wtorek, 12 lipca 2016

Zupa fasolowa przepis

Zupa fasolowa przepis

Zupa fasolowa, fasolówka. Tradycyjna polska zupa z fasoli Piękny Jaś z boczkiem i ziemniakami. Pyszna i super sycąca zupa fasolowa, którą zna każdy Polak. Moja zupa fasolowa przepis - prosty, sprawdzony, pyszny! Przede wszystkim zupa fasolowa powinna być dość gęsta i bogata w składniki.


Aby zupa fasolowa nabrała właściwej konsystencji możesz dodać do niej zasmażkę błyskawiczną jasną Knorr, a dzięki niej danie będzie gęste i bardziej aromatyczne. Jeśli ugotujecie dużą ilość zupy to można część wlać do czystych słoików, zakręcić i pozostać do wystygnięcia. Następnie przechowywać w chłodnym miejscu. Zupę fasolową można również mrozić.


Po całkowitym wystudzeniu wlewamy zupę do pojemników i zamrażamy. Dzisiaj mam dla Was przepis na zupę fasolową. Gęstą, sytą, z majerankiem, czosnkiem i aromatem wędzonego boczku. Zupę, jaką pamiętam z dzieciństwa i jaką często gotowała moja babcia która uwielbiała każdy rodzaj fasoli. Schowała się wśród przepisów i dziś ją odnalazłam.


Ponieważ chłodniejsze dni ciągle mamy, możemy taką pożywną zupę podać na obiad. Przepis stary, prosty i sprawdzony. Jak zwykle bazą są dobre warzywa i coś wędzonego! Moja jest gęsta i aromatyczna, pachnąca wędzonką i majerankiem.


Odpowiednia na rozgrzewkę w chłodne dni. Jesienią i zimą sięgam po przepisy na treściwe i rozgrzewające potrawy. Gęsta i pożywna zupa z fasoli to idealny pomysł na rozgrzewkę w chłodne dni. Zupę dopraw solą i pieprzem (sporo, bo fasolowa powinna być pieprzna).


Zupa fasolowa przepis

Podstawą potrawy jest fasola, która wymaga wcześniejszego moczenia, dlatego przygotowanie zupy zaczynam dzień przed jej podaniem. Kiedy ziemniaki będą miękkie, do zupy dodaj odsączoną fasolę, wymieszaj, gotuj na średnim ogniu 2-minuty. Zestaw z ognia, dodaj listki świeżego majeranku, wymieszaj. Przykryj, odstaw na kilka minut, by smaki się wymieszały.


Ilość komentarzy: - dołącz do dyskusji! Anuluj pisanie odpowiedzi. Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Do zupy fasolowej dodaję także warzywa – ziemniaki, cebulę, marchewkę oraz pietruszkę. Aby uzyskać pełnie smaku i aromatu dodaję właśnie podsmażony boczek i kiełbasę.


Na koniec przyprawy i przepis na pyszny, pożywny obiad gotowy. Nasz przepis na zupę fasolową z kiełbasą zawiera dużą ilość warzyw, a jego smak podkreśla podsmażona cebulka z czosnkiem. Zacznij od zalania fasoli litrem wrzątku i odstawienia jej na około godziny do namoczenia. Smacznie, szybko i tanio.


Gotuj razem z nami krok po kroku! Sycąca zupa włoska fasolowa z dodatkiem parmezanu i makaronu ditalini (krótkie rurki) to pomysł na rozgrzewający i sycący obiad. Włoskie przyprawy podkreślą charakter dania, a fasolka doda smaczku. Smakujemy nie tylko jedzenia!


Gdy fasola zmięknie przelewamy wraz z wodą i przyprawami do garnka, uzupełniamy wodą o ok. Na drugi dzień gotujemy ja w tej samej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, na niewielkim ogniu do momentu aż będzie pół miękka. Boczek zalej zimną wodą, dodaj obrane warzywa i ugotuj do miękkości.


Po ostygnięciu wyjmij z wywaru. Jarzyny odłóż, później możesz je zużyć do sałatki, mają świetny smak. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Aby zapewnić fasolówce intensywny smak i aromat, białą fasolę i warzywa ugotuj do miękkości w Rosole drobiowym WINIARY. Sprawdź nasze najlepsze przepisy!


Rozgrzewającą i odżywczą zupę z fasoli dopraw do smaku wg uznania i opcjonalnie posyp. Filtrowanie: Sortowanie: Filtrowanie: wyczyść filtry. Gęsta zupa fasolowa to przepis, którego autorem jest: Magda Gessler. Newsletter smaków życia. Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera.


Fasolę moczymy przez ok. Jest gęsta, sycąca i aromatyczna. Namacza się ją w wodzie, a następnie gotuje, aż stanie się miękka. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty