piątek, 4 maja 2018

Przepis na kluski śląskie

Kluski śląskie to danie kuchni polskiej, które często gości na naszych stołach. Charakterystyczna dziurka w kluskach śląskich ma zatrzymywać jak największą ilość pysznego sosu (najlepiej pieczeniowego lub grzybowego). Sprawdzone przepisy na kluski śląskie.


Znajdź przepis na kluski śląskie w Ugotuj. Lubię przygotowywać kluski śląskie. PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie. Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania.


Przygotowaliśmy dla Was sprawdzone przepisy, które pokochała cała nasza rodzina. Na stronie znajdziecie przepisy na ciasta, desery, obiady, przekąski i przepyszne, kolorowe. Tradycja, prostota i krótki czas przygotowania sprawiają, że Polacy chętnie przygotowują je na codzienny czy świąteczny obiad.


Przepis na kluski śląskie

Przygotowanie klusek śląskich jest łatwe, składniki znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Jeśli chcemy, żeby nasze danie miało bardziej odświętny. To gwarancja tego, że kluski nie będą ani gumowe, ani twarde. Proporcje najlepiej wyliczyć przekładając ziemniaki do miski, dzieląc je na cztery części, wykładając jedną i wypełniając powstałą lukę mąką.


Mięciutkie, sprężyste kluseczki , genialnie nadają się do wszystkich dań z sosami. Mają dziurkę specjalnie stworzoną do tego, żeby zatrzymać w sobie jak najwięcej pysznego sosu. W najprostszej postaci podaje się je ze skwarkami z boczku. Jeśli szukasz przepis na śląskie kluski z dziurką to tutaj znajdziesz wszystkie porady i dokładną recepturę.


Niektórzy robią kluski śląskie z jajkiem inni bez, we wpisie są dwa dokładne przepisy. Przepis bazowy na ciasto na kluski śląskie. Są bardzo proste do przygotowania.


Potrzebujemy tylko dwóch składników: ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Przygotujemy je z ugotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Bardzo prosty i szybki przepis na kluski śląskie. Polecane przepisy: Kluski Zobacz więcej.


Przepis na kluski śląskie

Zupełnie odmienione kluski śląskie. Pomagałam mamie w ich przygotowaniu, szczególnie w tej „trudnej” czynności, jaką było robienie zagłębień w uformowanych kluskach i przykrywanie ich ściereczką. Przeczytaj przepis i poznaj tajemnicę udanych klusek śląskich ! W moim odczuciu to typowo polskie danie. Często serwuje się je na przyjęciach czy weselach jako alternatywa dla ziemniaków.


Możesz je okrasić zrumienionym boczkiem, polać gulaszem lub sosem grzybowym. Kluski wrzuć na osolony wrzątek, gotuj min, wyjmij na talerze. Kluseczki możemy podawać również polane masełkiem.


Smakuje równie wyśmienicie! Dziurka pomaga nam także równomiernie ugotować kluski. W dużym garnku zagotowujemy dobrze osoloną wodę i wrzucamy kluski na wrzątek partiami. Po wrzuceniu kluski należy zamieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka.


Pomysł na wiosenne kluski śląskie, w kolorze zielonym. Jeżeli ugotujesz ziemniaki dzień wcześniej, samo zrobienie klusek nie zajmie Ci dużo czasu, a gotowanie trwa dosłownie chwilę. Jako, ze dość pracochłonna, rzadko u mnie w domu była robiona - specjalizowała się w niej moja Babcia, która wcale nie pochodzi ze Śląska, a nawet wręcz przeciwnie - z zupełnie inszej części tego kawałka świata. Przygotowywane są na bazie ugotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej.


Receptur na przygotowanie klusek śląskich jest wiele, podobnie jak szkół przygotowywania rosołu, mielonych czy kotletów schabowych. Kroki wykonania: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, studzimy. Następnie przeciskamy przez praskę, wbijamy jajko, mąkę, solimy i pieprzymy.


Są tanie i szybko się je przygotowuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty