poniedziałek, 18 lipca 2016

Ciasteczka piernikowe swiateczne

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem. Posiekać z masłem, zagnieść z jajkiem. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować, posypać cukrem perlistym, złożyć na pół i wyciąć ciasteczka.


Moje pierwsze pierniki wyszły nad wyraz dobrze. Są smaczne i aromatyczne. W dodatku przepis jest rewelacyjny! Ciasto wyrabia się szybko i łatwo. Dodane przez asia0w: Tylko o kuchni.


Jakie znacie łatwe do zrobienia ciasteczka? Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Patelnia. Przepis na ciasteczka piernikowe. Do miski przesypać mąkę pszenną, kakao do ciast, przyprawę do piernika, cynamon i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtko, miód i kilka kropel aromatu pomarańczowego.


Ciasteczka piernikowe swiateczne

Wykrawaj foremkami ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj między nimi odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia pierniczki nieco urosną. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 1stopni na około minut.


W tym czasie przygotuj lukier z białek jaj utartych z cukrem pudrem. Smak lukru wzbogaci sok. Kruche ciasteczka piernikowe. Naprawdę polecam połączenie kawy z pomarańczą – świetnie te dwa smaki ze sobą współgrają. Ciasteczka są bardzo kruche i polecam ozdobić je roztopioną czekoladą.


Ciasteczka piernikowe swiateczne

W procesie produkcji nie używa się konserwantów, dlatego łakocie są idealne dla każdego – dorosłego i dziecka. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Piernikowe ciasteczka, czyli połączenie piernika i kruchych ciasteczek. Opcja idealna dla tych, którzy nie mają dużego doświadczenia w. Poniżej sprawdzony przez lata, ulubiony przepis czytelników na najlepsze pierniczki. Pyszne i aromatyczne, są miękkie już po upieczeniu.


Wszędzie już roznoszą się piernikowe aromaty, a w głośnikach lecą świąteczne melodie. Pierniczki można przygotować przed samymi Świętami, albo z wyprzedzeniem. Bożonarodzeniowy nastrój otacza nas ze wszystkich stron. O dziwo nie przeszkadza mi to wcale i sama dodaję od siebie szczyptę świątecznego nastroju. Grube, aromatyczne, a przede wszystkim miękkie pierniczki w kształcie piernikowego ludzika.


Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Pierniki są miękkie od razu po upieczeniu, a przechowywane szczelnie zamknięte w puszcze utrzymują swoją świeżość do ok. Duńskie miodowe serca piernikowe w polewie czekoladowej.


Bez dodatku cukru, cała ich słodycz pochodzi z dobrej jakości miodu. Jakiego miodu użyć - najprościej odpowiedzieć, że prawdziwego, Waszego ulubionego, pamiętając, że jako główny składnik będzi. Pyszne pierniczki - serduszka, które od razu po upieczeniu są mięciutkie.


Można je również przechowywać do tygodni i nadal są miękkie, więc są doskonałe na święta, gdyż możemy je upiec dużo wcześniej przed świętami, a tylko udekorować lukrem przed podaniem. Piernik w każdej postaci jest kojarzony ze świętami Bożego Narodzenia. Alternatywą dla klasycznej wersji tego wypieku są puszyste, piernikowe babeczki, które sprawdzą się idealnie na świątecznym stole.


Przygotuj je, łącząc ze sobą stopniowo składniki za pomocą miksera. Przełożone dżemem, czekoladowym ganache i dulce de leche. Najsłodszy blog w sieci. W Homeyou jest taki zestaw foremek.


Są tam duże ludki piernikowe i do tego małe foremki np w kształcie serduszka , kółka czy kokardki. Są pyszne zarówno zaraz po upieczeniu, jak i później. Dużą zaletą jest to, że możesz je długo przechowywać. Najlepiej umieść je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Nikko, no właśnie Polly wspominała o przepisie od Eris, tylko mówiła, że nie ma w nim jajka.


Faktycznie, pewnie przechodził z rąk do rąk. Po co wymyślać, jak ten przepis jest świetny :-) Ja chcę jeszcze upiec kruche ciasteczka, ale czy mi się uda tego nie wiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty