środa, 6 lipca 2016

Biszkopt z 6 jaj na dużą blachę

Robiłam w dużej blaszce i coś mnie przyćmiło, bo wyłozylam papierem całą blachę łącznie z bokami. Przypomniało mi sie o tym dopiero po minutach pieczenia. I wyrósł ładnie, trochę go wybrzuszylo, ale po upieczeniu opadł do poziomu boków.


Biszkopt z 6 jaj na dużą blachę

Czy z powyzszego przepisu (jaj itd.) biszkopt na blache 24xbedzie na tyle. Czyli po 30- minutach - bo tak jest w przepisie na biszkopt Pani Doroty z Moich Wypieków, sprawdzałam patyczkiem czy biszkopt jest suchy w środku. Mój biszkopt piekł się min w 1stopniach z termoobiegiem. Desery Sernik szefowej Gosi (porcja na dużą blachę).


Dodane przez emaw: Tylko o kuchni. Podczas pieczenia temp 1stopni, biszkopt wyrósł ponad formę najbardziej brzegami, środek nie bardzo chciał urosnąć. Po rzuceniu biszkopem pojawiły się pęknięcia i się zapadł. Ciasta wyszło bardzo dużo, ubijalam mikserem planetarnym. Po upieczeniu wyjmuję ciasto z pieca, a po minutach wy jmuję wypiek z formy, odwracam do góry nogami i pozostawiam do całkowitego ostudzenia.


Jeśli planujemy duże ciasto biszkoptowe z kremem, to warto wykorzystać właśnie ten sposób na biszkopt. Bogaty – na śmietanie i jajach (do masy serowej idzie ich 1 a do całego ciasta 12!). Następnie dodaję partiami przesianą mąkę i mieszam całość delikatnie łyżką.


Puszysty sernik klasyczny – taki wiejski, kremowy i pyszny. A po 5-minutach wyjmuję biszkopt z blachy i zdejmuję papier. Z ilu jajek powinnam piec biszkopt (do przełożenia).


Zawsze korzystałam z przepisu na biszkopt. Najlepszy przepis jak upiec biszkopt. Szybki i prosty przepis. W rzeczywistości składa się tylko z jajek, cukru oraz mąki.


Wymaga jednak zastosowania kilku ra aby nawet biszkopt kakaowy na dużą blachę wyszedł puszysty, równy i nieprzesuszony. Przede wszystkim biszkopt kakaowy na dużą blachę trzeba piec ze świeżych, dużych jaj, ogrzanych do temperatury pokojowej. No zawsze tragedia mi wychodziła i się już zraziłam. Po wielu nie udanych próbach zaczęłam nawet prosić mamę czy teściową by upiekły mi biszkopt jako bazę na ciasto.


Biszkopt z 6 jaj na dużą blachę

Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć. Biszkopt kakaowy na tortownicę o wymiarach cm. Z dodatkiem mąki ziemniaczanej też piekę jeden z biszkoptów, ale z proszkiem i dodatkiem octu, który ścina białka i nie pozwala biszkoptowi opaść.


Z tortami eksperymentuję od wielu lat i chyba ten biszkopt z octem jest moim ulubionym, choć ten bez proszku też wyszedł super - metodą babci z dodatkiem soku z cytryny. Wielokrotnie piekłam biszkopt z tego i podstawowego przepisu, jednak pierwszy raz będę musiała upiec go na taką skalę (forma 35xalbo coś koło tego). Z przelicznika wychodzi mi, że mam użyć jaj z dużym hakiem co zaokrąglam do 12. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo długo szukałam idealnego przepisu na biszkopt.


Biszkopt z 6 jaj na dużą blachę

Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł #128578;. PRAWDZIWY biszkopt nigdy nie powstało coś co by mnie zadowoliło. Właśnie wrzuciłam blachę do piekarnika, zobaczymy co z tego wyjdzie bo kucharka ze mnie średnia. Formę lub blachę wykładamy tylko papierem do pieczenia.


Aby zapobiec jego przesuwaniu się, stosujemy mały trik: na blachę nakładamy odrobinę masła i za jego pomocą mocujemy papier. Jeśli biszkopt na spody tortowe upieczemy dzień wcześniej, możemy go z łatwością pokroić na kilka blatów. Ale jak zrobić biszkopt idealny, taki, który zawsze wychodzi?


Wystarczy zastosować kilka trików, aby ciasto wyrosło pulchne i wysokie. Wszystko zależy od tego, jaki duży wychodzi Ci biszkopt. Sekretem jest umiejętne połączenie sypkich składników z masą jajeczną – rób to powoli i delikatnie. Jak upiec dobry biszkopt? Podstawę kakaowego biszkoptu na dużą blachę stanowi kakao – ono sprawia, że biszkopt jest sypki, zaś Proszek do pieczenia WINIARY pozwala biszkoptowi pięknie urosnąć.


Sprawdzony, przetestowany i co najważniejsze rośnie wysoki. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Porcja na dużą (prostokątną) blachę. Użycie mąki z dużą zawartością glutenu może doprowadzić do otrzymania. Przygotowane w ten sposób ciasto wykłada się na blachy wyłożone papierem.


Przepisy z kategorii biszkopt bez mąki. Zazwyczaj stanowi podstawę różnych wypieków, ale może być przysmakiem sam w sobie. Dlaczego czasami biszkopt opada i jak temu zaradzić?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty