poniedziałek, 18 lipca 2016

Miękkie pierniczki na święta

Szybkie i miękkie pierniczki W tym roku zagapiłam się i nie zrobiłam pierniczków dużo wcześniej przed świętami, aby miały czas zmięknąć. Bożonarodzeniowych przepisów. Takiego przepisu jak ten dawno szukałam, pierniczki idealne na święta, mięciutkie zaraz po upieczeniu, które nie wymagają przechowywania długo przed świętami. Dziś przepis na pierniczki znaleziony na forum cincin.


Ciastka robi się w ekspresowym tempie, a w piekarniku za sprawą drożdży rosną jak oszalałe! Piekę właśnie w tym momecie, cieszę sie ze znalazlam szybki i tani przepis na miękkie piernczki. Czas przedświąteczny to gorączka zakupów , prezentow i wypieków. Zycze szczęśliwych i zdrowych Świąt!


Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki Pani Joli to strzał w dziesiątkę. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną. Nagrzej piekarnik do 1st.


C i piecz pierniki przez ok. Przygotuj lukier: w makutrze utrzyj białko z cukrem pudrem. Kolorowe pierniczki na święta to rewelacyjny pomysł.


Im wcześniej je przyrządzicie przed świętami, tym bardziej chrupiącymi będziecie się zajadać. Takie pierniczki nadają się również do ozdobienia świątecznego drzewka. Będą na pewno lepszą alternatywą dla tłukących się dmuchanych bombek. Są miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu.


A sam przepis jest prosty i szybki w wykonaniu: ciasto wystarczy zagnieść, rozwałkować i już można wykrajać dowolne kształty. Te miękkie można jeść i dekorować od razu. Twardsze można przygotować wcześniej i odłożyć do zamkniętego pojemnika.


Gdy zmiękną, można je dowolnie udekorować. Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką). Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość - mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


Miękkie pierniczki na święta. Wypróbowałam kilka przepisów z wałkowaniem i wycinaniem ciasteczek ale żaden nie daj satysfakcjonujących mnie rezultatów. Ciasto przygotowuje się ekspresowo (czas przygotowania wydłuża jedynie przestudzenie miodu :), nie trzeba go długo ugniatać, nie przykleja się do wałka, nie rozpada, a pierniczki bardzo łatwo się z niego wykrawa. Same ciastka po upieczeniu ładnie trzymają kształt, są od razu gotowe do jedzenia i miękkie.


Sprawdzony przepis na pierniki nie zawsze szykuje się tylko i wyłącznie z miodem. Przepis na pierniczki świąteczne z miodem. Ja często dodaję również zwykły cukier, dzięki któremu pierniczki są chrupiące. Ciekawe porady nie tylko naszych użytkowników. Coraz bliżej święta a my powoli przygotujemy potrawy na wigilijną kolację.


Przedstawiam wam przepis, który przetestowałam wieeele razy. Pyszne pierniczki - serduszka, które od razu po upieczeniu są mięciutkie. Można je również przechowywać do tygodni i nadal są miękkie, więc są doskonałe na święta, gdyż możemy je upiec dużo wcześniej przed świętami, a tylko udekorować lukrem przed podaniem.


Poznaj przepis na miękkie pierniczki – idealne do kosztowania od razu po upieczeniu! Możesz je ozdobić słodką polewą z lukru lub czekolady, a także użyć dowolnej posypki. Upieczone pierniczki studzimy i zajadamy, bądź lukrujemy. W naszym domu panuje świąteczny nastrój ale. Te mięciutkie i puchate pierniczki możesz śmiało szykować razem z dziećmi i dowolnie dekorować.


Polski przepis - świetne do robienia z dziećmi - puszyste i mięciutkie - dokładny opis i zdjęcia krok po. Stopień trudności Łatwy Czas wykonania Długi. Jeśli będziemy je piec dłużej lub w wyższej temperaturze to będą chrupiące (ale nie twarde, jak trochę poleżą to po paru dniach zmiękną).


Mój przepis jest bardzo prosty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty