Istnieje mnóstwo pomysłów, które stanowią wariacje na temat tradycyjnej receptury na kotlet Devolay. A ten przepis jest tylko jeden. Oceń przepis aby doradzić innym!
Jeden z najsłynniejszych sposobów na piersi kurczaka. Kotlet de volaille ma francuskie pochodzenie a jego historia sięga XVIII wieku, kiedy to został po raz pierwszy usmażony. Bardzo smaczny, z chrupiącą panierką i delikatnym mięsem w środku.
Kotlet devolay to sposób na przygotowanie kurczaka w inny sposób niż zwykłe kotlety z panierką. Dodatek masła i pietruszki sprawia, że devolay ma spore grono fanów. Najwięksi miłośnicy przepisów na to danie idą o krok dalej - dodają do składników ser żółty. I właśnie taki przepis na devolay polecam. A oto przepis na devolay z żółtym serem krok po kroku, czyli jak zrobić devolay: Pierś oczyść z chrząstki, opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie każdą połówkę przekrój wzdłuż tak, by uzyskać kotlety.
Mięso włóż pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej, po czym rozbij tłuczkiem. Najbardziej kojarzą się chyba z barami mlecznymi i chyba właśnie w barach mlecznych były najsmaczniejsze, zupełnie jak schabowe smażone na smalcu. Moje przepis na Devolaya jest najbardziej podstawowy, czyli taki z masłem i pietruszką w środku.
Przepis na devolay z kurczaka z serem i koperkiem znalazłam na tym blogu. Uwielbiam filety z kurczaka i wszelkie zawijańce. Składniki: filety z kurczaka dag sera żółtego w kawałku koperek masło Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Wypiecz Wymaluj.
Jeśli znudziła Ci się już klasyczna pierś z kurczaka, może skusi Cię nasza propozycja! Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Tradycyjne kotlety de volaille. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.
Do dziś powstały setki jego wersji, ale najbardziej klasyczną jest pierś z nadzieniem maślano-ziołowym. Właśnie taką podstawową wersję tego dania chcemy Wam zaprezentować. Podsmażone wcześniej pieczarki z cebulką nakładamy w linii na końcu kotleta. Kliknij, aby zobaczyć przepis.
Jedna z bardziej klasycznych propozycji na obiad. Mimo, że kotlet devolay (kotlet de volaille) wydaje się być prosty, to trochę mi zajęło przygotowanie idealnego ;) Początkowo głównym moim problemem było wypływające masło, a przecież devolay powinien „sikać” XD Dopiero po jakimś czasie odkryłam, że należy go dobrze schłodzić. KOTLET DE VOLAILLE - zawijana pierś z kurczaka usmażona w panierce, wypełniona roztopionym masłem z ziołami.
Wypróbowany, domowy przepis. W głębokim rondlu rozgrzać dobrze olej, smażyć mięso przez około minut na małym ogniu, co jakiś czas obracając. Po usmażeniu dokładnie odsączyć na ręczniku papierowym i podawać do obiadu z ziemniakami i surówką z ogórków zielonych. Kotlet przygotowuje się zawijając mięso w rulon z serem, masłem oraz różnymi dodatki takimi jak np.
Jest to prosta a jednocześnie oryginalna potrawa, która dzięki składnikom i sposobie przygotowania jest przez wielu uwielbiana. Wymaga odrobiny cierpliwości przy zawijaniu, ale wart jest zachodu. Masz ochotę na devolay z żółtym serem?
Przepis Zaczynamy od przecięcia piersi z kurczaka na pół, ale nie do końca. Krojąc w poprzek tworzymy większą powierzchnię. Po rozcięciu powinien się łączyć jednym bokiem i przypominać kształtem serce.
Następnie przykrywamy go folią spożywczą i uderzamy tłuczkiem, aby uzyskać jak najcieńszy kotlet. Rozbijamy mięso, następnie solimy i pieprzymy. Devolay czy devolaille - nieważne, jest pyszny! Szpinak smażymy na oleju z dodatkiem soli, pieprzu, cebuli i czosnku.
Na gotowe, rozbite mięso kładziemy ok. Mięso zwijamy w roladę, jeśli farsz wychodzi bokami możemy roladę spiąć. Trzeba przyznać, że właśnie takie taki kotlet de volaille jest ulubieńcem polskich stołów na weselach, urodzinach i imprezach rodzinnych. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na devolay z cukinią.
Takie mięso jest soczyste, smaczne, nie ma opcji, że wyjdzie Wam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.