piątek, 29 lipca 2016

Chleb z mąki żytniej typ 2000

Jeśli lubicie chleb, taki aromatyczny, pyszny to chleb żytni jest dla was. Ją częściej stosuje się jako dodatek, a nie podstawową mąkę. Ekspresowy i prosty chleb razowy pszenno-żytni, na drożdżach, z dużą ilością siemienia lnianego, słonecznika i otrąb. Jeśli tylko posiadacie składniki, to już za niecałe godziny możecie cieszyć się domowym, pachnącym chlebem! Zaraz po upieczeniu konsystencja chleba jest lepka, ale już po dniu jest bardziej sucha, a wypiek zaskakuje smakiem i aromatem.


Czy można do tego przepisu dodać np. A jeśli nie, to czy jest jakiś przepis na drożdżach z tą. Dodane przez LenaMS w: Tylko o kuchni.


Ostatnio szukałam mąki pszennej razowej na jeden chleb. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Co do zakwasu żytniego – nie ma sensu nastawiać go od nowa, skoro masz zakwas pszenny. Mój zakwas wyprodukowałam z mąki żytniej typ 72 polecam Wam zacząć produkować zakwas z tej mąki, ponieważ na samym początku może nie szaleje nam w słoikach jak na razowej mące, ale przy produkcji zakwasu w której część produkcji ląduje w koszu, łatwiej jest robić z tańszej, łatwiej dostępnej mąki :) Wyprodukowany zakwas na mące żytniej typ 7wystarczy raz.


Chleb z mąki żytniej typ 2000

Pyszny z wędlinami i pastami ziołowymi. Przepis zaczerpnęłam z książki M. Proporcje na bochenek o wadze ok. Z każdym dniem zakwas dojrzewa coraz bardziej. V dnia pęcherzyki powinny być już widoczne, ale głównie widać będzie zmianę jego koloru.


Po kilku dniach od nastawienia zakwasu żytniego na bazie mąki żytniej razowej – zakwas zmieni się z koloru szarego w zdecydowanie bardziej jasnobrązowy – taki jak na zdjęciu. Rewelacyjny chleb, w dodatku z samej mąki żytniej pełnoziarnistej. Upiekłam go z wykorzystaniem wyjątkowo grubej mąki prosto z młyna. Rodzina pałaszowała ze smakiem… zresztą ja też!


W dodatku był tak długo świeży! Super, dziękuję za przepis! Do chleba można dodać dowolne ziarna. Chleb orkiszowy razowy na drożdżach. Ciasto jest łatwe do wyrobienia, a przede wszystkim bardzo szybko rośnie.


O zaletach mąki orkiszowej chyba już nie ma co wspominać :). W Maszynie - informacje, zdjęcia, materiały video. Nie doczytałam w komentarzach żeby nie piec z żytniej mąki. Wyszedł super- jest niski ale to w niczym nie przeszkadza.


Mała porada dla piekących chleby- miski lub formy w których chleb wyrasta przykrywać szczelnie folią spożywczą - wyrośnięcie murowane. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Odkąd pamiętam zawsze chciałam upiec prawdziwy domowy chleb.


Pachnący, z chrupiącą skórką, ale zawsze coś było nie tak. Ma ten szczególny zapach, jest świeży przez kilkanaście dni. Z tej mąki wypieka się najzdrowsze chleby, można też z niej zrobić zakwas na żur. Warto pamiętać, że wypiek chleba z mąki żytniej wymaga zakwaszenia ciasta. Powoduje to ustabilizowanie zdolności wypiekowej mąki żytniej ponieważ hamuje czynność enzymów.


To z kolei nadaje wypiekom aromat, spulchnia je i zwiększa ich trwałość. Pieczywo pszenne produkowane jest z mąki pszennej i ma wiele odmian. Z kolei pieczywo mieszanie tworzone jest z mąki pszennej, żytniej i drożdży. Warto przy tym wiedzieć, że oczyszczona mąka pszenna nie zawiera żadnych cennych składników oprócz. Zrobiony z tego, co było w domu, miękki w środku, lepki i pyszny z pastą jajeczną z poprzedniego przepisu.


Składniki: 120g mąki żytniej (TYP 720) 280g mąki żytniej razowej. Zakwas pszenny dokarmiłem taką samą ilością wody i mąki jak żytni, tyle że typ mąki to 7pszenna. Tak wygląda mój zakwas na trzeci dzień od rozpoczęcia procesu.


Chleb z mąki żytniej typ 2000

Mimo zastosowania samej mąki typ 6i braku dodatków w cieście, chleb ten jest pełen smaku i aromatu – to zasługa długiej fermentacji i oczywiście wspaniałego zboża, jakim jest płaskurka. Przykryć i pozostawić w cieple. Powtarzać tę czynność przez 4-dni, wtedy zakwas będzie gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty