piątek, 11 maja 2018

Piernik dojrzewający przepis

Piernik dojrzewający przepis

Troche się bałam robić ten piernik i zwlekałam już lata ale w końcu się zdecydowałam i jest! Wyszedł cudowny, cała rodzina chwali. Staropolski piernik dojrzewający stanie się hitem świątecznego menu. Ciasto należy przygotować nawet 5-tygodni przed Bożym Narodzeniem, a piec na 4-dni przed świętami.


Sprawdź, jak zrobić tradycyjny piernik krok po kroku i dobrze zaplanować działanie w czasie. Przygotuj piernik dojrzewający na święta i ciesz się jego wyjątkowym smakiem! Piernik staropolski z marcepanem.


Tradycyjny przepis na piernik. Ciasto dojrzewa i dopiero po tym czasie je pieczemy. Chyba najbardziej popularnym jest ten mówiący, że piernik ten jest skomplikowany i że to „wyższa szkoła gotowania”. Jak zrobić piernik dojrzewający? Nie doprowadzić do zagotowania!


Piernik dojrzewający przepis

Zestawić z ognia i ostudzić. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Mam nadzieję, że nie jestem jedyną spóźnialską i przepis jeszcze się komuś przyda. Przepis na piernik staropolski. Pochodzi on z książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Marii Lemnis i Henryka Vitry, którą poleciła mi Żaneta z bloga Cupcake Factory.


W tym wpisie znajdziesz prosty przepis na piernik staropolski dojrzewający, który odkopałam z wiekowego zeszytu z przepisami. Choć w moim domu piernik staropolski został nieco zapomniany i jest zupełną nowością, to od ostatnich świąt wpisał się w nasze bożonarodzeniowe (i nie tylko!) menu na dobre. Mój piernik dojrzewał przez tygodni, jednak ten czas można. W dniu pieczenia (kilka dni przed planowanym podaniem) ciasto ogrzewamy w temperaturze pokojowej, aby lekko zmiękło. Sposób wykonania oraz przepis na Pyszny piernik z marmoladą cz.


Wiem, że do świąt jeszcze trochę czasu, ale dzisiaj chciałbym Wam przedstawić cudowny przepis na piernik staropolski długo dojrzewający. Zapraszam :) U mnie w domu piernika się nie piekło. Dojrzewający piernik staropolski z powidłami według tradycyjnego przepisu powinien być pulchny, słodki, o wyraźnie miodowo-korzennym aromacie. Warto wykorzystać sprawdzony przepis na piernik z długo dojrzewającego ciasta, sporządzony według wskazówek naszych babć. W listopadzie zeszłego roku zamieściłam przepis na ciasto dojrzewające na piernik staropolski.


W kolejnym poście (w grudniu) wytłumaczyłam jak upiec placki z tego ciasta i pokazałam jak wyglądają końcowe etapy składania i dekorowania piernika. Niektórzy z Was piekli go etapowo, razem ze mną. Wpis na razie tylko z takim zdjęciem.


Ciasto na piernik staropolski dojrzewający powinno być przygotowywane jeszcze w listopadzie, ale dla spóźnialskich mam dobrą wiadomość: macie ostatni dzwonek na zrobienie tego najwspanialszego z polskich pierników – możecie go jeszcze nastawić do 6-go grudnia. Jeśli ciasto na piernik staropolski przygotujecie na Mikołajki, poleży przez całe dwa tygodnie, a w przedświąteczny. Ciasto na staropolski piernik dojrzewający musi leżakować od czterech do sześciu tygodni.


Wiedzą o tym doskonale panie działające w Kole. Mió cukier i masło podgrzać na małym ogniu mieszając w rondelku, tylko do rozpuszczenia. Mąkę wsypać do dużej miski. Gorącą, maślano – cukrową masę wlać do mąki. Wymaga trochę cierpliwości i czekania, ale naprawdę warto.


Surowe ciasto musi dojrzewać w chłodnym miejscu - ja. To piernik idealny, nie ma osoby, której by nie smakował :-) Błyskawiczny do przygotowania, nawet przez tych, którzy nie mają miksera. Miód z masłem i cukrem mieszając łyżką zagotować. Do jeszcze ciepłej masy dodać mąkę, jajko i żółtka, przyprawy i wyrabiać łyżką drewnianą na jednolitą masę.


Polej piernik rozpuszczoną czekoladą, tak aby spłynęła ona również na boki ciasta. Zostaw tak do zastygnięcia polewy. Jeśli chcesz upiec piernik staropolski na tegoroczne święta Bożego Narodzenia, musisz zacząć już dziś. To ostatni dzwonek, bo do świąt zostało nam pięć tygodni.


Piernik dojrzewający przepis

A ciasto na prawdziwy piernik staropolski należy zagnieść minimum cztery tygodnie przed świętami, a upiec tydzień przed Bożym Narodzeniem. Z uwagi na wykorzystywane w nich przyprawy korzenne, pierniki stanowiły niegdyś prawdziwy luksus. Z tego powodu wypiekano je najczęściej w okresie świątecznym, a w dawnych przepisach produkcję bożonarodzeniowego piernika zaczynano już na miesiąc przed świętami.


Tak długo dojrzewający piernik jest niezwykle miękki i aromatyczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty