piątek, 11 maja 2018

Piernik świąteczny na miodzie

Prosty i pyszny piernik na miodzie i trzcinowym cukrze. Z rodzynkami, orzechami laskowymi i suszonymi morelami. Pachnie i smakuje wybornie! Fajna propozycja na świąteczny stół i nie tylko. Jest wilgotny, cudownie pachnie i wspaniale smakuje.


Piernik świąteczny na miodzie

W przygotowaniu jest prosty i uważam, że szybki. Jeśli nie lubimy wyraźnych korzennych smaków, można dodać mniej przepraw o połowę lub dodać opakowanie. Kliknij, aby zobaczyć przepis.


Upiekłam jeszcze drugi w prostokątnej formie i przekroiłam raz. Polewa: Do garnuszka wlewamy trochę wody, by przykryć dno, wsypujemy połamaną na kostki czekoladę i delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia czekolady, tak by się nie przypaliła, dodajemy cukier puder i polewamy piernik. Jeśli chcesz uatrakcyjnić wypiek, możesz stworzyć świąteczny wzór z całych lub posiekanych bakalii: suszonych moreli, kandyzowanych wiśni, wiórków kokosowych, rodzynek oraz orzechów. Kwaśne powidła pasują jak ulał do cytrusów, a piernik do dziś ma odpowiednią wilgotność i jest taki prawdziwy świąteczny i dostojny w przekroju :) Polecam.


Piernik świąteczny na miodzie

Rodzina jest zachwycona. Piernik cytrusowy na miodzie. Znakomity piernik na święta do kawy, bardzo mięciutki, puszysty i delikatny z pyszną czekoladową polewą. Można go przełożyć powidłami śliwkowymi lub ulubionymi masami (np.


orzechową, marcepanową, z suszonej śliwki). Polukrować lub polać czekoladą. Ciasto na piernik najlepiej zagnieść - tygodni przed świętami, a upiec na tydzień przed Bożym Narodzeniem.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga kuchenny bałagan. Coraz mniej czasu do świąt Bożego Narodzenia, więc pora nastawić ciasto na staropolski piernik świąteczny! Nigdy takiego piernika nie jedliśmy, tym bardziej też nigdy go nie przygotowywaliśmy, ale skuszeni opiniami znajomych postanowiliśmy go przygotować w tym roku. Dosypywać porcjami do utartej masy. Przepis na piernik świąteczny.


Pokaźny zbiór przepisów. W dużym rondlu zagotować mleko z masłem, miodem, cukrem i przyprawami. Dobrze wymieszać i ostudzić. Do letniej masy dodawać stopniowo mąkę (w takiej ilości aby ciasto miało konsystencję gęstego kremu), sodę, żółtka jaj oddzielone od białek oraz bakalie posiekane i obtoczone w mące kartoflanej (aby nie opadały na spód ciasta i nie przypaliły się).


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na piernik na miodzie. W jego skład wchodziła mąka oraz miód. Ponieważ jego wyrabianie było bardzo czasochłonne robiono je tylko raz w roku - zimą. Leżakowało miesięcy w spiżarni, a w czasie świąt Bożego Narodzenia wykrawano z niego różne kształty. To piernik idealny, nie ma osoby, której by nie smakował :-) Błyskawiczny do przygotowania, nawet przez tych, którzy nie mają miksera.


Ciasto piernikowe z dodatkiem aromatycznych przypraw to przysmak rodem z Torunia, ale także najlepszy świąteczny specjał. Prawdziwy, staropolski piernik to taki, który dojrzewa w chłodnym miejscu co najmniej dwa tygodnie przed pieczeniem. Już najwyższa pora, by zabrać się za przygotowanie ciasta.


Bardzo szybki i prosty przepis na piernik, z każdym dniem smakuje lepiej. Najbardziej znana wersja piernika, tym razem dla tych, którzy nie mają cierpliwości czekać na piernik dojrzewający. Desery PIERNIK SWIATECZNY. Oto łatwy przepis na piernik świąteczny w czekoladzie. Pyszny, miękki piernik świąteczny z bakaliami.


Przełożony powidłami śliwkowymi z nutą. Delikatny i miękki piernik świąteczny, czy może go zabraknąć w święta na naszym stole? Przełóż piernik na miodzie na blachę, tzw. Posyp piernik orzechami i piecz przez minut w temperaturze 1stopni. Wystarczy, że zetrzesz je na tarce o grubych oczkach i dodasz na samym końcu do masy ciasta.


Do rondelka wlewamy wodę, do wody dodajemy: cukier, kakao, przyprawę do piernika, masło oraz miód. Gotujemy aż wszystko się rozpuści i połączy, studzimy. Do przestudzonej masy dodajmy żółtka raz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.


Sprawdza się podczas świąt i na codzień. Całość polana polewą z gorzkiej czekolady. Jeden z lepszych pierników, które zrobisz na ostatnią chwilę. Sposób przygotowania: Roztop margarynę z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Potem wlej śmietanę i zagotuj.


Gdy całkowicie ostygnie, dodaj żółtka, mąkę, sodę i cynamon, a na końcu pianę z białek. Ten piernik należy do tych świątecznych ciast, które spokojnie możecie przygotować sobie nieco wcześniej rezerwując czas przed samą wigilią na jakieś przyjemności (pakowanie prezentów? :) ). Przykryty może stać w chłodnym miejscu do dni, a obowiązkowo powinnien odstać przynajmniej noc po zrobieniu, żeby wszystkie aromaty. Najczęściej jest przekładany powidłami, marcepanem lub masami.


Wymaga przygotowania co najmniej miesiąc przed świętami, dlatego już czas się za niego zabrać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty