poniedziałek, 14 maja 2018

Dobry makowiec zawijany

Witaj Doroto,właśnie się zastanawiałam jak mogłam piec nie znając Twojej strony. Na minione święta upiekłam Twój makowiec zawijany,piernik staropolski,tort opium w wersji na blachę,orzeszki,ciastka maślane. Jeśli chodzi o mnie to taki makowiec to jest jedyna rzecz, która za każdym razem próby mi nie wychodzi.


Dziękuję za Twoje przepisy i życzę w Nowym Roku wytrwałości w prowadzeniu tego bloga. Ostatnio zwinęłam struclę pięknie rosła wstawiłam ja do pieca upiekła się piękna i rumiana ale co z tego jak ja rozkroiłam to miała taką dziurę w środku bo wyrosła tylko górna część i nie. Przepis na makowiec zawijany.


Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Wykonanie jest proste a efekt jest niesamowity, przypominający ciasto zebra.


Smakiem makowiec nie odbiera od tego przygotowanego w tradycyjny sposób. Według przepisu, który proponujemy przygotujesz go sprawnie, a efekt zaskoczy Twoją rodzinę. Drożdżowy makowiec zawijany będzie nie tylko wspaniale wyglądał po nałożeniu na talerzyki, ale także poczujesz wspaniały świąteczny aromat. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.


Trochę mnie tu nie było, więc w ramach przeprosin proponuję przepis na szybki makowiec. Masa makowa jest wilgotna, ale dobrze trzyma się ciasta. Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler.


Dzień dobry Pani Agnieszko, makowiec rzeczywiście jest rewelacyjny. Zrobił furorę w mojej rodzinie. Użyłam masy na literę H, dzięki Pani sugestiom, że masa na B nie jest dobra.


Czekam na kolejne , fantastyczne przepisy. Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie. Dodane przez czarnadora w: Tylko o kuchni.


Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego. Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany. Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca! Kupujemy mak - jak rozpoznać dobry mak? Jakie ma wartości odżywcze?


Co zrobić, jeśli mak jest gorzki? Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smaczny. W okresie świąteczno - noworocznym makowiec rządzi w naszym domu.


I odkąd pamiętam, tylko taki był pieczony. Ciastka z białą czekoladą i żurawiną. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Dobrze jest jednego dnia zrobić masę makową a następnego piec ciasto, by praca nas nie. Następnie makowce wyjąć z blaszek i odstawić do całkowitego ostygnięcia.


Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do przestygnięcia na minut. Pięknie pachnie, jest delikatnie migdałowy i waniliowy. Tradycyjny, zawijany, z bakaliami. Pyszne, kruche ciasto, a w środku domowa masa makowa z bakaliami. Klasyczny, smaczny i prosty makowiec.


Babcia Wandzia piekła ponoć co roku na Święta, zawsze ok lub szt, tak opowiadała mi moja mama. Przed podaniem makowiec zawijany można posypać cukrem pudrem lub. A to dlatego, że Rodzina liczna była, babcia miała siedmioro dzieci, więc jak przypuszczacie jedna strucla makowa to za mało ;-). Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci ! Makowiec na kruchym cieście. W święta nie może zabraknąć makowca.


Dobry makowiec zawijany

Piekę go już od kilku lat :) Ciasto drożdżowe z dużą ilości maku i bakalii, które smakuje wyśmienicie. Zobacz, jak sprawnie upiec za jednym zamachem dwa zawijane makowce na świąteczny stół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty