piątek, 11 maja 2018

Jak ugotować zupę z botwiny

Jak ugotować zupę z botwinki? Zupa botwinkowa z ziemniakami i koperkiem. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Można ją jeść z ugotowanymi jajkami lub młodymi ziemniaczkami.


Oto przepis na botwinkę po staropolsku. Składniki na zupę z botwinki: - pęk botwiny (małe buraczki) - żeberko - ząbek czosnku - pęk koperku i pietruszki - mała cebula - niepełna łyżka octu - śmietana - jarzynka, sól, pieprz - listek laurowy i ziele angielskie - przepis na botwinkę można wzbogacić o gotowane jajka. Zupę z botwiny można wzbogacać o różne składniki.


Doskonałą i sycącą propozycją jest zupa z botwiny z ziemniakami. Danie to smacznie komponuje się również z fasolą. Tradycyjnym zestawieniem jest także zupa z botwiny z jajkiem ugotowanym na twardo.


Podpowiadamy zatem, jak ugotować zupę z botwiny dla dzieci? W dzisiejszym wpisie znajdziesz klika cenny wskazówek, podlinknowałam także sprawdzone przepisy na różne wersje zupy z botwinki. W smaku ma delikatnie wyczuwalne buraczki, ale jest też kwaskowata jak zupa ogórkowa. Botwinka – dobra na wszystko! Lekko podgrzana nadaje się na ciepłe słoneczne dni tak.


W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były jeszcze młode ziemniaki i marchewka, a całość zabielana zatrzepką ze śmietany i pszennej mąki. Babcia nie dodawała soku z cytryny, ale gdzieś wyczytałam że wciśnięcie odrobiny cytryny sprawia, że zupa nie straci pięknego, różowego koloru. Oprócz pysznego smaku, dostarcza wielu witamin i minerałów.


Jak ugotować zupę z botwiny

Prosta i szybka i nie wymagająca dużej ilości składników. Idealna, sałatka z ziemniaków. Przyda się jak znalazł na wiosenno-letnie.


Jedna z najpyszniejszych wiosennych zup – zupa z botwiny. Tym razem serwuję ją z makaronem, choć chyba najbardziej popularną wersją jest botwinka z ziemniakami i jajkiem. A każdy z nich jest pyszny, zwłaszcza gdy kocha się botwinkę. Taka na bazie Bulionu drobiowego WINIARY stanie się jednym z ulubionych obiadów twojej rodziny. Sekretem wyjątkowego smaku jest nie tylko bulion, ale też polskie buraczki, świeża botwinka i aromatyczny szczypiorek oraz koperek.


Zupę botwinkową przygotujesz w niecałą godzinę, więc jest to patent na szybki obiad w ciągu tygodnia. Oto smaczna zupka z młodych warzyw, gotuje się ją bardzo szybko. Polecam botwinę na obia gdyż wspaniale smakuje.


Przepis na zupę z botwiny. Ma apetyczną ciemnoróżową barwę za sprawą ugotowanego i startego na tarce buraka. Zupa z botwiny bezsprzecznie kojarzy mi się z wiosną.


Najlepszy i sprawdzony przepis na pierwszą zupę buraczkową na wiosnę. Uwielbiamy zabielaną zupę z botwinki z jajkiem, ale warto wypróbować też inne przepisy - z botwiny można zrobić np. Ta nowalijka jest niskokaloryczna i zdrowa, pomaga również w walce z chorobami wątroby. Warto jeść jej jak najwięcej!


Gdy warzywa zmiękną, dodać pokrojoną drobno botwinkę i gotować jeszcze minut. Przyprawić solą i pieprzem. Rozmieszać śmietanę z niewielką ilością zupy i wlać całość do garnka. Następnie wcisnąć cytrynę i dodać cukier.


Jak ugotować zupę z botwiny

Zupę posypać obficie pokrojoną drobno zieleniną. Jest to więc ostatni gwizdek na przygotowanie przepysznej zupy z botwiny, na którą podrzucam Wam dziś prosty przepis. Zupę, którą uwielbiam i lubię ją przygotować tak często, jak to tyl Zobacz więcej.


Lista przepisów na botwina zupa jak ugotować z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Proponuję na zupę z botwiny z kurczakiem. Zupę ugotowałam na wywarze mięsnym ze skrzydełek kurczaka z. Szczególną odmianą ostatniej z wymienionych jest barszcz. Bez niego nie mogą przecież odbyć się święta Bożego Narodzenia.


Z kolei w letnie i upalne dni młode liście i korzenie buraka ćwikłowego służą do przyrządzenia orzeźwiającej zupy z botwiny, którą jada się pod postacią chłodnika. Barszcz podajemy z ugotowa nymi ziemn iakami - najlepiej młodymi, ewentualnie z jajkiem na twardo. Chłodnik z botwiny – to zupa podawana na zimno, która zarówno jest tradycyjną potrawą polską, jak i litewską. Podstawę chłodnika litewskiego stanowi botwina połączona ze zsiadłym mlekiem bądź kwaśną śmietaną (jednak równie często dodawany jest kefir – ja tę opcję lubię najbardziej, jogurt albo maślanka). Po chwili zalać gorącym rosołem i ugotować do miękkości warzywa.


Po kilku minutach dodać śmietanę, sok z cytryny i doprawić do smaku. Tak przygotowaną zupę z botwiny podawać z ugotowanymi cząstkami jajka, chrupiącym boczkiem i świeżym, posiekanym koperkiem. Z botwinki, młodych ziemniaków i świeżego koperku możecie ugotować pyszną, lekkostrawną zupę. Będzie idealna na nadchodzące gorące dni, gdy nie ma się ochoty na nic tłustego i ciężkostrawnego. Jeśli macie gotowy bulion, zupę zrobicie naprawdę ekspresowo.


Dzisiaj w końcu miałam czas ugotować ulubiona zupę lata z młodych buraczków i botwiny. Zupa buraczkowa z botwiną już samym kolorem przywodzi o zawrót głowy , nie mówiąc już o smaku. Moja zupa buraczkowa z botwiną jest pełna innych warzyw i ziół.


Jeśli uznasz, że to konieczne, dodaj także sól. Przykryj zupę folią i odstaw do lodówki, aż się schłodzi. Podawaj z ćwiartkami ugotowanego jajka. Chłodnik można jeść także z młodymi ziemniaczkami lub świeżym pieczywem albo grzankami.


Potraktuj ten przepis jako bazę do dalszych eksperymentów kulinarnych! Po tym czasie dodać do zupy sok z cytryny ( lub zakwasić octem winnym, jabłkowym lub innym). Do wywaru dodać pokrojone liscie buraka. Gotować jeszcze około 5- minut na małym gazie. Doprawić solą i pieprzem.


Jajka i ziemniaki pokroić, rozłożyć na talerzach. Posypać zieloną pietruszką lub koprem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty