środa, 27 lipca 2016

Faworki bez śmietany

Faworki bez śmietany

Durszlak - latwe faworki bez śmietany. Ostudzone oprósza się cukrem pudrem. Bardzo cienko rozwałkowane ciasto kroi się na paski, przeplata przez wykrojoną dziurkę i smaży na smalcu lub oleju. Sprawdź wykorzystując jeden z podanych tu. Ci sprawdzony przepis ,faworki rozpływają się jak to się mówi w gębie szkl.


Faworki (bez smietany)-przepis wloski. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na faworki bez śmietany. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.


Ciasto wychodzi lekkie i puszyste. Podaję przepis na chrust - faworki pieczone (w piekarniku, bez smażenia w tłuszczu) - żółtka - szklanka (2ml) mąki tortowej - łyżka masła - łyżki kwaśnej śmietany - łyżka octu - szczypta soli Ze wszystkich składników oprócz octu zagnieść ciasto. Szybki przepis na faworki bez mleka i bez śmietany!


Czy możliwe jest zrobienie faworków bez śmietany oraz zastąpienie spirytusu whisky ( niestety tylko takim alkoholem dysponuję)? Myślę, że jest za dużo mąki i śmietany, za mało żółtek. Może ktoś mi powie czy to jest możliwe ? Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku.


Temperatury tłuszczu pilnowałem z termometrem. Druga próba od razu z większymi jajkami, bez żadnych kombinacji żeby było dokładnie jak w przepisie. Dodane przez bogumila0w: Tylko o kuchni. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania.


I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Coś chyba Pani humor nie dopisuje,bo jak ciasto jest mega twarde to trzeba dodać trochę śmietany,bo nie da się dokładnie określić ile jej ma być. Przecież mąka ma różną wilgotność. I poza tym wcale pani nie wierzę,że faworki były nie smaczne.


Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? Dzisiaj zrobiłam faworki z Twojego przepisu, ale zrobiłam małą podmiankę. Wyszły bąbelkowe, chrupiące i przepyszne, co może poświadczyć piątka moich wnuków.


Były też bardzo efektowne, bo ciasto kroiłam radełkiem z ząbkami. Stopień trudności Łatwy Czas wykonania Krótki. Oto najlepsze przepisy na.


W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty. Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Jak zrobić pyszne faworki domowe? To przepis na pyszne faworki z serem mascarpone.


Faworki bez śmietany

Przepis na faworki Magdy Gessler. Chruściki są bardzo proste do zrobienia i maja prosty i krótki skład. Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki według. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Smaży się je w okresie karnawału i na tłusty czwartek.


Nie wszyscy w tłusty czwartek zajadają się pączkami. Podajemy sprawdzone przepisy na faworki tradycyjne, na piwie, bezglutenowe i dietetyczne. W Indiach, w zachodnim Bengalu, a dokładniej w stanie Orissa, nad samym brzegiem oceanu leży miasto Puri. Jest ono (wraz z Bhadrinath, Dwaraką i Rameśvaram) zaliczane do Char Dham- świętych miejsc pielgrzymek , które każdy pobożny Hindus powinien odwiedzić przynajmniej raz w życiu.


To bardzo chrupiące ciastka w kształcie kokardki, które smaży się w głębokim tłuszczu. Po ostudzeniu faworki posypuje się obficie cukrem pudrem. Jestem z frakcji faworkowej.


Pączki są smaczne, ale faworki to mój numer jeden, bo jadam je raz w roku, tzn. W czasach bezglutenowych nie jadłam ani razu, do wczoraj. Pani Doroto, mam pytanie odnośne angielskiej śmietany.


Nie jestem znawca śmietan jak również faworków, a w czwartek chcę spróbować je przygotować. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. Podstawą ciasta jest mąka (pszenna lub mieszana) połączona z proszkiem oraz kostką do pieczenia.


Całość wyjście złocista, jeśli wykorzystasz do przygotowania faworków same żółtka, a puszysta, gdy sięgniesz po niewielką ilość śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty