Jeśli dodasz do niego suszone grzyby, zupa nabierze smakowitego, leśnego aromatu. Podajemy przepis na tradycyjny polski krupnik z kaszy jęczmiennej. Tradycyjna polska zupa z kaszy jęczmiennej, z ziemniakami i marchewką, ugotowana na wywarze z kurczaka i jarzyn. Przepis na krupnik polecam na dni, kiedy mamy ochotę na coś sycące.
Polecana jest w czasie problemów żołądkowych oraz przy przeziębieniu. Najlepszy krupnik to ten zrobiony na mięsnym wywarze - do jego przygotowania używam zazwyczaj żeberek lub skrzydełek. Fakt, faktem, przepis na krupnik, zupę ma się rozumieć, mam od lat.
Co ciekawe to jedna z tych właśnie zup, która się u mnie w przygotowaniu niewiele się zmieniła na przestrzeni lat. Dzisiejszy przepis na krupnik różni się od tego, który robiła moja mama kaszą i tym, że ja nie dodaję do zupy mięsa. Jako dziecko jej nie znosilam, teraz uwielbiam. Zarazilam nia moja rodzine. Dzieci troche marudza, ale jedza.
Koniecznie z krupami, czyli kaszą jęczmienną. Krupnik na żeberkach wieprzowych, syci aż miło. To tradycyjna zupa kuchni polskiej. Zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale jednak sztuką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby była nie za gęsta, a idealna.
Zupa – koszmar z mojego dzieciństwa. Nigdy nie lubiłam i nigdy już chyba nie polubię a mimo to od czasu do czasu do gotuję duży gar krupniku, który znika w zastraszającym tempie, pałaszowany przez mojego S. Ten przepis jest więc nie moją rekomendacją, a jednego z najbardziej wybrednych smakoszy, jakiego znam. Dzisiaj pokażę Wam wersję wegetariańską, na wywarze warzywnym, z tartymi warzywami i dodatkiem suszonych grzybów.
Kroki wykonania: Kości myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu wywar. Kaszę kilkakrotnie płuczemy, dodajemy do wywaru. Mimo że raczej rzadko pojawia się w ofertach restauracji, w naszych prywatnych kuchniach nadal jest jednym z najważniejszych dań. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.
Szybki krupnik - zupa z kaszą jęczmienną i warzywami. Pyszna i zdrowa domowa zupa na bulionie. Zwykle dodaje się do niej grzyby suszone.
Można ją jeść także z kawałkami mięsa wieprzowego. Jest bardzo pozywny i smaczny. Jeśli chodzi o rodzaj kaszy, to do krupniku używam kaszy pęczak lub jęczmiennej. Zawsze lubiłam taki domowy krupnik.
Zupa krupnik jest prosta, smaczna i pożywana. Warzywny, pachnący, ciepły i sycący. Mama gotowała krupnik na żeberkach lub udkach z kurczaka. Jej bazę stanowiła kasza jęczmienna (krupa - stąd też nazwa zupy) i gościła na stołach ubogich, ze względu na jej niski koszt produkcji.
Obecnie krupnik to jedna z najpopularniejszych polskich zup, którą przygotowuje się nie tylko z kaszy jęczmiennej, lecz także z kaszy jaglanej. Domowy krupnik z rodzinnego przepisu mojej babci. Taki jaki lubiliśmy najbardziej, ugotowany na żeberkach, dość gesty i aromatyczny. Opis przygotowania Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą (ok. l). Mogą to być też skrzydełka lub kości ze schabu.
Przygotowuje się ją z dodatkiem ziemniaków, marchewki, pietruszki i pora. Stary, dobry, poczciwy krupnik. Dla jednych miłe wspomnienie dzieciństwa, dla innych odruch wzdrygania. Na szczęście wszyscy w domu lubimy, nawet Ci co nie jedzą kaszy jęczmiennej, bo wolą gryczaną.
Marchew, pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Mięso i boczek pokroić w kostkę. Obsmażyć szybko, dodać wywar, gotować, aż mięso będzie miękkie.
Oto przepis na krupnik w starym stylu, można rzec, że oto tradycyjny polski krupnik. Pełny smakowitej kaszy i warzyw, krupnik to jedna z zup, które niepodzielnie królują na polskich stołach. Krupnikowi jego wyjątkowego smaku nadadzą aromatyczne żeberka, wykwintna gęsina lub to, co najpopularniejsze – kurczak. To jedna z najbardziej pożywnych zup, zwłaszcza gdy jest to.
Polecam dziś mój przepis na krupnik z kaszą jęczmienną, który nie jest ani za gęsty, ani. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Suszone grzyby wspaniale wzbogacają smak zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.