Ciasto na nie musi być dosyć gęste. Jeśli jednak spływa z łyżki, dodaj do niego więcej mąki. Użyj różnokolorowych, dzięki temu będą ciekawie prezentowały się na paterze. Przepis na muffinki z czekoladą. Zwykłe, waniliowe muffinki z kawałkami czekolady.
Uwielbiane przez dzieci. Proste i szybkie do przygotowania. W zależności od fantazji, dostępnych produktów lub czasu można z niego przygotować słodką przekąskę „na szybko” lub eleganckie babeczki na przyjęcie.
Prosty przepis na wytrawne muffinki o smaku pizzy. Wytrawne muffinki mogą być podawane jako przekąska, ale świetnie sprawdzą się też jako śniadanie lub lunch do pracy. Na muffinki polecam ten przepis, wystarczy pominąć imbir i gruszki, można dodać własne dodatki.
Długo utrzymują świeżość, jedne z lepszych na blogu. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Z dyni przygotuj puree - upiecz warzywo w piekarniku a potem zmiksuj. Do muffinów będziesz potrzebować około szklanki puree.
W misce wymieszaj brązowy cukier z jogurtem naturalnym i jajkiem. Dodaj puree z dyni, olej i cukier wanilinowy, wymieszaj. Możemy dodawać świeże lub suszone owoce, każde będą pasować znakomicie.
Pyszne czekoladowe muffinki z wiśniami. W sezonie jagodowym nie do pobicia ;-). Mięciutkie muffiny z jagodami i delikatną nutą serową. Piekłam je dwukrotnie, za pierwszym razem z jagód mrożonych - bardziej fioletowego ciasta.
Dodane przez lamiaw: Tylko o kuchni. Nadaje się do tego większość owoców sezonowych oraz banany, które dostępne są przez cały rok. Muffiny z wiśniami przepis.
Nieważne więc, czy zdecydujecie się na muffinki z truskawkami, z borówkami, z jagodami czy też z bananami, ważne, aby babeczki wypełnić choćby odrobiną owoców! A jeśli Wasze pociechy za nimi nie przepadają, to zawsze możecie. Chociaż, jak przystało na prawdziwego łakomczucha, nie ma słodyczy, których nie lubię.
Zachęcam was do wypróbowania mojego ulubionego przepisu na muffinki bananowe. Mój polski wariant to nieco zmodyfikowany przepis na proste muffinki bananowe, które można znaleźć np. Kliknij, aby zobaczyć przepis.
Pierwszym z nich jest wsypanie do miski z ciastem jednej łyżki maku, drugi to posypanie makiem surowego ciasta rozdzielonego jużdo foremek. Mak przełamie słodko-kwaśne nuty, doda odrobinę goryczy i sprawi, że babeczki nabiorą więcej smakowej. Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
Zwróciła mi uwagę, że nie mam babeczek z marchewką i bardzo dobrze się stało, ponieważ upiekłam smaczne, zdrowe muffiny. Wilgotne, delikatne, aromatyczne dzięki dodaniu przypraw korzennych, ładnie rosną i są proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się jako przysmak na przyjęciach i spotkaniach towarzyskich.
W dodatku do ich przygotowania nie potrzebujesz wielu składników. Sprawdź nasz sposób na pyszne muffinki z czekoladą! Przygotowuję ciastka od czasu do czasu i zawsze znikają, gdy są jeszcze ciepłe.
To tylko kilka bardzo prostych kroków, z którymi poradzi sobie każdy bez względu na stopień zaawansowania w sztuce wypieków :) To bardzo szybki przepis na muffiny. Niezawodny przepis i do tego robi się błyskawicznie! Prawdziwa gratka dla wielbicieli Nutelli!
Najlepiej smakują jeszcze gorące, aromatyczne, kiedy po ugryzieniu wypływa z nich gorąca Nutella ;). składniki łączymy z mokrymi i dokładnie mieszamy. Czekoladę i migdały kroimy w kostkę i dodajemy do masy, mieszamy. Jak robiłam muffinki pierwszy raz (nie pamiętam z jakiego przepisu) to mi wyszły zakalce i się rozlały poza foremki papierowe.
Dzisiaj przyszły do mnie foremki silikonowe i spróbowałam teraz z tego przepisu i wyszły super. Tylko mi wyszło nie z tego przepisu, ale wyszły malutkie. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników.
Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić. Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jeśli nie używaliśmy cukru wanilinowego). Wystarczy, że do podstawowej receptury dodasz migdały, orzechy laskowe lub włoskie. Dla podkręcenia smaku możesz wykorzystać również paczkowane bakalie. To najprostszy sposób na szybkie muffinki z jabłkami.
To prosty sposób na wyszukaną przystawkę, a także sycące i ciepłe śniadanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.