Jedyne do czego mam zastrzeżenia to polewa czekoladowa, robiona z dobrej jakości czekolady wyszła twarda, ciężko było zjeść kawałek ciasta widelczykiem czy łyżeczką bo polewa. Wczoraj robiłam to ciasto po raz drugi, tym razem z podwójnej porcji w większej blaszce, pominęłam warstwę budyniową, ciasto oblalam polewą czekoladową. Ciasto fale Dunaju z wiśniami prezentuje się doskonale. Z pewnością przyciągnie uwagę, jeśli przygotujesz je na specjalną okazję. Będzie także doskonałą propozycją na deser do codziennej kawy lub herbaty.
Sekret jego wyglądu tkwi w odpowiednim przygotowaniu ciasta. Ciasto Fale Dunaju z jabłkami - sposób przygotowania: Masło dobrze utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olejek rumowy, resztę składników i na koniec pianę z białek. Przyrządź je na bazie mąki pszennej.
Jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne, a na sam wierzch rozłożyć jabłka. Jesteś gotowy, aby zmierzyć się z tym zadaniem?
Dla urozmaicenia: Podane w przepisie jabłka możesz zastąpić także wiśniami. Tak się zastanawiam, że może powinnam napisać, że nie przepis, a po prostu ciasto fale Dunaju, które było bardzo popularne w latach 80’tych. Na moje nieszczęście miałam jeszcze taki jakiś przepis na te fale dunaju, że najpierw wkładało się jasne ciasto do podpieczenia, po kilkunastu minutach ciasto się wyciągło, nakładało się jabłka, ciemne ciasto i wkładało do piekarnika.
I wkładając tą gorącą blachę do pieca, wyślizgnęła mi się i wszystko się wylało na. CIASTO FALE DUNAJU Przygotowałam dla was przepis na ciasto fale Dunaju. Chcesz podzielić się swoimi przepisami? Gorąco zapraszam do przesyłania ich do mnie. Wiśnie umyć i wydrylować.
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając wbić po jednym jajku. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga kresowa panienka. Fale Dunaju Dziś kolejny przepis z rodzimej kolekcji przepisów rodzinnych. Pyszne kolorowe warstwowe ciasto, z dowolnymi owocami u mnie z wiśniami, kremem i polewą czekoladową.
Według mnie ciasto to najlepiej smakuje, i prezentuje się właśnie z wiśniami. Większość z Was zna to ciasto i pewnie pod różnymi nazwami, choć najbardziej popularna nazwa tego proszkowego ciasta to Cia Zobacz więcej. Dunaj fale Dunaju jajka jeżyny kakao mąka pszenna mleko olej proszek do pieczenia serek sernikowy śmietana FALE DUNAJU Z JEŻYNAMI – pyszne ciasto z idealnie skomponowanym smakiem. To doskonałe ciasto na jesienny deser - jest w nim kakao, jabłka i delikatny krem budyniowy.
Przepis z książki “1CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI”. Jej mama upiekła je z dodatkiem zamrożonych, trzymanych specjalnie na tę okazję, wiśni bez pestek. Ja sama dawno go nie piekłam, za to moja siostra piecze je regularnie i często udaje mi się załapać na kawałeczek #128521; Sama nazwa jest bardzo intrygująca i często się zastanawiałam skąd się wzięła.
Nieznane w moim domu rodzinnym, w którym w czasach PRL królował lamington. W kakaową warstwę wkładamy wiśnie, które ożywiają smak ciasta i dodatkowo po przekrojeniu tworzą fajną falę. Mikserem ucieramy margarynę z cukrem i żółtkami.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ewa wachowicz przepisy fale dunaju. Dodajemy mleko i miksujemy, aż składniki dobrze się połączą. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i łyżką mieszamy. Dzielimy ciasto na dwie części. Ubijamy pianę z białek, dodając szczyptę soli.
Ciasto jest wilgotne, dosyć lekkie i dzielone na dwie części. Przepyszne i bardzo dekoracyjne ciasto „Fale Dunaju” idealnie nadaje się na letni podwieczorek. Możemy przyrządzić je z ulubionymi sezonowymi owocami: truskawkami, jagodami, wiśniami (wydrylowanymi) lub na przykład brzoskwiniami (drobniejsze owoce jagodowe warto przesypać lekko mąką, aby nie opadały na dno). Dwukolorowe ciasto – jasne i kakaowe, połówki lub ćwiartki jabłek albo brzoskwiń, czasem wiśnie czy śliwki i budyniowy krem.
Proste w wykonaniu, niby nic szczególnego ale do popołudniowej kawy i na gości powitanie – jak znalazł. Dziś odświeżam stary przepis na ciasto. A że kiedyś bardzo mi smakowało postanowiłam go przypomnieć moim domownikom.
Fale dunaju - poznaj najlepszy przepis. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Zamiast wiśni możesz użyć jabłek, gruszek a nawet dyni.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy połowę cukru i miksujemy do czasu aż białka będą sztywne i szkliste. Z pozostałym cukrem miksujemy żółtka - dodajemy do białek. Stopniowo wlewamy olej - miksujemy.
DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.