Każdy, kto choć raz w życiu piekł biszkopt, zdaje sobie sprawę, że jest to nie lada sztuka. To delikatne ciasto wymaga bowiem niemal idealnych warunków, aby się nie spaliło lub nie opadło. Jedną z kluczowych kwestii jest tu odpowiedni czas pieczenia.
Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach. Może mieć wiele smaków, np. Można go piec z dodatkami, np. Przesiane i połączone mąki (jeśli pieczemy biszkopt kakaowy – kakao przesiewamy razem z mąką tortową i mieszamy) dodajemy partiami do masy, mieszając już delikatnie łyżką. Przelewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie (po upieczeniu ciasto przyklei się do boków tortownicy i nie opadnie).
Niektórym udaje się prawie zawsze, innym znowu nie wychodzi nigdy. Większość ma swój sprawdzony przepis na biszkopt, którego trzyma się przez lata i nie ma zamiaru nic zmieniać, inni wciąż poszukują nowych sposobów na jego. Dodane przez Afrulu w: Tylko o kuchni. Przyczyna chyba leży w zbyt nagrzanym piekarniku.
Ja też nie używam proszku do pieczenia i ładnie wyrasta. Na ciasto potrzebujemy: – jajek, – łyżek cukru, – łyżek mąki. Jednym z patentów na dobry biszkopt jest trzymanie jajek w temperaturze pokojowej przez około godziny przed pieczeniem.
Tortownicę, w której ma być pieczony biszkopt, przed wlaniem ciasta należy natłuścić oraz wysypać bułką tartą. Boków tortownicy nie wolno natłuszczać, gdyż w trakcie pieczenia ciasto odejdzie od nich, a pośrodku biszkoptu utworzy się niepotrzebne wybrzuszenie. Kiedy zadzwoniłam do znajomej cukierniczki, by zapytać, gdzie popełniłam błą natychmiast zrugała mnie, mówiąc, że chyba oszalałam, żeby piec biszkopt w burzę! Okazuje się, że podczas burzy biszkopt - podobnie jak bezy - po prostu się nie udaje.
Teraz mam wyzwanie ponieważ syn poprosił o biszkopciki. Jak Pani myśli - jeśli ciasto wycisnę w formie ciasteczek (planuje użyć woreczka z obciętym rogiem) to jest szansa ze się udadzą? Robi się go z utartych na puch z cukrem żółtek, mąki i sztywnej piany.
Biszkopt robiłam kilka razy i zawsze się udaje. Masa powinna być gładka i puszysta, należy ją piec natychmiast po przygotowaniu, żeby nie opadła. Przepraszam moi Kochani czytelnicy!
Skoro tak z nim zwlekalam, to wynagrodze Wam to w szczegolowy opis wykonania Zobacz więcej. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika przynajmniej na początku pieczenia. W przeciwnym wypadku może opaść.
Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Aby było ono puszyste, musimy przestrzegać kilku zasad. Jak pokroić biszkopt na blaty do tortu za pomocą nitki. Najlepiej kroi się biszkopt następnego dnia po upieczeniu, ale spokojnie można to również zrobić tego samego dnia poniższą techniką, oczywiście gdy biszkopt wystygnie.
Nie potrzeba żadnego specjalnego urządzenia, a blaty nie pokruszą się, nie rozpadną i będą równe. Gdy ciasto się upiecze wyłącz piec i zostaw biszkopt na kilkanaście minut. Lekkie, puszyste ciasto biszkoptowe to element wielu pysznych ciast i tortów. Czy istnieje jego wersja idealna? Jedni będą twierdzić, że nie ma dobrego biszkoptu bez mąki ziemniaczanej – inni, że bez niej biszkopt będzie lżejszy.
Ale idealny biszkopt to chyba po prostu taki, który został przygotowany z miłością. Czytam i czytam i nie mogę wyjść z podziwu ile przepisów na biszkopt tu sie podaje. Problem tylko w tym, że niektóre z nich są do luftu i nie dziwię się, jeśli takie przepisy stosujecie w Waszej kuchni - biszkopty nie udają się.
Z ilu jajek powinnam piec biszkopt (do przełożenia). Poradźcie mi dziewczyny. Zawsze korzystałam z przepisu na biszkopt przepis II z Moich Wypieków (nie mogę wkleić linka) i zawsze w tortownicy piekłam. Podobne tulipany można wykonać samemu w domu, wycinając z papieru do pieczenia kwadrat i dostosowując je do kształtu gniazda w formie muffinkowej.
W tych papilotkach pieczemy tylko z formą. Jeśli pieczemy muffinki tylko od wielkiego dzwonu, a nie mamy specjalnej formy do muffinów zdecydujmy się na papilotki usztywniane. Jeśli Wasze ciasto ma być bazą rolady, podkładem pod krem lub inną słodką masę, np. U nas prawie wszedzie pisze, zeby biszkopt nie piec w termobiegu, w mojej instrukcji obslugi piekarnika, tez jest taka wskazowka. Termobieg to bardzo powietrze, a biszkopt delikatny i szybko sie moze wysuszyc.
Ot taką zagwozdkę mam i całkiem serio pytam:Fiu fiu: Potrzebuję tort na sobotę, w piątek będę przekładać i takie tam - ile wcześniej mogę upiec ten biszkopt? Nigdy mi się to nie przydarzyło, powodów może być naprawdę dużo np. Aby zrobić biszkopt w innym kolorze, np. Wówczas bardzo często dodaje się również szczyptę proszku do pieczenia. Najczęściej szykujemy duże torty.
Popularny jest również biszkopt na tort prostokątny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.