poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Mięso mielone sos do spaghetti

Jego sekretem jest sos boloński, którego bazą powinny być świeże pomidory oraz wysokiej jakości mielone mięso. Na ową patelnię z rozgrzanym olejem przełożyłam mięso mielone i oprószyłam je odrobiną soli i pieprzu. Podsmażałam mięso,od czasu do czasu mieszając,aż do momentu,gdy nie wyzbyło się czerwonego koloru,nie. Smaż przez kolejne minut. Dodaj mięso mielone, sól, pieprz i ulubione zioła.


Dodaj do spaghetti sos z mięsa mielonego i dokładnie wymieszaj. Spaghetti ugotuj wg instrukcji na opakowaniu a następnie odcedź. Pomidory świeże obieramy, te z puszki przelewamy tylko do miski i blendujemy. Następnie dodajemy mielone mięso, smażymy aż odparuje całą wodę i lekko się podsmaży. Wlewamy do mięsa patelnię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Przepisy z kategorii sos do spaghetti z mięsa mielonego. Smażymy do momentu, aż sos mocno zgęstnieje, pod koniec dodając roztarte zioła. Najczęściej mięso mielone podaję w wersji na czerwono: z sosem na bazie pomidorów lub koncentratu pomidorowego. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Kiedy mam niewiele czasu na przygotowanie obiadu, zazwyczaj przyrządzam właśnie ten sos. Polecane przepisy: jak połączyć mięso mielone z sosem w słoiku do spaghetti Zobacz więcej. Pamietajmy, aby kawałki, z których przyrządzamy mięso były świeże i ładne. Przykładowo może to być wieprzowa łopatka wraz z kawałkiem wołowiny gulaszowej.


Najprostsze spaghetti bolognese - sposób przygotowania: Przygotuj sos do spaghetti: na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wsyp pokrojony w plasterki czosnek i cebulkę posiekaną w talarki. Zaczekaj, aż się zeszklą, przemieszaj kilkukrotnie. Potem dołóż mięso mielone i lekko je obsmażasz, mieszając łopatką, żeby nie przywarło. Kolejno dodać marchewkę. Wszystko razem chwilę smażyć.


Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Sos boloński do spaghetti - VIDEO.


Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Po około minutach sos zdjąć z ognia i zblendować (lub ewentualnie przetrzeć przez sitko). Dania główne Mięso mielone w sosie chrzanowo-śmietanowym z makaronem.


Mięso mielone sos do spaghetti

Ku wielkiej uciesze męża :) min łatwe przystępne. SPAGHETTI Z MIĘSEM MIELONYM I SOSEM POMIDOROWYM. Na oliwę wrzucamy ząbki czosnku, chwilkę przesmażamy aby ,,oddał aromat oliwie.


Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno siekamy, gotowe warzywa wrzucamy na patelnię, chwilę przesmażamy. Dokładamy mięso i przesmażamy jeszcze ok minut, co jakiś czas mieszając. Zalać pomidorami z puszki, wymieszać i dusić na średnim ogniu przez około minut, od czasu do czasu mieszając.


W tym samym czasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso mielone i usmażyć, aż lekko zbrązowieje. Wbrew pozorom ten włoski przysmak jest szybki i prosty w przygotowaniu. Wymieszać z cebulą, przesmażyć chwilę, a następnie dodać 3-łyżki wody, liście laurowe i ziele, dusić przez 1o minut na niewielkim ogniu.


Na patelnię wyłożyć mięso. Dodajemy posiekany czosnek i podsamżamy razem jeszcze sekund. Mięso przyprawiam papryką mielona, pieprzem i solą. Makaron gotuję w lekko posolonej wodzie. Następnie do mięsa dodaję pokrojoną w kostkę cebulę.


Na gorący tłuszcz kładę mięso i rumienię. Przygotować sos beszamelowy: na osobnej patelni rozgrzać margarynę. Gdy cebula się zrumieni dodaję pomidory z puszki wraz z sokiem, następnie wlewam szklanki zimnej wody. Połowę ugotowanego makaronu spaghetti ułożyć w naczyniu żaroodpornym, po czym dodać usmażone mięso z warzywami i przykryć resztą makaronu.


Do mięsa dodać pomidory i zagotować, gotować ok. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zbyt gęsty sos można rozcieńczać wodą z gotującego się makaronu. Do sosu dodać śmietankę lub mascarpone i wymieszać.


Mięso mielone sos do spaghetti

Podawać z makaronem, posypać tartym serem i posiekaną bazylią. Chwilę podsmaż po czym dorzuć pomidory z puszki. Całość zamieszaj i duś około minut (im dłużej tym sos będzie smaczniejszy). KROK 4: Sosem polej makaron, całość udekoruj startym parmezanem.


Do tej pory po prostu kupowałam mielone wieprzowo-wołowe (zazwyczaj) ale teraz gotuję również dla mojej małej córeczki, więc wolę kupić mięso i zmielić je sama. Zupełnie się nie znam na mięsie. Mięso mielone można wykorzystać na chyba milion sposobów, wszędzie upchać i ze wszystkim spasować.


Pyszna zapiekanka spaghetti ze szpinakiem, sosem pomidorowym i mięsem mielonym pod beszamelem to propozycja na niebanalny obiad. Nie spotkałam jeszcze dziecka, które odmówiłoby spaghetti z sosem pomidorowym, oczywiście jedni wolą słodszy i delikatniejszy sos, inni bardziej wytrawny lub pikantny. Dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu ok.


Wlej bulion, dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Kiedy sos się gotuje, ugotuj makaron. Od czasu do czasu zamieszaj. Odcedź i nałóż porcje na talerze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty