Botwinka to zupa, która najlepiej smakuje mi na następny dzień po ugotowaniu. Botwina, czyli główny składnik, nada piękny kolor i doskonały smak. Zupa z botwiny zasmakuje całej rodzinie!
Botwinkę można gotować także na wywarze drobiowym lub warzywnym, ale to wyraźnie wpływa na jej smak - łagodzi go. Czasem botwinka jest tak młoda, że nie ma jeszcze nawet małych buraczków. Sieka się i gotuje łodygi z liśćmi.
Zupa botwinka jest jedną z pierwszych nowalijkowych zup jakie gotuje się na wiosnę. Moja klasyczna botwinka. Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu. Nieodłącznie kojarząca się z wiosną i beztroskim dzieciństwem. Pamiętam, że jako dziecko zawsze prosiłam o dokładkę przepysznej, różowej zupy.
Jeśli Wasza botwinka ma mało buraczków (lub są po prostu bardzo drobne), użyjcie kilku dodatkowych młodych buraków. Ja wykorzystałam buraczki z dwóch pęczków botwinki. Buraczki obieramy i kroimy w dość cienkie plasterki (to dość istotne, bo grube plastry będą się gotować zdecydowanie zbyt długo). Przekładamy je do miseczki.
Potrawy gotowane Chłodnik. Przetwory Tortellini w rosole. Chłodnik z botwinki z pieczoną cielęciną i jajkiem przepiórczym. Część z nich straci w gotowaniu, ale przecież można ją też zjadać na surowo i jeśli nie zupa botwinka na obia to niech na talerzu zagości sałatka z botwinkowymi listkami! W połowie gotowania dodać plasterki buraczków.
Następnie dodać posiekane łodyżki liści botwinki i gotować wszystko na umiarkowanym ogniu przez ok. Dodać liście botwinki i gotować jeszcze przez ok. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Dodajemy łyżkę octu i dopiero potem, pod koniec gotowania do zupy dodajemy dokładnie umytą botwinę - obieramy czerwone owoce z wierzchniej skórki i kroimy razem z łodygami i częścią liści. Warto pamiętać, że botwinka to nie tylko nazwa zupy, ale również młodych listków buraków.
Sprzedawane wraz z korzeniami nazywane są z kolei botwiną. Jak ugotować botwinkę – pyszną zupę w wersji na ciepło? Dziś pyszna domowa botwinka lub zupa z młodych buraczków. Gorąca, z buraczkami, marchewką i korzeniem pietruszki oraz z podduszoną na maśle botwiną.
Zupa jest delikatna, pełna smaku, u. Barszcz z botwinki lub prościej mówiąc botwinka, to potrawa przygotowana z młodych liści oraz korzeni buraka ćwikłowego. Dodatkiem do zupy mogą być młode ziemniaki, jajka lub posiekany szczypiorek. Uwielbiam moją babcię między innymi za jej wspaniałą kuchnię. Wiosną babcia robi rewelacyjne zupy ze świeżych warzyw.
Sposób przygotowania tej zupy jest tak prosty, że botwinka regularnie pojawia się na moim stole. Naprawdę każdy poradzi sobie z jej przyrządzeniem, więc do dzieła i botwinka na stół. W kubku rozprowadzić mąkę z odrobiną zimnej wody, dodać do zupy, zagotować, kiedy zupa jest już gotowa doprawić przyprawami, zabielić śmietaną. Botwinka z ziemniakami należy do jednej z moich lubionych wiosennych zup, choć muszę przyznać, że niezbyt często ją gotuję. Chłodnik na botwince według przepisu Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje to idealna zupa na cieplejsze dni.
Wypróbuj nasze inne przepisy na dania z botwinką! Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na proste ciasto z jabłkami. Sezon jabłkowy w pełni, więc jeżeli ktoś jeszcze takiego ciasta nie piekł, to polecam wypróbować. Przygotuj zatem bulion, jeśli nie masz gotowego. Najlepszy jest bulion domowy, np.
W ostateczności przygotuj bulion z kostki (najlepiej z kostki ekologicznej), wg opisu na opakowaniu. Przepisy i Porady Kulinarne w serwisie MojeGotowanie. Sprawdzone przepisy Redakcji oraz Czytelników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.