poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Barszcz z botwiny

Czosnek siekamy drobno i dodajemy do barszczu wraz z sokiem z cytryny. Zdejmujemy barszcz z ognia i zabielamy śmietaną. Zdarza się, że barszcz straci go, ale sok z cytryny przywróci jego barwę. Dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać.


Barszcz z botwiny

Wlać do zupy i zagotować na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając, dodać masło. Na koniec doprawić sokiem z cytryny. Podawać z dowolnymi dodatkami. Następnym razem spróbuję zrobić zupę z upieczonego lub ugotowanego wcześniej buraka. To pierwsze b Zobacz więcej.


Krzepa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Fantazje kulinarne. Okres, kiedy nowalijki są na wyciagnięcie ręki koniecznie musimy wykorzystać! Kolejna szansa na to pojawi się dopiero za rok.


Możliwa do wykonania właśnie. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokroić na cienkie plasterki. Ziemniaki umyć i oskrobać, pokroić na cienkie plasterki. W szerokim garnku na oliwie podsmażyć ziemniaki (ok.


5-minut), następnie wlać gorący bulion i zagotować. Z pewnością przyda się również dodać sól oraz pieprz do smaku. Na końcu dodajcie do śmietany kilka łyżek zupy, aby zahartować śmietanę. Teraz śmietanę dodajcie do barszczu (12). Zabielany barszcz z botwinką jest gotowy.


Do każdej porcji barszczu dodajcie zielony koperek. Składniki na zupę z botwinki: - pęk botwiny (małe buraczki) - żeberko - ząbek czosnku - pęk koperku i pietruszki - mała cebula - niepełna łyżka octu - śmietana - jarzynka, sól, pieprz - listek laurowy i ziele angielskie - przepis na botwinkę można wzbogacić o gotowane jajka. Rozumiem,że to tylko jedna z propozycji na tzw barszcz ukraiński,a nie wzór barszczu niczym wzór metra? Barszcz podawaj z posiekaną natką pietruszki. Na pewno da się to zrobić szybciej.


Jeśli zakładasz tu szkółkę kucharską pomyśl o tych mlodych kucharkach,czy im się chce dwa dni pierdzielić z jedną zupą? Próbuj dalej,powodzenia:) Odp. Dodane przez brunettew: Tylko o kuchni.


Czy macie może przepis na gulasz jaki był ostatnio przyrządzany podczas Kuchennych rewolucji Magdy Gessler w Rzeszowie? Wyjąć liście selera i lubczyku, seler i cebulę. Można podawać z łyżką śmietany lub pasztecikami z kiszoną kapusta i grzybami. A to dlatego, że uprawiam w ogrodzie buraczki egipskie i nadmiar botwinki zamrażam. Tym razem jednak nie korzystałam nawet z mrożonki bo świeża botwinka rośnie jeszcze w ogródku.


Przymrozków co kot napłakał więc nic jej nie zaszkodziło. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w. Z naszym prostym przepisem na zupę z botwiny z ziemniakami ugotujesz to smaczne danie już w pół godziny. Wczoraj i dziś przepyszny barszcz z botwiny , z czosnkiem, jajami na twardo i kawałeczkami pieczonej cielęciny.


Do tego góra truskawek do wchłonięcia z cukrem, śmietaną albo soute. Z reszty jutro zrobię pierwsze konfitury, hit prezentowy ostatnich dwóch lat dla naszych przyjaci. Moja klasyczna botwinka wzbogacona jest o dodatek ziemniaków.


Jeśli lubisz zupy z mięsem to moja botwinka z kurczakiem będzie dla Ciebie idealna. Dziś przedstawiam przepis na pyszną wiosenną zupę: botwinka. Przyrządzam ją regularnie dopóki na moim ryneczku jest w sprzedaży botwinka czyli młode buraczki z łodygami i liśćmi. Smakowity barszcz buraczany z wkładką po podlasku.


Barszcz z botwiny

Botwinka często gości w moim domu wiosną i wczesnym latem. Pokrzepiająca zupa jarzynowa z klopsikami. Krem intensywnie pomidorowy z menu beszamel. Przepisy z tej kategorii. Wytrawna zupa z marchwi na mleku - delikatna, ale z charakterem.


No to dzisiaj zupa z botwiny z ziemniakami, mlekiem koksowym, fasolą, soczewicą lub ciecierzycą i warzywami. W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były jeszcze młode ziemniaki i marchewka, a całość zabielana zatrzepką ze śmietany i pszennej mąki. Babcia nie dodawała soku z cytryny, ale gdzieś wyczytałam że wciśnięcie odrobiny cytryny sprawia, że zupa nie straci pięknego, różowego koloru. Dla mnie najważniejsza obecnie jest botwinka.


Spieszmy się więc, póki dostępne są delikatne liści i łodygi młodych buraczków. Botwinkę opłukać i oczyścić, odkroić liście, a części z buraczkami pokroić i wrzucić do gotującego się bulionu. Po tym czasie dorzucić do niego posiekane liście z botwinki i gotować jeszcze ok. W kubku wymieszać mąkę razem ze śmietaną. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach - dzięki temu barszcz nabierze mocnego koloru.


Zupa buraczkowa z botwinką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty