Na blogu króluje mój ulubiony przepis na leczo z cukinią, jednak już od jakiegoś chodziło mi po głowie przygotowanie przygotowanie tego dania według tradycyjnej węgierskiej receptury. W Polsce przywykliśmy do stosowania sporej ilości dodatków, które wbrew powszechnej opinii nie są składnikami stricte węgierskiego przepisu. Dodać marchew pokrojoną w talarki. Następnie dodać paprykę, potem cukinię (w kostkę).
Pomidory sparzyć, obrać i dodać do lecza. Dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Zapraszam na pyszne i słoneczne leczo z papryki, takie, które można jeśc od śniadania do kolacji. Smakuje obłędnie jako danie podstawowe albo baza do dalszego eksperymentowania ze smakami.
Mój mąż lubi do leczo z papryki dodać gotowana fasolę, a ja dla odmiany wolę dużo czerwonego chili. I tak jak to zazwyczaj bywa w przypadku dań tradycyjnych danego kraju. Nigdy nie ma tego jednego, jedynego przepisu na leczo. Co region to inna tradycja, co gospodyni to inny przepis na leczo.
Co ciekawe z założenia w leczo powinna dominować papryka żółta. I nie jest to wcale fanaberia ponieważ papryka jest dość słodka. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Zobacz, jak zrobić leczo.
Leczo - danie proste i smaczne. Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza.
Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.
Jak przygotować leczo: Cebulę należy obrać i pokroić w piórka, a paprykę w paseczki. Oczywiście wcześniej usuń z wnętrza papryki gniazda nasienne i wykrój białe błony. Wrzuć wszytko do garnka na rozgrzaną oliwę. W międzyczasie pokrój kiełbasę w kostkę (mozna równiez w plasterki) i dorzuć do smażącej sie cebuli i papryki.
Teraz czas na pomidorki z puszki, które będą bazą dla naszego lecza oraz przyprawy tj. Gdy całość zacznie się gotować dodajemy pokrojoną cukinię - wielkość zależy od gustu - jeśli chcemy by była chrupiąca, kroimy na większe części, a jeśli chcemy by się rozpadła, kroimy na małe cząstki. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.
Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Coś ciepłego, sytego, domowego. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.
Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Rodzime węgierskie leczo różni się nieco od swojej spolszczonej wersji. Wspólnym mianownikiem jest duża ilość papryki oraz pomidorów.
Natomiast oba warianty odróżniają na przykład konsystencja i ilość użytych warzyw, bowiem tradycyjne leczo jest potrawą bezmięsną. Bez tego dania nie ma w Polsce jesieni! Gdy na straganach królują świeże papryki i cukinie, leczo jada się w prawie każdym polskim domu. To treściwa i bardzo pyszna, oraz – co ważne dla zabieganych pracujących osób – błyskawiczna w. Na koniec dodać pomidory, czosnek, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, szczyptę majeranku, bazylii i słodkiej papryki w proszku.
Wszystko razem dokładnie wymieszać i gotować jeszcze razem przez minut. Natkę zielonej pietruszki opłukać, pokroić i dodać do leczo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.