wtorek, 26 lipca 2016

Ryba po grecku jak zrobić

Ryba po grecku jak zrobić

Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku.


Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku.


Bardzo często mamy dylemat co zrobić z takich filetów rybnych. Co zrobić, by smażona ryba smakowała ciekawie i była podana ze zdrowymi warzywami. Można ją też przygotować wcześniej i podać nawet dwa dni od zrobienia. Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni.


Ryba po grecku jak zrobić

Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Jak zrobić rybę po grecku ? Nie wszystkie sosy tego typu mi smakują bo każdy ma swoją recepturę a sekret leży także w doprawianiu przyprawami by uzyskać odpowiedni balans kwaskowo-słodkawy. Ryba w tym sosie najlepiej mi smakuje.


Także użyta ryba musi się komponować z tym sosem a nie każdy gatunek się do tego nadaje. Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu. Podajemy sprawdzony przepis krok po kroku. Nie oznacza to jednak, że poza Świętami Bożego Narodzenia nie można jej przyrządzić i skonsumować na obia bądź kolację.


Rybę po grecku zwykle robię kilka razy w roku. Znalazła ona rzesze swoich fanów i przyrządzamy ją coraz częściej i coraz chętniej. Ale za to jak taka ryba po grecku wygląda! No zjawiskowo po prostu :) A do tego jest dobra na ciepło i na zimno. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi przygotujesz przepyszną rybę po grecku, która będzie super smaczną pozycją w menu na Wigilię i święta Bożego Narodzenia.


Zresztą to samo dotyczy osób spoza rodziny, nikt nigdy mnie nie uraczył rybą po grecku. Postanowiłam w końcu ją zrobić. Prosty i dość szybki w obsłudze przepis od mojej ulubionej Gochy z bloga gotowanie i blogowanie, z niewielkimi zmianami. Wiecie z czym ją zjadłam? Z ziemniakami i surówką z kiszonej.


Ryba po grecku jak zrobić

Jednak w naszym kraju jest jedną z najchętniej jadanych potraw. Króluje na stołach na co dzień i od święta. Podawana na ciepło lub zimno idealna na codzienny lub wigilijny obiad oraz sytą i smaczną kolację - ryba przełożona duszonymi warzywami - marchewką, selerem, porem, cebulą w towarzystwie sosu pomidorowego.


Na patelni rozgrzej łyżki oliwy, podsmaż starte warzywa, lekko posól, a po kilku minutach przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody. Gdy warzywa będą miękkie, układaj je na półmisku na zmianę z usmażoną rybą. Na wierzchu powinny być. Jak przygotować naprawdę pyszną rybę po grecku dowiesz się z poniższego artykułu.


Kiedy ryba będzie już gotowa, układamy ją w naczyniu, przekładając na zmianę porcją warzyw. Skąd wzięła się ryba po grecku? Kiedy zapytamy Greka jak przygotować rybę po grecku, robi zdziwioną minę i przecząco kiwa głową.


Dzieje się tak, ponieważ potrawa ta nie ma nic wspólnego z jego krajem! Jej smak zależy od preferencji kulinarnych osoby przygotowującej danie. Szczegóły poniżej: Filety z dorsza, które wyjęliśmy po minutach z lodówki, układamy na dnie naczynia żaroodpornego, które wcześniej smarujemy masłem.


Pysznie smakuje przyrządzone z delikatnego, chudego pstrąga, z dodatkiem tradycyjnego zestawu warzyw (cebula, marchew, pietruszka), w. Podstawowe składniki to biała ryba, włoszczyzna i przyprawy. Sprawdź, jak przyrządza ją miłośniczka kuchni Kasia Bukowska! Miruna do ryby po grecku. Do wykonania ryby po grecku zdecydowanie lepszym wyborem będzie ryba chuda.


Pamiętajmy, że warzywa dusimy z dodatkiem tłuszczu (najczęściej oleju lub oliwy z oliwek), a same warzywa również puszczą sok, stąd usmażona, tłusta ryba nie będzie dobrze komponować się w tym zestawie. Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to klasyka polskiej kuchni! Moja ryba po grecku powstała z przepisu, który mam od mamy. Taki domowy, wręcz dawny.


Na zimno można ją podać na przystawkę lub na kolację, a na gorąco na obiad. Moja wielka słabość i wieczny niewypał jeżeli chodzi o dietetyczne wersje tej potrawy. Nie tym razem jednak - udało mi się zrobić wersję idealną, bez smażenia! Dałam znak zapytania ,bo nie wiem czy to po grecku, śledź po japońsku itd.


Nie ważne jak się te potrawy nazywają, ważne jest że nam smakują.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty