środa, 5 kwietnia 2017

Jak się robi rybę po grecku

Jak się robi rybę po grecku

Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli.


Zapraszam po mój najlepszy przepis na rybę po grecku. Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad. Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy na trzeci dzień. Jak zrobić rybę po grecku?


Podajemy sprawdzony przepis krok po kroku. A ja jadłam w Grecji, a właściwie na Cyprze, danie przypominające rybę po grecku. Były to kawałki ryby w trochę rzadszym niż nasz, sosie z włoszczyzny z listkiem laurowym i zielem angielskim. Smakowało podobnie i byłam bardzo zaskoczona tym daniem.


Do tego smakuje wszystkim. Pożywna ryba i solidna porcja warzyw z ryby po grecku czynią pożądane danie w codziennej diecie. Ja rybkę po grecku też próbowałam zrobić i mi wszyła nawet była trochę pikantna może papryki za dużo dodałam,ale była pyszna. Zastanawiam się tylko czy gdybym rybę najpierw zrobiła w panierce czy danie miałoby podobny smak czy by się popsuło.


Ja również jak moja poprzedniczka polecam rybę po grecku. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek. Również paprykę chili orginalną i koncentrat Heinz z oliwką. Zamiast wody zawsze dodaję do potraw wywar z kurczaka. Codziennie gotuję udko dla ulubieńca to mam.


Pewnie nie jest to ryba po grecku tylko moja wersja. Podstawowe składniki to biała ryba, włoszczyzna i przyprawy. Sprawdź, jak przyrządza ją miłośniczka kuchni Kasia Bukowska! Kiedy zapytamy Greka jak przygotować rybę po grecku, robi zdziwioną minę i przecząco kiwa głową.


Dzieje się tak, ponieważ potrawa ta nie ma nic wspólnego z jego krajem! Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! Proszę zweryfikować oznaczenia w przepisach, w przeciwnym razie Może Pani komuś zaszkodzić. Najlepiej komponuje się z pieczywem jednak solo. Danie to jest typowym przysmakiem podawanym na polskie stoły, a nazwa powstała najprawdopodobniej stą. Ja w tym roku pierwszy raz będe robiła rybę po grecku i mam nadzieje że wydzie mi tak samo jak mojej mamie, czyli będzie pyszna.


Przepis na rybę po grecku. Przygotowanie takiej ryby nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste. Następnie rybę pokroiłam na małe kawałki, posoliłam z obu stron i opanierowałam w mące (nadmiar mąki strząsałam z ryby). Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju, na którym smażyłam rybę (gdyby mąka z ryby opadła i się przepaliła olej należy wymienić na świeży).


Teraz robi to moja żona choć przepis jest nico inny niż na blogu. Ryba w tym sosie najlepiej mi smakuje. Rybę usmażyłam na oleju.


Jak się robi rybę po grecku

Nie wszystkie sosy tego typu mi smakują bo każdy ma swoją recepturę a sekret. Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podsmażyć na oleju pozostałym od smażenia ryb.


Jest wiele przepisów na rybę po grecku, ale ten towarzyszy mojej rodzinie od kilkudziesięciu lat. Polecam do wypróbowania. Robi się je błyskawicznie - w 15. Sałatki Sałatka z selerem naciowym. Dobrze jest jednak, żeby ryba przeszła smakiem sosu.


Jeśli mamy rybę mrożoną, to ją rozmrażamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Zawsze usuwamy z ryby ości. Tradycyjny przepis na rybę po grecku zakłada użycie dorsza lub podobnej białej ryby.


Dziś proponuję Ci złamanie zasa ale nie martw się, jak zwykle będzie pysznie! Dodatkowym smaczkiem niech będzie fakt, że świeżą porcję ryby użytą w tym przepisie zamówiłem przez internet. Bardzo lubię rybę po grecku, robię ją dosyć często. Raz klasycznie, tak jak dorsza po grecku, a innym razem w nieco odchudzonej formie, bo dodaję rybę gotowaną w parowarze albo pieczoną w piekarniku.


Jak się robi rybę po grecku

I ta dzisiejsza jest właśnie z piekarnika. Wg mnie to znacznie mniej pracy niż przy klasycznej wersji, a efekt pyszny. Zdaję sobie sprawę, że większość zaglądających tu wyjadaczy robi rybę po grecku z zamkniętymi oczami, a potem wszyscy biesiadnicy wpadają w błogostan, ale przecież są jeszcze w społeczeństwie osoby, które się nie nauczyły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty