wtorek, 24 października 2017

Dobre faworki

Dobre faworki

Jak przechowywać faworki? Ja wiem, jak są dobre, to nie poleżą, ale wyszło mi dużo, a jesteśmy tylko z mężem. Odpowiedzi (1) Dorota, Moje Wypieki.


Ciasto na faworki : Z mąki, masła, żółtek, śmietany, spirytusu i szczypty soli wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu elastyczną i nie klejącą się do rąk kulę z ciasta okładamy wałkiem, w celu pozbycia pęcherzyków powietrza. Następnie odkładamy ciasto na godzinę do lodówki. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.


Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Takie faworki, które się nie ciągną, a pękają w ustach, ładnie pachną, smakowicie wyglądają i nie są zbyt ciężkie dla naszego żołądka? Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków.


Dobre faworki

Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Kiedy ostatnio robiłam faworki puszyste cały czas miałam w głowie smak robionych przez Babcię Misię. Jej przepis jest najlepszy. To najlepsze faworki, jakie miałam okazję zrobić. Widać wprawa jest najważniejsza, bo faworki wyszły dokładnie takie, jakie lubię.


Kruche, cieniutkie, bardzo delikatne (wręcz rozpadające się w dłoniach), lekkie i pełne bąbelków. Tajemnica idealnych faworków to nie jedna zasada, ale kilka. Najpierw ciasto trzeba dobrze wyrobić.


Zacznijmy od jasnego określenia co to znaczy „ dobre faworki ”. Zazwyczaj brakuje nam motywacji i ochoty, aby przygotować je samemu. Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie.


Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde. Pączki są jakieś powszechniejsze, bardziej codzienne. Dobre faworki to coś, na co czeka się cały rok.


Dobre faworki

Ale faworki to wielkie święto. Dlatego nie jedzmy byle czego, jedzmy te najlepsze, w które włożyliśmy serce. Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki. Dwa sposoby przygotowania.


Jeśli szukasz przepisu na lekkie chruściki koniecznie wypróbuj mój sposób: 7ml mąki tortowej, żółtek , 2ml śmietany , ml spirytusu lub octu, sz. Poniżej przedstawiam przepis na dobre kruche chruściki, szczegółowo opisując jak je zrobić. Czas przygotowania uwzględniający pieczenie i wyrabianie ciasta to około 45min. Chruściki, faworki, chrusty zwał jak zwał :) przepis mam ze starego zeszytu mamy.


Do przepisu daje słodką, a nie jak jest to w większości. Dodane przez agulamw: Tylko o kuchni. Co prawda chrust ma prosty przepis, ale wysmażenie wszystkich faworków długo trwa. Dlatego jeśli zabierasz się za chrust miej na uwadze, że spędzić w kuchni dobre godziny. Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy żółtka, spirytus lub ocet i śmietanę.


Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut ,następnie bardzo cienko rozwałkować. Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie zozgrzać olej w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron.


Oczywiśćie posypać cukrem pudrem , tylko jak troszke ostygna. Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Sprawdź nasz wypróbowany.


Przepis na faworki nie jest trudny, ale w napowietrzenie ciasta musisz włożyć sporo siły - to tutaj tkwi sekret chrupiących faworków. Gotowe faworki warto posypać cukrem pudrem lub cynamonem - zyskają jeszcze więcej smaku. Nieusmażony faworek, powinien mieć na sobie jak najmniej mąki, gdyż ta lubi się przypalać podczas smażenia.


Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Oto wybrane przepisy na chruściki w kilku wersjach. Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem. Polecam ( wszystko co do tej pory piekłam z Twoich przepisów wychodzi idealnie) cieszę sie że znalazłam Twojego bloga Kasiu.


Niedługo tłusty czwartek to święto łasuchów. Wtedy do woli możemy zajadać się pączkami i faworkami,zapominamy o diecie. Wiadomo pączki i faworki smażymy na smalcu,myślę ze raz w roku możemy sobie dać dyspensę,sprawić sobie i naszym bliskim słodką niespodziankę, radość przyjemność delektowania się.


Przepis na chrusty, czyli popularne faworki, przyda się nie tylko na Tłusty Czwartek. Murator Dobre wnętrze M jak mieszkanie Moje mieszkanie Podróże Żagle Architektura.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty