Zalej wodą, dodaj trochę soli i doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką i gotuj na bardzo małym ogniu ok. Wywar przecedzić aby jakaś kostka się nie zaplątała, a przestudzone mięso, marchew pietruszkę i seler pokroić.
Ugotować klasyczny rosół, jak już będzie gotowy wyjąć z niego mięso i warzywa. Niektórzy przygotowują je bez zasmażki, a inni dodają koncentrat pomidorowy. Nasz wypróbowany przepis pozwoli przygotować pyszne domowe flaki po polsku! Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników, jakim są oczyszczone, a następnie pokrojone w cienkie, poprzeczne paski fragmenty żołądka wołowego. Na flaki przeznaczyć możesz wszystkie cztery części żołądka.
Wbrew pozorom przepis na to, jak ugotować flaki wołowe nie jest mocno skomplikowany. Nasz przepis na flaki jak u mamy to klasyczna wersja, która posmakuje każdemu! Na początek przygotuj bulion zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Warto kupić już oczyszczone i obgotowane flaczki, wtedy wystarczy je tylko pokroić i zalać wodą oraz. Ten przepis na tradycyjne flaki wołowe może stać się ulubionym pośród tych, którzy je kochają. Składniki: flaki wołowe surowe, marchew, pietruszka szt. Klasyczne flaki przygotowuje się w dwóch garnkach – w jednym gotuje się rosół, a w drugim flaki. Na koniec łączy się ich zwartość.
Zobacz przepis Magdy Gessler na flaczki! Dobrze jest zsynchronizować gotowania w obu garnkach, aby nie. Wyjmij mięciutką gicz, starannie obierz z mięsa. Mięso pokrój i dodaj do flaków.
W połowie gotowania dodaj starte na tarce o dużych otworach jarzyny, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Proponowane w tym przepisie flaki wołowe to dobra inspiracja na danie dla miłośników mięsnych smaków. To potrawa, która sprawdzi się jako domowy obia można ją jednak podawać również na uroczystych imprezach, takich jak wesela, chrzciny czy inne ważne spotkania rodzinne.
Kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do średniej wielkości garnka, zalewamy wodą - tyle aby je przykryła woda dodajemy 2ząbki czosnku i gotujemy do miękkości, uzupełniając stan wody w garnku co jakiś czas. Ja gotowałam około godziny.
Zasmażka do zagęszczenia flaków: mąka i masło w proporcjach 1:podsmażone na złocisty kolor. Jeśli tak, to polecam ten własnie przepis na flaki. Jak przygotować pyszne flaki wołowe?
Przez większość swojego życia kupowałam gotowe flaki w plastikowych otoczkach i dziwiłam się, że w niczym nie przypominają tych, które serwowane są w restauracjach. Najpierw trzeba je dokładnie umyć, sparzyć trzykrotnie w osolonym wrzątku (za każdym razem nowym) i pokroić w cienkie paski o rozmiarze takim, by jedzenie ich łyżką nie sprawiało trudności. Możesz użyć podgotowanych flaków wołowych, a wtedy przygotowanie zupy trwa zaledwie pół godziny. Albo samemu je ugotować, co trwa jednak około trzech godzin.
Wlej nową porcję wody i ponownie zagotuj. Gotuj na małym ogniu ok. Nie sól wody, bo może ona spowodować, że flaki staną się twarde. Flaki bez odmrażania włóż do garnka. Marchewki ugotuj do miękkości.
Odcedź flaki i dodaj do bulionu. Połączyć flaki z wywarem. Przyprawić do smaku przyprawami. Falki są smaczne, miękkie, aromatyczne a sama zupa skleja usta. Polecam na każde wesele i obiad w zimie - napisała nasza użytkowniczka i podała nam przepis na flaki autorstwa swojej mamy.
Po ugotowaniu odcedzić warzywa. Przepis na wyśmienite flaki, pyszne i rozgrzewające. Gorąco polecam i życzę smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.