Jak przyprawić leczo z cukinią Czosnek przesmaża się razem z cebulą. Kiedy mięso i warzywa duszą się w garnku, dodaje się cukier, sól, pieprz, oregano, bazylię i skórkę startą z cytryny. Zobacz odpowiedzi na pytanie: Jakie przyprawy (oprócz soli i pieprzu) można dodawać do leczo? Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Przepis na leczo z cukinii.
Można przygotowywać je przez cały rok. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.
Wszystkie składniki dusimy, aż powstanie zawiesisty sos. Zobacz jak przyprawić leczo z cukinią, by smakowało wyśmienicie! Natkę zielonej pietruszki opłukać, pokroić i dodać do leczo. Warzywne leczo ma jeszcze inne zalety: możesz wykorzystać niemal dowolne warzywa, a przy przygotowywaniu lecza brudzisz niewiele naczyń.
Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe leczo przełożyć do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować minut. Ostudzić i wynieść do zimnej piwnicy. Przy wyborze przypraw do leczo najlepiej sugerować się mięsem, które będzie w naszej wersji leczo.
Innych przypraw użyjemy do leczo z wołowiną, a innych do leczo z mięsem wieprzowym. Jak już pisałam, w każdym domu leczo jest nieco inne. Już choćby sól – wołowiny nie należy solić w trakcie gotowania.
Pokrojoną kiełbasę podsmaż razem z warzywami – papryką, cukinią, bakłażanem i cebulą. Przygotowuje się je dość szybko i można zaserwować je w efektowny sposób. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Leczo to potrawa węgierska. Sprawdź nasze najlepsze przepisy!
Następnie włożyć pokrojoną paprykę i dusić minut. Na oleju zeszklić grubo pokrojoną cebulę, dodać mieloną paprykę, podlać wodą, zagotować. Po kwadransie dodać pokrojone pomidory, dusić kolejne minut. Włożyć pokrojoną kiełbasę, ogórki, koncentrat pomidorowy, rozgnieciony czosnek, zagotować. W międzyczasie podsmażyć pokrojone w paski pieczarki, cebulę, kiełbasę i paprykę.
Dodać do cukinii, przyprawić do smaku i dalej gotować przez ok. Na końcu doprawić koncentratem i delikatnie ketchupem, tak by leczo uzyskało odpowiedni kolor. Zanim przepis został spisany to był podawany z ust do ust stad tyle wersji w zależności od rejonu i wyobrazni kucharki. Cięzko wiec powiedziec ktory bigos jest bardziej bigosowy i autentyczny,ten który ma w przepisie śliwki, czy pomidory,a może jedno i drugie.
Bardzo nam zasmakowało leczo z kabaczkami,więc żeby zapewnić sobie takie smakołyki poza sezonem,zawekowałam ka Zobacz więcej. Kiedy będzie miękka, połączyć z pomidorami, marchwią i porem. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga piekielna kuchnia Izabelli. Przyprawić pozostałymi przyprawami, gotować razem na małym ogniu przez minut.
Mieszać od czasu do czasu. Kolejną pyszną propozycją na to danie jest leczo z pieczarkami i kiełbasą. Do tego przepisu potrzebować będziesz więcej czerwonej papryki – sztuki – a także świeżych pomidorów, 4g pieczarek, białej i czerwonej cebuli, kiełbasy, Bulionu drobiowego WINIARY, oleju oraz przypraw: soli, pieprzu i słodkiej papryki.
Gotować całość na średnim ogniu aż papryka zmięknie a cukinia zacznie się rozpadać (zagęści leczo). Delikatne leczo z marchewką szybko przełożyć do słoików. Na końcu dodać ugotowaną fasolkę i przyprawić do smak solą, pieprzem, cukrem i ulubionymi ziołami - u mnie świeża bazylia i tymianek.
Wówczas dodać drugą cukinię i jeszcze chwilę gotować, aż zmięknie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.