poniedziałek, 7 maja 2018

Faworki drożdżowe

Pulchniutkie faworki drożdżowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego chrustu. Rumiane, smażone faworki zadowolą każdego łakomczucha! Faworki chrupiąca drożdżowe faworki.


Inne przepisy tego użytkownika. Kajmakowo-orzechowy miodownik. Kryształki z truskawkami. Jest z nimi niewiele zachodu, a są równie pyszne co tradycyjny chrust. Ze smaku przypominają mi nieco drożdżowe racuszki.


Bardzo fajny pomysł na ciekawy przepis w tłusty czwartek. Zdjęcie z wykonania znajdziesz na końcu posta. Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu.


Faworki drożdżowe

Przygotowujemy rozczyn a letniego mleka, cukru i oczywiście drożdzy Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około minut w ciepłym miejscu. Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami).


Kroki wykonania: Żółtka rozetrzeć z drożdżami. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, do tego dodać podgrzane składniki i drożdże z żółtkami. Gdy podwoi swoją objętość zacznij robić faworki.


Odrywaj po kawałku ciasta i wałkuj je na grubość ok. Potnij na podłużne romby. Pośrodku każdego z nich zrób dziurkę. Jeden z końców przełóż przez dziurkę.


Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Podgrzewamy je by stało się letnie.


Mleko przelewamy do garnka. Dodajemy do niego rozkruszone drożdże, cukier oraz tyle mąki by ciasto miało konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoił swoją objętość.


To genialny przepis na drożdżowe ciasto. W sam raz na pizzę na cienkim cieście lub jako paluchy. U mnie sprawdziły się jako drożdżowe faworki wzbogacone o ziarna sezamu i mak.


Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Dobrze rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jest to jeden z kolejnych łakoci, które chętnie robię i równie.


Prosiłam, by nie dosypywać mąki, ale oprószyć nią ciasto i blat. Przepis z bloga Wszystko Smaczne. Z rzadszych ciast wychodzą najdelikatniejsze wypieki drożdżowe lub same faworki.


Polecam wyrabiać mikserem. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga gotowanie z miłości. Doskonałe do kakao lub kawy, najlepsze świeżutkie. Kolejna propozycja przybliżająca nas do Tłustego Czwartku - faworki.


Jest zupełnie inny niż te które jada się w moim domu. Ciasteczka są puszyste, a z ciastem pracuje się świetnie. Ważne jest aby przesiać mąkę i cukier wtedy mają lepszą strukturę. Jajka utarłem z cukrem i cukrem waniliowym ,dodałem do zaczynu wraz z pozostałymi składnikami (resztą mąki ,masłem i szczyptą soli).


Faworki drożdżowe

Z ciasta faworkowego można również zrobić domowe ciastka w kształcie różyczek. To bardzo chrupiące ciastka w kształcie kokardki, które smaży się w głębokim tłuszczu. Po ostudzeniu faworki posypuje się obficie cukrem pudrem. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na faworki drożdżowe pieczone w piekarniku.


Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty