czwartek, 7 lipca 2016

Leczo z warzywami i kiełbasą

Leczo z kiełbasą i warzywami to fenomenalna potrawa! Możemy do niej wrzucić co tylko chcemy lub co tylko znajdziemy w lodówce ;) Ważne, żeby znalazły się w nim warzywa, pomidory lub passata i jakieś mięso. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw.


Leczo z warzywami i kiełbasą

Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny.


Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. Nasze leczo z kiełbasą to niezwykle kolorowa potrawa – użyj do niej aż trzech rodzajów słodkiej papryki.


Leczo z warzywami i kiełbasą

Pierniki Pączki, oponki. Jeśli lubisz bardziej wyraziste dania. Przepisy z kategorii leczo-z-kiełbasą-i-warzywami. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.


Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na patelni, na oleju. Kroimy kiełbasę (bez flaka) w półplastry i dorzucamy do podsmażonej cebuli. Cebulę z kiełbasą przesypujemy do większego garnka, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę paprykę. Obieramy kabaczka, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę i wsypujemy do garnka z warzywami.


Leczo jest na Węgrzech tym czym w Polsce bigos. Przepis: cukinia, papryka, kiełbasa, cebula i pomidory. Dla wszystkich, którzy uwielbiają leczo, choć może niekoniecznie z kiełbasą, polecam lżejszą wersję z kurczakiem. W sezonowej odsłonie ze świeżymi pomidorami, z dodatkiem cukinii oraz kukurydzy.


Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Jednym z przykładów idealnie ilustrującym omawianą sytuację jest leczo z kiełbasą.


Potrawa ta wyraźnie nawiązuje. U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą. Przedstawiamy kilka przepisów na leczo. Gdy kiełbasa się zarumieni, dodać ją do garnka z warzywami.


Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Zobacz przepis na leczo z kiełbasą i warzywami!


To danie najlepiej serwować z pieczywem, ryżem lub kaszą. Ja lubię jeść leczo również z ziemniakami. Cebulę pokrój w paski, czosnek posiekaj, kiełbaskę pokrój w plasterki.


Leczo z warzywami i kiełbasą

W garnku rozgrzej olej i smaż na nim cebulę. Dodaj czosnek, smaż razem. Kiedy cebula się zeszkli, wrzuć. Przygotowanie do min Czas gotowania osób Porcja. To tradycyjne węgierskie danie powinno być zrobione na smalcu i wędzonej słoninie.


Ja proponuję wersję lżejszą. Do podsmażenia cebuli użyłam oliwy z oliwek a zamiast słoniny chudą wędzoną kiełbasę. Ponieważ w moim domu leczo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty