Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami. W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Zróbcie je koniecznie, bo jest pyszne! Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz. Leczo to bardzo łatwe i szybkie danie.
Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. Dzisiaj zrobiłam na obiad i kolację leczo z cukinii, takie proste i smaczne. Przygotowane w kilka minut leczo z cukinii będzie dla nas posiłkiem na cały dzień.
Robiłam je nie pierwszy raz, moja mama robi od paru lat, a przepis dostałam od teściowej. To faktycznie olbrzym ta cukinia! Z takiej wielkiej cukinii to można zrobić wiele rzeczy np. Takiej wielkiej nie trzeba całej obierać tylko po kolei, bierzemy kawałek, obieramy i coś z niej robimy. Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę.
Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. Cukinia stanowi jeden z głównych składników leczo, w którym łączymy ją z papryka. Zakonserwowana cukinia na zimę w postaci leczo pozwoli szybko stworzyć pyszne danie. Wystarczy otworzyć słoik i zawartość zagrzać z dodatkiem kiełbasy. W tym materiale proponujemy pyszne, gęste i pożywne leczo z cukinii, dżem z cukinii oraz sałatkę z cukinii (w towarzystwie innych warzyw).
Wszystkie z proponowanych przez nas. Przepis na leczo z cukinii. Może się zdarzyć, że na mamy czasu na gotowanie albo mamy nieprzewidzianych gości.
Idealnie jest wtedy mieć leczo z cukinii na zimę. Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię.
Mam większą ilość cukinii. Zrobiłam leczo do słoików na zimę. Podpowiedzcie ,co jeszcze można zrobić z cukinii na zimę ? O przechowaniu w stanie surowym ,chyba nie ma mowy ? Dodane przez hati w: Tylko o kuchni.
Macie jakiś sposób na przechowanie szpinaku na zimę? Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek. Przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na leczo z cukinii. D ziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią.
Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca. A w tym roku jest jej naprawdę sporo. Zasialiśmy kilka ziarenek w szklarni, w ogrodzie a dodatkowo jak co roku, mój teściowa także ma w swoim ogrodzie cukinie. Ja od lat robię leczo ,z tym że ja daję po równo cukinii w kostkę ,papryki w kostkę i pomidorów bez skórki w kostkę i tylko solę.
A zimą tylko smażę według uznania mięso,boczek lub kiełbaskę i zalewam leczem. Uwielbiam taki warzywny mix, którym mogę się cieszyć cały rok. Pycha min łatwe przystępne.
Przetwory Marynowana papryka z cukinią do słoików na zimę. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Leczo, które dziś Wam prezentuję, nie ma zbyt wiele wspólnego z węgierskim lesco (no dobra, coś tam ma, w końcu są tu i pomidory i papryka). To popularny w naszym kraju gulasz warzywny z dodatkiem cukinii i papryki.
Postanowiłam zamknąć troszkę tego smacznego warzywnego sosu na zimę. Doskonale znany zapewne w każdym polskim domu. Do leczo z cukinii przygotowanego na zimę można od razu dodać kawałki mięsa, ale polecamy zrobić przepis-bazę, który będzie można wzbogacać odpowiednimi dodatkami już po otwarciu. To pozwala na większą różnorodność i przygotowanie takiej potrawy, na jaką w danym momencie mamy ochotę. Dodatek kiełbasy śląskiej lub jałowcowej nada wykwintnego aromatu.
Sprawdź nasze doskonałe przepisy na leczo do słoików! Podaję z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, frytkami z selera itp z pieca czy z ryżem. Dla dziecka, które dopiero zaczyna przygodę z jedzeniem cukinię i paprykę należy pokroić w grube pasy. Cukinię i cebulę pokroić w kostkę, nasolić w osobnych naczyniach - do cukinii dodajemy łyżki soli, a do cebuli łyżki soli.
I co najważniejsze, można z niej przygotwać wiele smakołyków, nawet do słoika! Jakie więc przetwory z cukinii wybrać, by smakowałyone najlepiej? Szczególnie polecamy zaskakujące pomysły – ketchup z cukinii czy dżem z cukinii. Dla miłośników sałatek mamy kilka propozycji, nie zabrakło też cukinii w zalewie na kilka sposobów.
Jak zrobić leczo na zimę? A dzięki pasteryzacji możemy przygotować leczo do słoików na zimę, z cukinii, papryki i pomidorów również zimą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.