poniedziałek, 21 maja 2018

Dobre leczo z pieczarkami

Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. Sprawdź jak przygotować bezmięsną wersję węgierskiego leczo, z pieczarkami, papryką, cebulą i przyprawami. Poznaj przepisy i inspiracje WINIARY.


Przepis na leczo jest banalnie prosty, trzeba jednak poznać małą tajemnicę, aby leczo własnej produkcji było idealne. Jak zrobić leczo z pieczarkami? Prawdziwe leczo opiera się na świeżej papryce, przecierze pomidorowym, papryce w proszku i podsmażanej cebuli.


I w takiej formie jest naprawdę pyszne, ale…postanowiliśmy zmodernizować tradycyjną recepturę i wzbogacić danie o pieczarki. Smak grzybów świetnie komponuje się z aromatem świeżej papryki. Gorąco polecam i życzę smacznego ! Całość zalej passatą, gotuj około minut. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Podawaj z kromką dobrego chleba.


Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować. Leczo jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Leczo to jedno z moich najukochańszych dań.


Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Wśród innych wariantów możemy spotkać leczo z kurczakiem, leczo z papryki, leczo z cukinią i pieczarkami, a nawet leczo z dyni. Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem.


My zawsze jemy leczo w dużych miseczkach z kromką chleba. Każdą gorącą łyżkę sycącego leczo zajadam z ogromną przyjemnością i za każdym razem, gdy widzę dno miseczki, czuje rozczarowanie, że to koniec. Kabaczka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Pomidory sparz i obierz ze skóry.


Leczo z kabaczkiem, papryką i pieczarkami. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Pieczarki pokrój w plasterki. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.


Dobre leczo z pieczarkami

Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Leczo paprykowe z pieczarkami i cukinią na zimę Wczorajszego wieczora podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne leczo paprykowe z dodatkiem cukinii do zamknięcia w słoiki, dziś druga bardzo podobna propozycja. Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek. Bardzo dobre leczo,robiłam dziś i niestety było tylko na obiad bo. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Umyte pieczarki oraz parówkę kroimy w grubsze plasterki. A największy klasyczk, to moje pyszne leczo węgierskie. Wegetariańskie leczo warzywne szykuję zazwyczaj na oliwie z oliwek.


Czasem też na zwykłym oleju roślinnym. Takie leczo z pieczarkami, papryką oraz innymi warzywami można też podzielić na kilka porcji i podać na różne sposoby. Część leczo można podać. Dzięki pieczarkom leczo zyskuje aromat grzybów, a smak dania staje się nieco łagodniejszy.


To bez wątpienia pyszne i szybkie danie, którym ugościsz nawet największych smakoszy. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty