Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Nie każdy jednak kojarzy je z Węgrami, dla wielu z nas to podstawowe, polskie danie w czasach gdy na naszych działkach cukinia i. Nie trzeba się tego bać, warto zaryzykować, bo leczo bardzo zyskuje na smaku. Węgierskie leczo przygotowuje się na smalcu.
Zasadą, którą zapamiętałam są równe ilości składników podstawowych, dodatki mogą być różne. Przede wszystkim aby zrobić prawdziwe leczo konieczne jest pozyskanie dobrej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy) i białej, podłużnej papryki. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Poza warzywami powinny się w nim znaleźć również: kiełbasa, czosnek, słodka.
I tak jak to zazwyczaj bywa w przypadku dań tradycyjnych danego kraju. Nigdy nie ma tego jednego, jedynego przepisu na leczo. Co region to inna tradycja, co gospodyni to inny przepis na leczo. Sezon warzywny w pełni, więc pora na zrobienie leczo w węgierskim smaku.
Dania główne Niedbałe leczo. Tradycyjne węgierskie leczo z dodatkiem cukinii i patisona. Czasami leczo węgierskie jest naszym obiadem, kolacją i śniadaniem.
W większym garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, odrobinę ją posól. Mieszając, smaż ze min, po czym ustaw mały płomień i przykryj garnek. Leczo węgierskie Idealne latem i już!
Klasyczny przepis na węgierskie leczo - jest wyśmienite! To kolorowe, sycące i przede. Pyszne, zdrowe i sycące leczo z kiełbaską. W sam raz na chłodne dni.
A leczo musi być lśniące, gęste, błyszczące i pełne dymnego, głębokiego aromatu – dlatego poniżej znajdziecie garść zasa jak przygotować dokładnie takie porządne, wegańskie, węgierskie leczo : Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Często mam wrażenie, że węgierskie leczo w Polsce to jest bardziej nasze narodowe danie #127477;#127473; o nieco mylącej nazwie tak samo jak pierogi ruskie #129375;#129375;#129375; i mój ulubiony sposób na.
Jeśli lubicie kuchnie lekką, zdrowa i smaczną, to leczo węgierskie czyli popularne leczo z papryki jest zdecydowanie dla was. Osobiście uwielbiam, robię, gdy tylko nadarzy się ku temu okazja. Sprawdzone, znane smaki są tymi, do których wraca się z wielką przyjemnością. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.
Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Rozgrzeszając ich trochę przyznać trzeba, że w restauracjach na Węgrzech trudno jest leczo w karcie menu znaleźć. Szczególnie, gdy mówimy o miejscach turystycznych. Tu dominują perkelty i zupa gulaszowa. Nazwane tak wyłącznie dzięki ostrości potrawy jakiej nadaje jej papryka.
Prawdziwe leczo to leczo węgierskie. Polecam przepis na klasyczne leczo. Pierwsze moje leczo postanowiłam zrobić z oryginalnych węgierskich produktów. Na hali kupiłam białą i czerwoną paprykę, wędzone i niewędzone papryki w proszku (słodką i pikantną) oraz salami i kiełbaski debreczyńskie. Do przygotowania leczo najlepsza jest papryka igołomska i taką właśnie udało mi się kupić.
Najsmaczniejsze w lecie, w sezonie na świeże pomidory. Kroki wykonania: Cebule obrać, pokroić w półkrążki. Papryki umyć, oczyścić, pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. O leczo zrobiło się głośno dopiero w latach 30.
XX wieku, gdy węgierskie firmy zaczęły produkować konserwy z tym przysmakiem i wysyłać je w świat. Z czasem potrawę zaczęto cenić także w Niemczech, Austrii, Czechach, na Słowacji i Ukrainie oraz w Polsce, gdzie modyfikowano recepturę, dodając produkty nie stosowane w oryginalnej. Zobacz, jak zrobić leczo.
Niektórzy lubią dodać do lecza. Przepisy na leczo są różne. Bardzo często szykuję leczo bez mięsa, ponieważ jest to danie jednogarnkowe i można je długo przechowywać w lodówce. Super pyszne jest też moje leczo z kiełbasą.
A największy klasyczk, to moje pyszne leczo węgierskie. Wegetariańskie leczo warzywne szykuję zazwyczaj na oliwie z oliwek. Rodzime węgierskie leczo różni się nieco od swojej spolszczonej wersji. Wspólnym mianownikiem jest duża ilość papryki oraz pomidorów.
Natomiast oba warianty odróżniają na przykład konsystencja i ilość użytych warzyw, bowiem tradycyjne leczo jest potrawą bezmięsną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.