Kabaczka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pieczarki pokrój w plasterki. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Jednym z moich uuibionych letnich obiadów jest leczo – w sierpniu pomidory i papryką są najsm Zobacz więcej. Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są. Bardzo mi miło, że wybrałaś mój przepis :) U nas też leczo już czeka w słoiczkach na zimową porę. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.
Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni. Leczo jest na Węgrzech tym czym w Polsce bigos. Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować.
Tradycyjne składniki lecza to kiełbasa, pomidory, papryka i cebula. My proponujemy Wam wersje wzbogaconą nieco o kabaczka. Przepis na leczo z kabaczkiem. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!).
Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. Polecane przepisy Doradcy Smaku. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w pół krążki.
Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać kiełbasę, podsmażyć. Leczo nie musi być daniem z dodatkiem mięsnym – same warzywa nie tylko doskonale wypełnią żołądek, ale też zachwycą smakiem. Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Najpopularniejsza jest w postaci zielonej, ale są także kabaczki żółte i w. Teraz czas na pomidorki z puszki, które będą bazą dla naszego lecza oraz przyprawy tj. Gdy całość zacznie się gotować dodajemy pokrojoną cukinię - wielkość zależy od gustu - jeśli chcemy by była chrupiąca, kroimy na większe części, a jeśli chcemy by się rozpadła, kroimy na małe cząstki.
DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Leczo to jedno z moich najukochańszych dań. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Latem leczo z różnymi dodatkami często gości na naszym stole, jest zdrowe, lekkie, pełne warzyw, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.
U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą. Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie. Paprykę umyć i oczyścić z nasion, następnie pokroić w drobne. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę.
Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone pieczarki, paprykę i kabaczek (pokrojony w większą kostkę)- możemy to już dusić w garnku. Dusimy do miękkości, po czym dodajemy pomidory w puszce. Na koniec doprawiamy przeprawami. Leczo może, ale nie musi być daniem niskokalorycznym. Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 1g tego posiłku jest około kcal.
Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 1g jest tylko około kcal. Danie, które swoje korzenie ma na Węgrzech, a co za tym idzie obowiązkowo powinno być pikantne. Wszystko zależy od sposobu przygotowania.
W tym czasie paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze cząstki. Lista przepisów na leczo z parówkami i papryką z polskich blogów kulinarnych. W końcu pojawia się pierwszy przepis na wytrawne danie na moim blogu :) Ale nic nie poradzę na to, że.
Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.