poniedziałek, 9 października 2017

Leczo z cukinią i pieczarkami

Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni na oleju podsmażamy cebulkę ,wyciśnięty czosnek i pokrojoną kiełbasę. Do kiełbasy na patelnie dodajemy pokrojone papryki i pieczarki - smażymy. Teraz do garnka przekładamy z blanszowaną cukinię, zawartość patelni - mieszamy.


Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy na. Warzywa umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: pieczarki, paprykę i cukinię. Całość zalej passatą, gotuj około minut.


Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Podawaj z kromką dobrego chleba. Coś ciepłego, sytego, domowego. Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek.


Cóż zimą chcieć więcej jak obiad pachnący tyloma letnimi smakami. Pomidory sparzyć i pokroić w ćwiartki. Kiełbaskę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem.


To samo zrobić z pieczarkami. Cukinię i pomidory podlać wodą i dusić. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne!


U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna. U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą. Przedstawiamy kilka przepisów na leczo.


Oczyszczone, umyte pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w kostkę i razem z pieczarkami przesypujemy ją do garnka z cebulą. Razem gotujemy całość jeszcze przez około minut. Po upływie czasu dorzucamy cukinię.


Wszystko przyprawiamy dużą ilością papryki słodkiej i innych przypraw oraz solą. Wszystko dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie. Do garnka dorzucamy pomidory z puszki.


Leczo warzywne z cukinią i pieczarkami. Staramy się aby nie wlać całej wody z puszki. Przepis na leczo z cukinii. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.


Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Uwielbiam, ale z samymi warzywami- cukinią, papryką, pieczarkami. Cebulę obrać i posiekać, cukinię pokroić w trójkąty, marchewkę obrać i pokroić w plasterki, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plasterki, kiełbasę pokroić w półplasterki. Ja nie lubię dodawać całych pomidorów i czekać, aż się rozpadną więc używam sos gruziński. Dodaje pikantnego smaczku i idealnie pasuje do leczo.


Za co najbardziej lubię leczo? Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Uwielbiam lipiec za pyszne owoce, którymi nas obdarowuje, a sierpień za moc warzyw.


Ze świeżymi pomidorami i bazylią. Dla wszystkich, którzy uwielbiają leczo, choć może niekoniecznie z kiełbasą, polecam lżejszą wersję z kurczakiem. To danie pełne kolorowych, dojrzałych warzyw, które o tej porze roku smakują najlepiej. Kroki wykonania: Cebulę obrać,pokroić w piórka,zeszklić na rozgrzanym oleju. Zestawić patelnie z ognia,cebulę obsypać papryką w proszku.


Leczo z cukinią i pieczarkami

Papryke dokładnie oczyścić i pokroić w paski. Dodać do cebuli i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu ok min. Dodać pokrojone w plastry i podsmażone pieczarki.


Doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty