piątek, 7 kwietnia 2017

Makaron w sosie carbonara

W międzyczasie, polej patelnię oliwą i zrumień na niej cebulę oraz czosnek. Po pięciu minutach dodaj bekon i podsmażaj wszystko razem na małym ogniu. Spaghetti Carbonara to błyskawiczne do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczne danie kuchni włoskiej.


To makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Makaron wrzuć do gotującej się osolonej wody. Do sosu dodaję śmietanę.


Wiem, że to kwestia sporna, ale taka wersja jest według mnie najsmaczniejsza. W polskiej kuchni klasyczny przepis na makaron carbonara jest najczęściej modyfikowany i wzbogacany o różne dodatki. Dużą popularność zyskał makaron carbonara z gęstym, kremowym sosem na bazie śmietany ( lub ), jogurtu naturalnego lub słodkiej śmietanki.


Do makaronu carbonara dodaje się nierzadko świeży lub mrożony szpinak. Jajka rozstrzepujemy widelcem, dodajemy śmietankę, połowę sera, natkę pietruszki i pieprz. Gdy makaron się ugotuje, wyłączmy palnik, odlejmy wodę i. Dodane przez golona1w: Tylko o kuchni. Dodalem przepis na makaron.


Ostatnio byłam na imprezce i podali frytki z gorącym sosem ze śmietany i kurczaka i czegoś jeszcze. A może makaron po rusku a nie włosku? Z przysmażona cebulą,twarogiem i ziemniakami,do tego sól i pieprz.


Ulubione Przepisy Leave a Comment. Prosto, szybko i pysznie. Kurczak w sosie śmietanowym ala Carbonara – to pomysł na pysznego, kremowego kurczaka z dodatkiem boczku i parmezanu.


Nie jest to stricte kopia słynnej Carbonary, gdyż w sosie nie ma jajek, a dla uzyskania aksamitnego sosu wykorzystałam śmietankę kremówkę. Takiego kurczaka możecie podawać wedle uznania – z makaronem, ryżem lub. Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza, doprawić solą i roztrzepać widelcem. Na patelnię włożyć pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażyć na małym ogniu przez kilka minut aż się lekko zrumieni. Ten pochodzący z Rzymu pyszny sos, przez zawartość w swoim składzie mięsa nie jest daniem, które mogą przyrządzać wegetarianie.


Dla tych jednak, którzy nie wyznają tego rodzaju zasad w kuchni, taka potrawa na obiad to prawdziwy rarytas! W kolejnej odsłonie eksperckiego poradnika, szef kuchni w restauracji Impresja - Michał Maciejczyk przedstawi sposób przygotowania makaronu w sosie carbonara. Sos pochodzi z regionu Rzymu, gdzie został wymyślony przez alianckich żołnierzy podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.


Blog kulinarny - przepisy makaron z sosem carbonara Prawdziwy sos carbonara powinien być bez śmietany. Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub na oleju rzepakowym. Sos carbonara jest szybki w przygotowaniu i powinien być sporządzony w ostatniej chwili przed podaniem, gdy makaron jest odcedzany. Uważaj, śmietana szybko się waży. Odgrzewanie jej nie jest zalecane, ale jeśli już musisz, podgrzej sos nad garnkiem gotującej się wody.


Możesz dodać świeży tymianek do śmietany. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Boczek pokrój w drobną kostkę. Patelnię rozgrzej, podsmaż boczek. Dodaj cebulę i czosnek, podsmaż.


Duś pod przykryciem 8-min. Przypraw do smaku bazylią, solą i pieprzem. Cały czas mieszając, gotuj ok min. Są takie dni, w które zwyczajnie nie mam czasu na gotowanie, lodówka świeci pustkami albo, co jest znacznie gorszą opcją, nie mam zielonego pojęcia, co chciałabym zjeść.


Makaron w sosie carbonara

W takie dni okazuje się, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. Niezależnie, która z powyższych sytuacji jest Ci bliższa, zrób sobie makaron z sosem carbonara. Doszłam do wniosku, że makaron w sosie śmietanowym musi pojawić się u mnie na stronie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty