tego wychodzą najcieńsze, bez odkształceń. Czyli idealne pierniki na choinkę. Są twarde, można je oczywiście jeść, jednak zwykle ozdabiam je sporą ilością lukru, zatem dla mnie są one niezjadliwe (bez lukru są smaczne :) ). Polukrowane pierniczki na choinkę idealnie zdobią choinkę, stroiki oraz prezenty wigilijne.


Jak byliśmy dziećmi, ciężko nas było odwieść od zjedzenia tego smakołyku prosto z choinkowego drzewka. Na nic zdawały się tłumaczenia rodziców, że przecież w pudełku czeka na nas pyszna porcja piernikowych ludzików, ozdobionych lukrem. Kiedy w domu unosi się słodki zapach miodu, cynamonu i goździków to znak, że Święta są blisko. Możemy je przygotować dużo wcześniej (podobnie zresztą, jak i samo ciasto). Jeśli poleżą trochę w metalowych pudełku, zyskają tylko na smaku!


Możemy ozdobić je lukrem i przełożyć do puszek z plasterkiem suszonego jabłka, aby twarde pierniczki na Boże Narodzenie nieco zwilgotniały, a potem zjeść pod choinką lub podarować. Część osób dekoruje tylko te pierniczki, które mają zdobić choinkę lub być drobnym prezentem. Do jedzenia zostawiają pierniczki w oryginalnej formie.


Tak wiec, tyle jest pomysłów na świąteczne pierniczki, ilu smakoszy. Do smaku możesz dodać kilka kropel soku z cytryny. Jeszcze ciepłe pierniczki posmaruj lukrem, możesz je też posypać kolorową lub czekoladową posypką, ozdobić rodzynkami, kandyzowanymi owocami lub jadalnymi perełkami.


Wrap Ground Beef Around Babybels – Just Wait Until You See What Happens Next! Dzisiaj zapraszam po przepis na najlepsze pierniczki świąteczne! Można je zrobić w każdym momencie przed Świętami, przed samą Wigilią lub nawet trzy tygodnie wcześniej.


Na każdą okazję - Wigilię Szkolną czy do pracy, dla dzieci i znajomych. W zależności od tego jak grube będą nasze pierniczki i jak długo będą pieczone. Zawsze w Mikołajki w moim domu pieczemy pierniczki, to już taka nasza mała tradycja. W tym roku też tak było. Można je praktycznie zrobić dzień przed wigilią lub nawet w dzień wigilii.


Mąkę wymieszać z soda, zrobić wgłębienie w środku, wlać mió dodać przyprawy korzenne, cukier masło i jajko. Choinki z pierników ozdobią świąteczny stół. Przepis na piernikowe choinki. Nadają się również na prezent. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.


Zapach świąt to zapach sosny, kompotu z suszu i szarlotki. Takie smaki pamiętam od dzieciństwa. Dla mnie w Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pierników, szarlotki na gorąco i innych świątecznych przysmaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty